https://imgix.femina.dk/media/bc70b35c98ec40579078e693abecd24f.jpg
Gravid

Vi iscenesætter os selv, når vi navngiver børn

3. december 2010
af Lisbeth Madsen, alive.dk
Foto: All Over Press
At få børn og give dem navne er en del af vores selviscenesættelse, siger navneforsker.

At få børn og navngive dem er en del af vores selviscenesættelse, siger navneforsker.

Det er et helt projekt, når vi endelig vælger at få børn, og det afspejler vores valg af navne. Folk med en længerevarende uddannelse har en stor palet af navne at vælge imellem og giver sig god tid til det, mener Christian Lerche Nielsen, der er navneforsker på Københavns Universitet.

Hvis man ser på dansk statistik over navne gennem de sidste hundrede år, så vil man kunne se, at folk vælger mellem et større spekter af navne. Der er ganske enkelt færre, der har top 10 navne end i starten af det 20. århundrede.

Læs også:
De 50 mest populære drengenavne
De 50 mest populære pigenavne

- Folk er mere bevidste om deres valg af navne i dag. Vi får kun 1,8 barn i gennemsnit, og vi får børn senere i livet end for 60-70 år siden. I dag er børn et projekt. Vi skal være ved muffen og færdige med vores uddannelser, så børn og også valget af navn er en del af vores selviscenesættelse, siger Christian Lerche Nielsen.

Uddannelsen har betydning
I Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet skal en ph.d.-afhandling afdække hvilke parametre, der har betydning, når vi navngiver vores børn herhjemme.

- Antagelsen er, at uddannelsesniveauet har betydning for valget af navn. Man ser f.eks. at litterære navne som Ronja og Smilla først bruges i de kredse, der har læst bøgerne, og derefter spreder sig og får en meget bredere appel.

Hvor nysgerrig er du?
Navneforskeren fortæller, at vi i dag har mange flere steder, vi kan blive inspireret til at vælge navne fra end for blot 50 år siden. F.eks. gennem medierne. Han siger også, at de veluddannede er dem, der har flest kanaler, hvorfra de kan blive inspireret.

- Din uddannelse afspejler ofte, hvor nysgerrig du er på livet, hvor kulturelt interesseret du er, og hvor meget du bruger forskellige medier. Det har afgørende betydning for, hvor mange navne, du har at vælge imellem. Folk i de lavere sociale klasser har færre navne at vælge imellem, siger han.

Hvad skal barnet hedde? Find inspiration i mama.dks navneguide

Læs også