Rita
Kærlighed og sex

Bagefter har hun det altid sådan: ”Det var SÅ fedt, at vi gjorde det”

30. januar 2024
Af Camilla Wass
Foto: Marie Hald
Det er vigtigt for sundheden, at seksualiteten kan strømme frit, lyder det fra Rita, der som fotograf arbejder aktivistisk med seksualitet – og bl.a. tager billeder af mennesker i intime situationer.

– Nogle gange har jeg det sådan: “Åh, jeg gider virkelig ikke.” Men for mig er det at dyrke sex nogle gange lidt som at dyrke yoga eller løbe en tur: Jeg ved, at det er godt for mig, og alligevel kan jeg have lidt svært ved at tage mig sammen – men jeg fortryder det aldrig bagefter.

– Min partner, som jeg har været sammen med i 11 år, er rigtig god til at tage initiativet, og efter sex har jeg det altid sådan: “Det var SÅ fedt, at vi gjorde det.”

Fotograf Rita Blue Biza sidder i et dunkelt hjørne på en café i det indre København.

Det er tidlig formiddag, og Rita er kommet lidt for sent til vores aftale, fordi hendes fireårige datter lige skulle afleveres i børnehave på vejen. Familien tæller også en søn på ni år.

– Inden jeg fik børn, havde jeg mere overskud til at opsøge sex, men dér hvor jeg er i livet lige nu, er der meget, der stjæler min energi. Jeg kan godt slumre lidt hen og glemme at tænke på sex, så jeg er heldig at have en partner med et stort seksuelt drive, for han holder mig til ilden, smiler Rita.

Rita Blue Biza har gennem 20 år arbejdet som dj og kulturel iværksætter og står bl.a. bag loppemarkedskonceptet Rita Blås Lopper.

Rita

I løbet af de seneste par år har Rita genopdaget den passion for fotografi, hun fandt som ung, og arbejder i dag som fotograf.

– Jeg har altid haft et øje for motivet, og som 18-årig rejste jeg til Paris for at arbejde som fotografassistent. I Paris opdagede jeg fotografen Natasha Merritt, som har lavet bogen “Digital Diaries”.

– Hun havde sit digitale kamera med i sengen og fotograferede sig selv og sine sexpartnere i alle mulige situationer. Hun blev en stor inspiration, og hendes fotobog står stadig på min hylde derhjemme, fortæller Rita.

Kort om Rita

  • Rita Blue Biza, 43 år, er fotograf, dj og kulturel iværksætter.
  • Hun har været sammen med sin partner Jonas i 11 år. Parret blev gift sidste år og har to børn på fire og ni år.

Nu er Rita selv gået i samme retning og har som fotograf på det erotiske kunstmagasin Peechy Mag fotograferet en lang række mennesker med forskellige seksuelle orienteringer i intime situationer.

– Jeg bliver meget sjældent genert, og det er også det, jeg bruger i mit arbejde som fotograf. Jeg er meget rolig i det seksuelle rum, og for mig er der noget livsbekræftende i at tage billeder, som er intime, fortæller Rita – og tilføjer, at Peechy Mag også indeholder en lang række artikler med et inkluderende syn på seksualitet.

Hvordan er dit forhold til din egen seksualitet?

– Seksualiteten er et sted, hvor jeg får enormt meget nydelse. Seksualiteten er min livsenergi, og jeg oplever, at det at kunne give sig hen, giver en forløsning af energi.

– Jo mere fri og legende, seksualiteten er, jo mere frit kan energien strømme – og det tror jeg er supersundt. Omvendt tror jeg også, at det er ekstremt usundt for kroppen at holde på en masse skyld og skam omkring seksualitet. Derfor er seksualitet et vigtigt emne at arbejde med aktivistisk.

Rita fortæller, at hun er vokset op i provinsen.

– Jeg er altid blevet forelsket i både drenge og piger. Jeg er panseksuel, hvilket vil sige, at jeg bliver tiltrukket af mennesket, uanset hvilket køn det menneske definerer sig som, siger Rita.

– Da jeg var yngre, havde jeg nogle store forelskelser i piger, som jeg blev tætte veninder med, men jeg turde ikke rykke på det, for jeg var enormt bange for at blive afvist. Så jeg lod mange chancer gå, og jeg fandt aldrig ud af, om jeg havde mistolket signalerne fra de piger, jeg var forelsket i, lyder det fra Rita.

Rita

Som ung i provinsen manglede Rita noget at spejle sig i, og hun fortæller, at en af visionerne bag Peechy Mag er at få magasinet ud til unge i provinsen og give dem et bredere billede af seksualitet.

Hvor står du selv i dit liv, når det handler om seksualitet?

– Jeg står et meget frit sted, føler jeg. Min partner og jeg er enormt gode til at kommunikere omkring lyst og om, hvad vi gerne vil gå på opdagelse i. Hvis der er noget, jeg har lyst til at prøve, snakker jeg med ham om det – og bliver mødt af stor åbenhed, fortæller Rita.

Og tilføjer:

– Det, at jeg føler mig fri, handler også om, at jeg hviler i min krop og føler mig supergodt tilpas med at være nøgen. Jeg har taget et bevidst valg om at værdsætte min krop – også selv om den er anderledes, end da jeg var 25 år.

– Jeg kan sagtens have dage, hvor jeg kigger mig i spejlet og tænker: “Jeg ser træt ud” eller “jeg gad godt lige smide et par kilo”. Men jeg kunne aldrig finde på at tale grimt om min krop foran mine børn.

Artiklen blev udgivet i femina uge 3, 2024.

Læs også