Kærlighed og sex
12. maj 2011

4 myter om parforhold

Magasinet Psykologi konfronterer her parterapeut Martin Østergaard med fire parforholdsmyter.
Af: af Pia Melander Guilbert
https://imgix.femina.dk/media/5e37d60713e243cb85bfc56e6a17f382.jpg

Passer det, at kvinder vil forandre deres mænd, at mændene har sværest ved forandringer, og at kvinder søger medspil og mænd modspil?

Psykoterapeut Martin Østergård be- og afkræfter fem påstande om parforhold.

1: "Kvinder vil forandre deres mand. Mænd elsker den kvinde, de mødte, præcis som hun var, da de mødtes"
"Kvinder vil gerne forandre mænd, men hvis det lykkes, er det et nederlag for dem begge. Mænd længes ikke efter, at kvinden skal være en ung pige igen. Han er åben for, at hun forandrer sig, men han kan måske godt savne den positive tilgang, hun havde i begyndelsen, hvor hun lettere blev begejstret over ham."

"Hvis en kvinde gerne vil forandre noget ved sin mand, bør hun rose ham for det, hun synes, han er dårlig til. Hvis han for eksempel er blevet lidt for tyk, kan hun sige: "Jeg synes, det er rigtig fedt, når du løber en tur". Hvis manden gerne vil forandre noget ved kvinden, bør han sige det til hende. Hun betragter hans kritik som engagement og vil gerne vide, hvis han synes, noget kunne være anderledes."

Læs også: 10 gode råd til dit parforhold

2: "Kvinder har lettere ved at lave om på sig selv end mænd har"
"Kvinder er meget mere forandringsparate. De vil udfordres og søger viden om alt muligt. "Hvad er en bonusmor?", "Hvad gør man, når sexlivet er forsvundet?" og så videre. De er meget mere nysgerrige. Mænd gør ikke noget. De koncentrerer sig om at dygtiggøre sig på arbejdet."


Hold erotikken i live
mens i venter jer

"Mange ægteskaber stagnerer, fordi mandens udvikling går i stå, når han er et sted mellem 25 og 35 år. Hvis kvinden beder ham om at ændre på noget, reagerer han oftest først, når hun holder op med at gå i seng med ham, er utro eller vil skilles."

3: "Kvinder anklager tit mænd for ikke at tage ansvar på hjemmefronten, men i virkeligheden handler det om, at kvinden selv har svært ved at give ansvaret fra sig."
"Det, kvinder i virkeligheden siger, når de kritiserer mænd for ikke at tage nok ansvar, er: "Jeg savner, at vi får talt om, hvordan vi fordeler ansvaret herhjemme". Det, manden hører, er: "Du bidrager ikke," og så bliver han sur, for han synes, at han slæber hyren hjem, og han savner, at hun anerkender det, han gør. Kvinden føler, at hun bliver afvist, mens manden føler, at han aldrig gør det godt nok."

"Løsningen er, at han holder fast i, at hun tager fejl og siger til hende, at det godt kan være, de skal omfordele ansvaret, men hun må konkretisere, hvad hun præcis mener. Og så kan hun med fordel skrive ned på en seddel, hvem der gør hvad, og hvad hun synes, skal være anderledes. Hvis hun bare lige fyrer en vred svada i hovedet på ham, hører han det som om, hun siger: "Du er på tværs, dum og doven.""

4: "Kvinder søger modspil, mænd søger medspil."
"Kvinder bliver tændt, når mænd udfordrer dem og viser, at de ikke er bange for dem. Hvis hun synes, hun har magten i forholdet, mister hun interessen for ham. Manden tror, at kampen er slut, når kvinden først er erobret, og så vil han hellere tage sine kampe andre steder end i hjemmet, på jobbet for eksempel."

"Manden kan godt lide, at der er fred på hjemmefronten, men det er ikke ensbetydende med, at han bare ønsker sig en sød og rar hausfrau. Hun skal stadig have kant, men der skal helst ikke være for meget ballade."

Læs også: Mænd og kvinder: medspil eller modspil

5: "Hvis kvinden vil bevare det maskuline i manden, skal hun huske at rose ham, for eksempel når han støvsuger"
"Nej lige det med at støvsuge er han ligeglad med at få ros for, men det er da vigtigt at rose hinanden og sige: "Eej hvor dejligt du har vasket gulvet i entreen, det stråler jo helt vildt". Mænd er gode til at prale med, hvad de har gjort. Kvinder siger beskedent: "Det var da ingenting", og er ikke gode til at tage imod ros."

"Det bør de blive bedre til, og mænd bør blive bedre til at rose dem. Kvinder gør utrolig mange ting på hjemmefronten og har mange kompetencer, de ikke får ros for. Det er som regel kvinden, der holder styr på parrets netværk, sørger for, at man får set venner og familie og får holdt nogle fester."

Læs mere om:

Læs også