Britney_Spears
Liv

Hun var umyndiggjort i 13 år. Nu fortæller hun, hvorfor værgemålet blev sat i værk

24. oktober 2023
Af Mariah Leitisstein
Foto: Jordan Strauss/AP/Ritzau Scanpix
I 13 år bestemte popstjernen Britney Spears hverken over sig selv eller sin økonomi. I sin nye bog, "Min egen stemme", afslører hun grunden til sin umyndiggørelse.

I dag udkommer den længe ventede biografi fra den amerikanske popstjerne Britney Spears, men der er allerede nu landet adskillige afsløringer fra bogen, der på engelsk har fået titlen "The Woman In Me".

I bogen fortæller den 41-årige "Lucky"-sangerinde blandt andet om sit problematiske forhold til sin far, Jamie Spears.

Da han i 2008 blev Britneys officielle værge, skulle han efter sigende have sagt til hende, at nu var det ham, der var Britney Spears.

Britney skriver også om, hvordan hun fik besked på, at hun var for syg til at vælge sin egen kæreste.

– Og alligevel på en eller anden måde rask nok til at medvirke i tv-serier og talk-shows og til at optræde foran tusindvis af mennesker i en ny del af verden hver uge.

– Fra da af begyndte jeg at tro, at han så mig som en, der var sat i verden til ingen anden nytte end at tjene penge for dem, skriver Britney ifølge New York Times, som har fået fingrene af en kopi af bogen før resten af verden.

Men en af de suverænt mest hjerteskærende detaljer, der indtil videre er kommet frem, må være Grammy-vinderens forklaring på, hvad der fik hende til at sige ja til at lade sig umyndiggøre.

Britney_spears
Britney med sønnerne Sean Preston og Jayden James i 2013.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

– Jeg gjorde det for mine børn.

Det store sammenbrud

Britney mistede i 2008 midlertidigt forældremyndigheden over sine to små drenge, Sean Preston og Jayden James, i kølvandet på en række offentlige nedture.

– Fordi jeg spillede efter reglerne, blev jeg genforenet med mine drenge.

Prisen var til gengæld, at Britney ikke længere måtte bestemme, hvad hun spiste, hvilken vej karrieren skulle gå, hvordan håret blev farvet og klippet, eller hvilken form for prævention hun skulle bruge.

– Selv om jeg tryglede retten om at udpege bogstaveligt talt enhver anden – og jeg mener, at en tilfældig person fra gaden ville have været bedre – så fik min far jobbet.

Britney_spears
Britney Spears "Min egen stemme" er på gaden den 24. oktober.
Foto: Politikens Forlag

Hun blev i november 2021 frigjort fra værgemålet.

Det store musikalske gennembrud for Britney kom med debutalbummet, "...Baby One More Time," i 1999. Albummet blev en enorm succes og solgte over 25 millioner eksemplarer på verdensplan.

Med det album og den hitsingle blev Britney en af de mest ikoniske popstjerner i 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne.

Hun har udgivet ni studiealbums heriblandt det anmelderroste "Blackout" fra 2007 og har solgt over 100 millioner albums. Britney er en af de bedst sælgende kvindelige artister nogensinde.

"The Woman In Me" udkommer på dansk med titlen "Min egen stemme" den 24. oktober på Politikens Forlag.

Denne artikel blev første gang bragt af Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også