Samantha
Sexfantasier

De fleste af os har fantasier om sex, men hvad fantaserer vi egentlig om?

8. april 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Hbo/Allstar/Ritzau Scanpix
Der er fri leg, når vi fantaserer om sex. Det kan være, du vil domineres af din partner eller have sex i toppen af et kirketårn.

Der var engang, hvor det blev betragtet som sygeligt at fantasere om sex.

Sådan er det ikke længere. Nej, faktisk er sexfantasier ganske normale og ”meget udbredte”.

Det fortæller Christian Graugaard, som er læge og professor ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, og som har været en af hovedkræfterne bag Projekt SEXUS – den hidtil største undersøgelse af danskernes sexvaner.

– Seksualitet er ikke kun noget, vi gør eller er – det er også noget, vi føler og fantaserer om. Fantasierne er på en måde sexlivets uraffinerede råstoffer, og nogle af dem kan vi have lyst til at udleve i virkeligheden, mens andre trives fint i et privat rum, hvor vi kan bruge dem, når vi dagdrømmer eller onanerer, siger han.

Men hvad fantaserer vi så om?

For eksempel at bruge sexlegetøj og være med i erotiske rollespil og bindelege. Det svarede hver femte Projekt SEXUS.

Her fortalte hver tredje respondent også, at vedkommende havde fantaseret om at have sex med flere partnere samtidig – det var dog kun et par procent, som rent faktisk havde udlevet den fantasi.

Gruppesex er i højere grad noget, mænd fantaserer om end kvinder. Tankerne har nemlig strejfet fire ud af 10 mænd, mens det kun gælder for halvt så mange kvinder i løbet af det seneste år.

– Tanker er som bekendt toldfrie, og det vil være en fejl at tro, at seksuelle fantasier skal udleves for en hver pris, siger Christian Graugaard.

– Omvendt kan det klart nok slide på livskvaliteten, hvis man skammer sig over sine seksuelle fantasier eller ikke tør praktisere dem i virkeligheden, selv om man har et brændende ønske om det.

Sexfantasier i kontortiden

Sara Skarup, som er sexolog, fremhæver også, at tankerne – og sexfantasierne – er toldfrie.

– Man skal ikke forsvare dem over for nogen eller stå til regnskab, for der er ikke nogen, som kigger med på den film, der foregår inde i hovedet.

Fordi de er toldfrie, skaber de også rum for, at man kan prøve forskellige ting af uden de bekymringer, der kunne følge med, hvis man prøvede dem af i virkeligheden.

Man behøver ikke tænke over, om det ville gøre ondt eller være lige så behageligt i virkeligheden som i fantasien.

– Man tager alle forhindringer ud, når man skaber scenarier og fantasier, for man er hovedpersonen og møder dem, der skal til. Man kan fuldstændig style det, som man vil have det og lave et plot, der tænder én og virker allerbedst.

Ud over at tankerne er helt ens egne, er de jo også mobile – sex kan man fantasere om over alt, og det gør vi: Når vi sidder på kontoret og falder i staver, når vi onanerer, og også når vi er sammen med vores partner.

– Det kan for eksempel være fantasier om, at det foregik på toppen af et kirketårn, eller at nogen kiggede på imens.

Hun oplever også, at mange kvinder fantaserer om lidt hårdere sex, hvor der er et element af underkastelse.

– Mange kvinder har meget ansvar og mange pligter i deres hverdag. De holder hele tiden trådene sammen i familien, og det kræver, at de er dominerende der, så selv om det kan lyde politisk ukorrekt og stå i kontrast til deres person, kan der være noget meget dragende ved idéen om bare at give sig hen og være ansvarsfri.

Læs også