https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/maj/2013-22-derfor-utro-p.jpg
Kærlighed og sex

Derfor er vi utro

31. maj 2013
af Gitte Holm, Tidens Kvinder
Sidespring og utroskab er bandlyste begreber for de fleste. Alligevel hopper flere og flere ud i affæren.

Vi ved godt, at det er forkert at være utro, men det betyder ikke, at vi ikke er det alligevel. Utroskabssitet Victoria Milan har intet mindre end 200.000 medlemmer i Danmark, og det er ikke så lidt for et land med blot 5,6 millioner indbyggere.

Selv om utroskab for mange mennesker er gået hen og blevet hverdag, er det dog ikke ens betydning med, at det er noget den utro person egentlig har lyst til. En undersøgelse blandt 2000 af Victoria Milans medlemmer viser nemlig, at hele 40 procent af de adspurgte mener, at det er direkte forkert at være utro. Men hvad er det så, der driver os ud i sidespring og utroskab? Ifølge psykoterapeut Terje Nordberg er der forskellige motiver for mænd og kvinder.

Tips og tricks til dig og din bolleven

- Den gængse forklaring på, hvorfor vi er utro, handler om at vi savner mere sex. Som oftest er det manden, som savner mere sex og fysisk kontakt samt den ro, som følger af seksuel tilfredsstillelse. Men kvinder kan også have et ønske om mere sex. Her spiller spændingen eller lidenskaben ved selve affæren dog ofte en ligeså stor rolle som selve den fysiske tilfredsstillelse, siger psykoterapeut Terje Nordberg.

Mangel på spænding

Derfor er vi utro...

Kvinder:
- 36,7% keder sig og ønsker spænding og lidenskab.
- 31,1% vil gerne elskes og bekræftes mere end de bliver.
- 27,8% vil have mere sex end partneren.

Mænd:
50,8% vil have mere sex end partneren.
44,4% søger spænding og lidenskab
16,6 % vil elskes og bekræftes gennem utroskab.
Tallene stammer fra en undersøgelse foretaget af Victoria Milan, og viser kun noget om sitets medlemmer, og ikke befolkningen som helhed. VictoriaMilan.dk

Utroskab handler ikke om, at man ikke længere elsker sin partner, men der kan hurtigt gå rutine og dagligdag i forholdet, og her vil en del mennesker søge spænding andetsteds. Ifølge Terje Nordberg handler det om, at man skal få spændingsbehovet dækket på en anden måde end ved utroskab.

- Spændingen ved forbudt sex er noget særligt, fordi der er så mange stærke følelser og sanser involveret, så for en spændingssøgende person kan det være svært at finde noget at sætte i stedet. Men det er ikke umuligt. Nervesystemet længes efter at mærke "suset", og måske kan gyserfilm, hasarderet kørsel på mountainbike eller andre nervepirrende oplevelser, tage noget af trangen, siger Terje Nordberg.

Giv op eller kom videre

En anden årsag til, at utroskab opstår, er fordi der er knas i forholdet. I mange tilfælde kan utroskaben være et symbol på, at I bør gå fra hinanden, mens det i andre tilfælde kan ses som hævn.

- Man kan måske tænke: "Jeg har ret til at få sex med en der gider at holde af mig - så nu går jeg i byen" Her bør man måske overveje, om man i stedet for utroskaben skal vælge at gå hver sin vej, siger Terje Nordberg.

Men hvad gør man, hvis forholdet har været berørt af utroskab, men man alligevel ønsker at forblive sammen?

- Kig fremad sammen. Hvilke normer og værdier skal gælde for jeres forhold i fremtiden? Hvilken grænse skal gælde for din og partnerens nærhed og kontakt med det andet køn? Og må grænserne være forskellige? Afslutter Terje Nordberg.

Læs også