utroskab
Kærlighed og sex

”Baggrunden for utroskab er som regel, at græsset er grønnere på den anden side”

30. oktober 2018
af Stine Helén Tunstrøm, journalist på kk.no
Foto: Panthermedia
Det er stort set de samme grunde, der gør sig gældende, når mænd og kvinder vælger at være utro.

Utroskab er desværre noget, de fleste af os vil opleve i løbet af livet. Enten som den, der bedrager, eller som den der bliver bedraget – eller begge dele.

Spænding og begær er ofte drivkraften bag utroskab, men det er alligevel ikke noget, som bare sker ud af det blå – for ser man nøje efter, findes der ofte en grund. Men hvad er grunden så? Og er mænd og kvinder generelt set utro af de samme grunde?

- Hovedsageligt tror jeg, at årsagerne til utroskab handler om meget af det samme hos begge køn. Alligevel kan der nok være en lille kønsvariabel her; jeg tror blandt andet, der er lidt flere mænd end kvinder, der er utro, siger Anna Sigridsdatter Heen, der er samlivsterapeut og rådgiver og driver firmaet annasigridsdatterheen.no.

Hvorvidt vi vælger at være utro eller ej, tror hun først og fremmest handler om, hvilket syn man har på utroskab, og hvilke kerneværdier, man har med sig.

- Jeg tror, det er mest knyttet til ens moral. Om man synes, det er helt uacceptabelt, eller om man måske har et lidt mere afslappet forhold til det. Er du vokset op i et religiøst hjem, vil det måske sidde endnu dybere, fordi det anses som en stor synd, siger hun.

- Hvor stærke følelser man har for sin partner, vil selvsagt også påvirke, om man vil være utro eller ikke. Hvis man er i mere åbent forhold, hvor forpligtelsesfølelsen ikke er så stærk, vil det måske være lettere, tilføjer hun.

Det ligger i vores biologi

Ifølge Anders Lindskog, der er specialist i klinisk voksenpsykologi og sexologi, er det i bund og grund to ting, der ligger til grund for vores utroskab; den ene er den biologiske eller genetiske faktor, og den anden er den sociale faktor.

- Rent genetisk findes der ikke noget, der hedder utroskab – det er samfundet, der har bestemt, hvad der har været tilladt og ikke tilladt. Utroskab er et socialt konstrueret begreb – det vil sige, det er afhængigt af kultur og tid, siger han.

- Det at have sex med flere partnere er en overlevelsesstrategi, der handler om at få spredt sine gener. Så grundårsagen til utroskab er derfor den samme for mænd og kvinder, når det kommer til det genetiske, forklarer Anders Lindskog.

For mænd er det helt klart, at det at have sex med flere kvinder øger chancerne for at sprede sine gener, men med kvinder er det lidt anderledes.

Forskning har nemlig vist, at kvinder ofte vælger mindre maskuline mænd til stabile og lange forhold, fordi de opfattes som mere stabile og omsorgsfulde. Men ved ægløsning tiltrækkes vi mere af maskuline mænd, fordi en høj grad af maskulinitet tyder på et højt testosteronniveau.

I dagens samfund er det normen at holde sig til én partner, men det kan altså alligevel ske, at vi lader os styre af vores biologiske instinkt og er utro.

LÆS OGSÅ: Har I overvundet utroskab i parforholdet? Se her, hvilke veje jeres parforhold kan tage

Søger spænding og opmærksomhed

Så må man heller ikke glemme det sociale aspekt. Det er nemlig ikke bare vores drifter, der fører os i armene på andre end vores partner. Det kan lige så vel skyldes problemer i forholdet.

- Der er også sociale aspekter, der gør, at man søger efter nye partnere. Det kan være, man savner noget – at ens behov ikke bliver mødt. Her er det også ganske lige mellem mænd og kvinder, begge køn kan ty til utroskab, hvis de føler sig afvist eller ikke føler sig set i forholdet, fortæller Anders Lindskog.

Anna Sigridsdatter Heen mener også, at det ikke at føle sig set og værdsat i forholdet er en almindelig årsag til utroskab, og derfor er god kommunikation meget vigtigt for et parforhold.

Måske er I dårlige til at kommunikere, I fejltolker hinanden og er ikke så gode til at fortælle, hvad jeres behove er. Kommer man til kort der og samtidig er lidt konfliktsky, er man mere tilbøjelig til at begynde at søge udenfor forholdet, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Kan man spotte utroskab? Her er 10 tegn

Når hverdagen bliver grå

Man må heller ikke glemme, at livet sommetider består mest af hverdag og rutiner, når man har været i et forhold i lang tid, og hvis det bliver lidt kedeligt derhjemme, er det lettere at blive fristet.

- Baggrunden for utroskab er som regel, at ”græsset er grønnere på den anden side”. Livet bliver jo fortryllende og spændende, når man er forelsket eller er i et nyt forhold. Så når hverdagen bliver for grå, kan nogen fristes til at søge efter den berusende følelse igen. Der er jo ikke nogen, der ikke kan lide den følelse, siger Anna Sigridsdatter Heen.

- Hvis du hungrer efter opmærksomhed og savner at blive set og begæret, er det lettere at falde for nogen, som man ikke kender, men bare ser på overfladen. Nogen, som giver dig opmærksomhed og komplimenter – nogen som endelig ser dig, tilføjer hun.

Anders Lindskog tror også, det oftest er det samme årsager, der gør sig gældende ved utroskab, men fortæller, at der også er nogle, der har helt andre motiver.

- Nogle er slet og ret utro for at gøre deres kæreste jaloux. Enten for at hævne sig eller for at få en reaktion fra kæresten – en bekræftelse på, at han elsker dig.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også