Rosa_farver
Liv

Hun tænker et øjeblik, før hun svarer. Det rigtige svar kræver altid en uddybning

28. november 2023
Af Sigrid Glavind
Foto: Privat
Rosa Lundberg fik 02 i huen. Men det var faktisk helt okay, for hun skulle ikke bruge et højt snit for at få succes med sit tøjunivers.

Hårklemmer formet som hotdogs, fjerboaer, bøllehatte og regnbuefarvede kjoler. Det er nok de færreste unge, der visualiserer deres fremtidsdrømme sådan.

Men 20-årige Rosa Lundberg har altid elsket farver, og siden hun var helt lille, har hun været med i sin mors butik. Derfor føles det ret naturligt for Rosa, da hun endelig kunne åbne dørene til sin egen farverige butik i Odense centrum.

Når man spørger Rosa, om hun vil introducere sig selv og sin butik, tænker hun et øjeblik over, hvordan hun skal formulere sit svar. Hun er nemlig så vant til at fortælle dem på sin egen alder, at hun “arbejder i en butik” og ikke at hun “ejer en butik”, for det kræver altid en uddybning.

Efter en kort tænkepause fortæller hun, at hun i en alder af 20 år har sin egen butik. Men rejsen startede allerede fem år forinden.

– Jeg startede “Rosa Lundberg” for fem år siden (online shop, red.), da jeg var i gymnasiet. Efter jeg gik ud af gymnasiet, gik der kun tre måneder, før jeg lejede lokalerne her, smiler Rosa.

Hvem er Rosa Lundberg?

  • 20 år gammel
  • Startede Rosa Lundberg-universet som 15-årig
  • Åbnede butik i Odense som 18-årig
  • Har vundet Frontløberprisen til Erhverv Awards 2022
  • Laver TikTok under navnet rosalundberg.dk

Selv om det er fantastisk at møde så mange søde mennesker i butikken, så kan arbejdet godt tage overhånd en gang imellem, oplever hun.

– Det sværeste ved at have egen butik er at styre sin tid og ikke komme til at arbejde for meget, når man fri. Man kan hurtigt liiige svare på nogle Instagram-beskeder, forklarer Rosa.

På line gennem livet

Mange unge har følelsen af, at de skal gå på line gennem livet. Der er kun en vej.

En undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at næsten hver anden unge mellem 15-24 år kun føler sig god nok, når de har succes på næsten alle punkter af deres liv.

De frygter at træde ved siden af. De frygter at fejle.

En ny rapport fra forskningsprojektet Sisterhood undersøger trivsel på ungdomsuddannelserne, og konkluderer, at de unge lider under en perfekthedskultur. En kultur, hvor man konstant skal præstere og gøre det, omgivelserne forventer af dem, når det fx kommer til uddannelse og senere arbejdsliv.

I samarbejde med organisationen Girltalk vil vi bidrage til et opgør med den nulfejlskultur, der er med til at gøre det svært at være ung i 2023.

I november sætter vi - på tværs af nogle af landets største kvinde- og ungdomsmedier - fokus på de kvinder og piger, der har skabt deres helt egne snørklede veje.

Farver er ikke kun for piger

Hos Rosa Lundberg er der skyer og diskokugler i loftet og glimmer og blomster overalt. Og det var ikke svært for Rosa at sætte sit eget præg på sin tøjbutik.

– Jeg har altid været vant til at skille mig ud og have masser af farver på, siger Rosa.

Du tænker måske, at Rosa Lundbergs butik kun er for piger. Men sådan er det ikke, fortæller Rosa. Hun har også en del drenge, som køber både accessories og tøj i butikken. I butikken er unge som gamle og drenge som piger velkomne.

– Mine kunder er meget forskellige og det er både yngre og ældre, som elsker farver, siger Rosa.

Rosas tips til at gå i flere farver

  • Lad sommeren være startskuddet til at gå i flere farver, for her er der mange, som finder sine farverige outfits frem. På den måde føles det ikke så grænseoverskridende at tage farver på.
  • Start med de små detaljer. Du kan for eksempel tage farvede accessories på til noget neutralt tøj. Det kan være en taske, et par store øreringe eller et par klipklapper.

Succes kræver ikke 12-taller

Da Rosa startede “Rosa Lundberg”, havde hun aldrig været fuldtid i en butik og vidste egentlig ikke, om det ville være noget for hende. Alligevel sprang hun ud i det.

– Nogle gange skal man ikke være så bange for, om tingene går galt. Jeg har aldrig været en skolehaj, der fik topkarakterer og aldrig været den bedste til skoleopgaverne. Alligevel synes jeg, jeg har klaret mig ret godt, fortæller Rosa og smiler.

Rosa havde nemlig andre talenter, som man ikke får af at terpe matematik eller engelsk.

– Jeg har altid været god til at snakke med mennesker, og jeg har altid været rigtig kreativ. Så for mig betød det ikke så meget, om jeg fik 02 eller 12 i huen, forklarer hun.

Det er dog sjældent noget, man får karakterer for i skolen. Derfor er det vigtigt for Rosa, at andre unge kan se, at succes ikke altid udspringer af topkarakterer.

Få en tour i Rosas butik herunder:

Denne artikel blev første gang bragt af Vi Unge. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også