Hvis dit sexliv er ebbet ud, er det ikke i sengen at problemet ligger. Dagligdag og manglende energi er oftest årsagen til cølibat i parforholdet
Kærlighed og sex

Dagligdagen dræber dit sexliv

9. august 2013
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Det er ikke i sengen, at problemet ligger, når sexlivet ebber ud. Dagligdag og manglende energi er oftest årsagen til cølibat i parforholdet

Hvert syvende par har et ikke eksisterende sexliv

Omkring hvert syvende par lever uden sex ifølge flere undersøgelser, men i modsætning til, hvad mange tror, er det ikke altid kvinden der sætter en stopper for sexlivet. Det er ligeså ofte manden, der ikke har energi og overskud til at dyrke seksualiteten. Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at det er i sengen, at problemerne skal fikses, men det er langt fra løsningen. For ofte er det faktisk dagligdagen og de frustrationer, der følger med, som har størst betydning for, hvordan samlivet forholder sig på lagnerne, mener eksperterne.

Få 5 tips til at få gang i dit sexliv - igen
Læs hvad grunden er til at i med årene har mindre sex

- Grundlæggende hænger det sammen med, at mænd og kvinder bliver mere ens. Uanset køn er vi nemlig blevet perfektionister, der gerne vil have tid og kræfter til både at kunne yde maksimalt på jobbet, dyrke sport flere gange om ugen og samtidig også være sammen med familien og vennerne. Det er vigtigt for både mænd og kvinder at have kontrol over deres liv, men at leve op til alle de selvvalgte krav betyder, at døgnets timer er opbrugte, allerede inden dagen begynder. Og med et fuldt skema er der ikke plads og energi til at være legende og spontane, siger sexolog Bernadette Grandjean.

Vælg sexlivet til

Sexlivet er ikke noget der kommer af sig selv. Det er noget, som man skal kæmpe for, mener sexolog Hanne Kaas. Det handler om at være i nuet og være opmærksomme på hinanden - også i dagligdagen.

- Alle, både mænd og kvinder, bør spørge sig selv: Hvad er det, der er grundlæggende vigtigt for mig? Hvad vil jeg bruge min tid på? For vi kan ikke nå alt. Det kræver at både manden og kvinden aktivt skal vælge sexlivet til, for et godt sexliv kræver, at begge parter vil det - og bruger både plads og tid til det. Et godt sexliv er et fælles ansvar, siger sexolog Hanne Kaas.

Guide: Her får i en 7 dages guide til hot sex hele ugen

Få lysten tilbage

Er sexlivet røget helt af sporet, skal man ikke ignorere det, men man skal i stedet finde ud af, hvordan man kan bringe gnisten tilbage i forholdet. Bernadette Grandjean råder de ramte par til at bruge lidt tid hver for sig, så parterne hver især kan få ladet batterierne op.

- Når en mand kommer hjem efter at have brugt dagen med sine venner eller en hobby, så er han glad og opstemt, og chancen for at han får mere lyst seksuelt er langt større, end hvis han f.eks. var blevet slæbt med på indkøb, siger Bernadette Grandjean.

Intimitet er begges ansvar, selv om det måske kun er den ene part, der har mistet lysten. Det kan tage lidt tid at bygge intimiteten op igen, hvis den har været forsvundet, så man bør væbne sig med tålmodighed og rummelighed.

- Det er når man kan mærke hinanden fysisk, at der for alvor sker noget. Når man ligger krop mod krop og mærker hinandens hud, så er det meget lettere at åbne sig og tale om de følelser og tanker, som der skal snakkes om. Det kan godt være, at der ikke sker noget lige med det samme, men med tiden skal der nok komme gang i sexlivet igen, siger Hanne Kaas.

Læs også