Gravid
10. juli 2014

Undgå at overstimulere dit barn

Som nybagt mor forsøger du måske at stimulere dit barn med farverige uroer, aktivitetstæpper og en babysele ud mod verden. Men de mange indtryk kan hurtigt blive et sansebombardement for den lille. Bliv klogere på, hvordan du bedst stimulerer din baby – og hvordan du kan se, om den lille har fået nok indtryk.
Af: af Maria Præst
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/babymeduroprim.jpg

foto: Pantherstock

En uro over babysengen, et aktivitetstæppe med figurer og farvestrålende legetøj med lyde og melodier. Du kender det nok godt. Der skal ikke mangle noget. Så for at være sikre på, at baby bliver stimuleret nok, underholder mange nybagte mødre deres små poder med alverdens babylegetøj og bamser og suser af sted til babysvømning, babysalmesang eller babygymnastik. Men de mange indtryk kan have den helt modsatte virkning ifølge familievejleder Lola Jensen.

"Det er vigtigt, at du stimulerer dit barn, fordi det vækker dets sanser. Men det er også vigtigt, at det ikke bliver for meget. Det kan ikke undgås, men får dit barn for mange overimpulser på et tidligt tidspunkt, kan det give et uroligt barn senere hen," fortæller hun.

For at undgå at overstimulere din lille, er det bedste, du kan gøre, at være opmærksom på dit barns signaler. Allerede som helt spæd vil det nemlig kunne sige fra, når det bliver for meget.

"Bliver dit barn overstimuleret, vender det instinktivt hovedet væk. Det bliver uroligt, spænder i kroppen og har en helt bestemt gråd. Det er ikke den langsomme klynk eller pjevs, det går fra ingenting til fuld knald på gråden, så du er ikke i tvivl," forklarer Lola Jensen.

Det kan for eksempel være til en familiefest, hvor alle gerne vil holde din lille guldklump, og det går måske også fint ved de første fem til seks familiemedlemmer, men så ved den syvende skriger barnet pludselig. Ofte bliver det nemlig for meget for barnet fra det ene øjeblik til det andet, og så er der kun én ting at gøre.
"Gå lidt rundt med barnet i armene, nyn en lille sang, og hold det tæt ind til kroppen. Så kommer barnet sig lige så stille over de mange indtryk og finder roen igen."

I de første måneder af dit barns liv er du faktisk selv den allerbedste stimulation.

Ligge, kravle, gå - sådan kommer baby op at stå

Brug dig selv
Når dit barn er nul til otte uger, fylder søvn, mad og bleskift det meste, men derudover er det vigtigste den kropslige kontakt. Dit barn vil være tæt på dig, kigge på dig og pludre løs med dig.

"I den første tid gælder det om at tage dit barn op, når det kalder, og forsøge at få øjenkontakt, når du giver mad eller sidder med barnet. Brug dig selv, dit ansigt, din stemme og din krop. Det er den bedste stimulation," forklarer Lola Jensen.

Når dit barn drejer hovedet væk eller søger væk med øjnene, har det fået nok. Giv det bare en lille pause - barnet vender selv tilbage, når det er klar igen.

Ud over den tætte fysiske kontakt er det ifølge Lola Jensen en god idé at have en enkel uro over puslebordet eller en lille blød folde-ud-bog med sorthvidbilleder på den ene side og farver på den anden.
"Ved at have de samme få ting ved puslebordet skaber du genkendelse, og det er rigtig godt for barnet. Det tænker: 'Hov, her har jeg været før. Det er mit faste sted.'"

Små børn under 8 uger er meget følsomme over for lyd og lys, så det gælder om at skærme dem lidt i starten.

"Selvfølgelig skal du handle ind, men tænk over, om barnet skal med rundt i supermarkedet i autostol eller bæresele. Eller om I behøver at tage hundrede billeder, inden barnet er fire timer gammelt. Det er ikke godt for barnet med alt for meget kamerablitz," understreger Lola Jensen.

Her kan du se dit barns udvikling fra 0-2 år

Giv dit barn små pauser
I 8-10-ugers-alderen oplever mange forældre, at deres barn ændrer sig lidt. Det er nu mere bevidst og langt mere intens i sin kontakt, og du kan lige så stille begynde at udvide dit barns oplevelser. Her er et aktivitetstæppe en fin idé, men undgå, at det bliver det rene tivoli.

"Mange aktivitetstæpper er fyldt med figurer, blink og lys, så det bimler og bamler. Det er alt for meget på én gang. Vælg i stedet et med to stofbuer, hvor der er plads til at hænge nogle få ting op, som barnet kan kigge på og række ud efter. Det er rigeligt."

Og selv om dit barn er blevet større og kan tåle flere indtryk, er det stadig vigtigt at have fokus på pauserne.
"Giv dit barn en pause på et tæppe, hvor det kan ligge lidt og hygge sig for sig selv og bearbejde de indtryk, det lige har fået. Måske med et enkelt eller to stykker legetøj, det kan ligge og kigge på. Kravlegårde er så udskældte, men de er faktisk rigtig gode i den her sammenhæng. Især hvis barnet også har en storebror eller -søster, der kommer væltende op i hovedet på det," forklarer Lola Jensen og understreger, at barnet ikke skal ligge alene i flere timer ad gangen.

Som familievejleder møder hun ofte forældre, der fortæller, at de har et nemt barn, der sagtens kan ligge selv på et tæppe hele dagen. Men det er ikke meningen. Et lille barn skal have mange små - men korte - pauser, og så tilbage i armene på mor eller far igen.

Ingen faste regler
Indtil dit barn er omkring 8 måneder, vil det have sin opmærksomhed rettet indad mod sine forældre, og først da er det klar til at tage små step ud i verden.

"I 8-måneders-alderen begynder barnet at møve sig rundt på maven og bliver måske tosset over, at det ikke kan nå legetøjet. Men det er kun godt at blive gal, for det er udfordringerne, der udvikler barnet. Så her skal du prøve at lade være med at skubbe legetøjet over til dit barn - selv om det kan være svært," fortæller Lola Jensen.

Når dit barn har oplevet og udforsket verden, har det igen brug for en pause, hvor det måske bare sidder hos dig med en sut, inden det skal ud og sove.

"Tænk på dig selv som en havn, hvor den lille er en optimistjolle, der hele tiden vender tilbage. Først lader du den sejle lidt rundt i den lille inderhavn, så udvider du til havnebassinet, og efterhånden er barnet klar til at sejle ud på havet på egen hånd," fortæller Lola Jensen.

Hun oplever ofte, at forældrene er ude efter faste regler for, hvordan de undgår at overstimulere deres lille guldklump. Men der må hun skuffe dem.

"Det bedste råd, jeg kan give, ligger i hjertet frem for i hjernen. Der er ikke 10 faste regler om overstimulering, der gælder for alle børn. Mærk efter, hvor dit barn er i sin udvikling, og vær opmærksom på, hvordan det reagerer. Et kvarters leg kan være for lidt den ene dag og alt for meget den anden. Så kig på dit barn, og stol på din intuition. Det er dig, der kender dit barn allerbedst."

Dit lille barns sanser

Sådan fungerer babys hjerne
Et barns hjerne gennemgår en eksplosiv udvikling i løbet af det første år. Med jævne mellemrum tager baby et såkaldt tigerspring, hvor hjernen åbner op for et mere nuanceret bevidsthedsniveau.

Stimulation giver næring til nervesystemet på samme måde som mad. Derfor handler det om at byde ind med de rette indtryk i passende mængder i forhold til barnets udvikling. Indtrykkene skal kunne bearbejdes af barnets umodne nervesystem og give mening for barnet samtidig. Derfor har det lille barn brug for mere overskuelige indtryk end den voksne hjerne og pauser til at fordøje alt det nye.

Er dit lille barn overstimuleret, bliver det utrygt og pirrelig, vil sidde hos dig og være fysisk tæt, gemme sig lidt og vende hovedet ind mod dig for at lukke af for de nye indtryk. Så vær opmærksom på barnets signaler, og vis verden frem i små bidder.
Kilde: Neuropsykolog Susanne Freltofte

Er dit barn overstimuleret? Her er signalerne:
1. Barnet drejer hovedet væk eller søger væk med øjnene
2. Barnet er uroligt og spænder i kroppen
3. Barnet græder pludselig voldsomt
4. Barnet vil ikke amme/tage flasken, selv om det er sultent
5. Barnet har svært ved at falde i søvn

Stimuler babys sprog

Læs mere om:

Læs også