https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juni/2013-23-utroskab-p.jpg
Kærlighed og sex

Derfor skal du holde dig fra utroskab

11. juni 2013
af Gitte Holm
foto: shutterstock
Nogle mennesker mener, at det kan have en gavnlige virkning på forholdet at være utro, men sexologen Katrine Berling er uenig. Læs hvad hun siger om emnet, og hvorfor du bør holde dig fra sidespring.

Utroskab er en kontroversiel størrelse, som op mod halvdelen af os på et eller andet tidspunkt i livet bliver tvunget til at tage stilling til; enten fordi vi selv er utro, eller fordi en partner bedrager os. For nogle mennesker er det ligefrem en livsstil at være utro, og utroskabssites som Victoria Milan trives tilsyneladende i bedste velgående.

Og selvsamme er virksomhed i en ny pressemeddelelse kommet med lidt af et postulat - nemlig at utroskab forbedrer ægteskabet. Ifølge undersøgelsen skulle kvinder der har en affære, ofte oplever en forbedring i forholdet til deres mand eller kæreste, men også at den bedragede får det bedre. Denne påstand er baseret på, at den utro partner vælger at tilbringe mere tid med sin partner og i øvrigt opfører sig venligere.

Få dit livs mest sexede sommer på Q.dk - stort tema

- Kærlighed er ikke et nulsumsspil - får man kærlighed i livet, bliver man mere kærlig over for alle, siger Dominika Peczynski, informationschef for Victoria Milan.

Løgn er det værste for parforholdet

Sexolog og parterapeut Katrine Berling kan dog ikke rigtig være med på Victoria Milans påstand. Hun anser de løgne, som utroskaben medfører som det rene gift for et sundt forhold:

- Jeg tænker, at løgn på ingen måde kan være godt for parforholdet, for i min terminologi bygger et parforhold eller et ægteskab på åbenhed og ærlighed.

Se hvorfor det kan være en god ide at lære af bøssernes sexliv her

Desuden viser Victoria Milans undersøgelse ikke, hvorfor de utro bliver mere kærlige eller tilbringer mere tid sammen med deres partner. Det kan f.eks. være at man kompenserer for den dårlige samvittighed ved at tilbringe mere tid med sin partner, siger sexolog og parterapeut Katrine Berling.

Utroskab fjerner fokus fra de virkelige problemer

Når man har en affære, kan man ikke undgå at vælge fra og til, og den energi og det tidsforbrug, man bruger på at være utro, kan nemt være brugt bedre, mener Katrine Berling.

- Alt det energi man bruger på at være utro, tager man fra partneren. Man bør i stedet bruge energien på at finde ud af, hvad det er, der mangler i forholdet, og arbejde med det. Alternativt skal man overveje, om man skal gå fra hinanden, siger Katrine Berling

Tilliden er brudt - måske for altid.

Utroskabssitet Victoria Milan har intet mindre end 200.000 medlemmer i Danmark, hvilket betyder, at der er en stor del utro mennesker i det danske land - også selv om man sorterer singlerne og dobbeltprofilerne fra, som man også må formode at tallet dækker over. Det betyder også, at der foregår en del løgn ude i det ganske land. For utroskab er aldrig en fælles beslutning, for så ville det ikke være utroskab, men derimod et åbent forhold. Når den ene part vælger at være utro, kan det have store konsekvenser for den part, der bliver bedraget, mener Katrine Berling.

- Når utroskab bliver opdaget, er det altid den anden, det gør ondt på. Den utro part skal bare undskylde, men den anden skal tilgive og bygge en tillid op igen, for utroskab er et tillidsbrud, og det kan være svært at komme over. Føler man sig bedraget, er det altså et kæmpe arbejde at genopbygge tilliden igen. Er der behov for at have flere partnere, kan man selvfølgelig vælge at spille med åbne kort, og sige at man ønsker en affære. På den måde får partneren et valg, siger Katrine Berling.

Læs også