Iman Meskini fra den norske serie Skam deler sine tanker om at bære hijab.
Liv

Iman fik revet sin hijab af i skolegården: Jeg lærte tidligt, at det ikke handlede om mig

20. august 2020
af Benedicte Wessel-Holst, kk.no
Foto: Janne Rugland
"Skam"-skuespiller Iman Meskini har måttet sande, at folk har en masse vrede i sig, som er blevet rettet mod hende. Hendes mors ord har været definerende for, hvordan hun ser på had og vrede i dag.

Den Norske "Skam"-stjerne Iman Meskini har i sit 23-årige liv måttet lægge øre til flere hadefulde bemærkninger for at bære hijab.

Men særligt én dårlig oplevelse fra skolegården har sat sig fast – men ikke nødvendigvis på den negative måde, som man umiddelbart skulle tro.

- En dreng rev hijabben af mig i frikvarteret. Han var virkelig vred. Jeg tog den på igen og sagde det ikke til nogen. Da jeg kom hjem, fortalte jeg det til min mor, siger Iman Meskini.

Det var hendes mors ord, der siden har været definerende for, hvordan hun ser på had og vrede i dag.

- Hun sagde, at en dreng på ti år ikke kunne hade mig. Og at han heller ikke kunne hade noget, han ikke vidste, hvad var. Det er mere sandsynligt, at han har en masse vrede i sig, sagde min mor.

- Jeg lærte tidligt, at folk kan have en masse vrede i sig, og at jeg må forsøge ikke at tage det personligt, siger Iman.

Iman Meskini

Iman Meskini (f. 1997) er en norsk skuespiller, der har spillet Sana Bakkoush i den norske tv-serie "Skam", som blev vist i fire sæsoner fra 2015-17.

Hun er opvokset i Norge som datter af en tunesisk far og en norsk mor.

Hun er gift med musiker Mourad Jarrari

Iman Meskini har tjent et år som værnepligtig i det norske flyvevåben.

I dag studerer hun arabisk sprog og mellemøststudier og var i foråret 2019 på udvekslingsophold i Jordan.

Siden Iman Meskini spillede den stærke karakter Sana i ungdomsserien "Skam", har hun taget internettet med storm.

Hun gik fra at være en ukendt basketball-pige fra en forstad til Oslo til verdenskendt skuespiller og internetfænomen med følgere fra hele verden.

Men én ting har ikke forandret sig fra før, hun blev kendt.

LÆS OGSÅ: Sofie Jama: Hvis jeg var hvid for en dag..."

- De spørgsmål om min hijab, som jeg har fået stillet siden femte klasse, bliver nu stillet af journalister i alle interviews, siger Iman.

Hudfarve har hun ikke fået mange kommentarer og spørgsmål om, men hendes hovedbeklædning har vakt meget opmærksomhed.

- Jeg er meget vant til det, siger Iman og griner.

- Og på mange måder er det bedre, at folk spørger, end at de bare antager en række ting, siger skuespilleren, der har markeret sig som aktiv debattør i den tilbagevendende hijab-debat. Hun vil gerne være en stemme for dem, der vælger at bære hovedbeklædningen af egen fri vilje.

https://imgix.femina.dk/72662200.jpg

- For mig handler det om at vise, at jeg er muslim. Noget jeg er stolt af, og som jeg forbinder med værdier som kærlighed og velgørenhed.

Hun tog selv valget om at bære hijab, da hun gik i femte klasse.

- Det hænder helt klart, at nogen bliver tvunget til at bære hijab, og det skal vi tale om. Tvang er altid forkert. Uanset om det handler om at tage den på eller af. Det vigtigste er, at vi snakker mere med dem, det handler om frem for at diskutere hen over deres hoveder, siger Iman.

Har altid skilt sig ud

Iman har altid følt, at hun skilte sig ud fra mængden. Hvad end det var som den eneste muslim i klassen, som en hijab-klædt basketballspiller i sine teenageår, som soldat og, efter "Skam"-succesen, som en forsidemodel på den norske udgave af modemagasinet Costume.

Hun har valgt at gå i sin mors fodspor og er begyndt at læse arabisk.

- Jeg tænkte, at arabisk sprog og mellemøststudier kunne være spændende, især fordi det betød et helt semester i et arabisk land, siger Iman, der tilbragte fire måneder i Amman i Jordan på et udvekslingssemester sidste år.

- En af de ting, der var mest spændende at opleve, var, at jeg ikke skilte mig ud, men tværtimod var en i mængden for en gangs skyld, siger Iman.

Tror på, at der er mere kærlighed end had

De mange kommentarer og spørgsmål Iman har fået til sin hijab gennem tiden, ser hun på med et smil. Men hun synes, det er et sværere emne, når det kommer til hudfarve.

- Jeg kan tage min hijab af, det er et stykke tøj. Mørk hudfarve er noget, du er født med. Jeg har venner, der er mørkere i huden end mig og som oplever at blive vurderet på grund af det.

Iman sukker. Racisme er et stort emne. Mange mennesker gemmer på forskellige oplevelser, som de ikke nødvendigvis deler med nogen.

- Det er trist, at det er sådan. Og så som min mor sagde engang: "Det er en skam, at der er mennesker, der har så meget had, og at de lader det gå ud over dig.". Det bliver ikke nødvendigvis lettere med årene, men man bliver vant til at håndtere det, siger Iman.

LÆS OGSÅ: "Jeg er træt af at kæmpe for at blive set som dansker"

I kølvandet på sommerens demonstrationer og fokus på racisme i medierne, deler Iman sine tanker om begivenhederne.

- Jeg ved, at der er mere kærlighed end had derude. Og at verden trods alt går i den rigtige retning. At mange mennesker engagerer sig, er udelukkende positivt, og at noget bliver taget op i medierne, lægger op til mange samtaler. Samtaler, der kan betyde noget for andre. Og ja, vi har alle fordomme, men det er muligt at adressere dem og prøve at gøre noget ved dem, siger Iman.

Hun tror på, at sommerens demonstrationer har været med til at gøre en forskel.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også