Gravid

Tigerspring -Fem vilde uger i babys første år

7. januar 2014
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Tigerspring. Dit barn udvikler sig i overvældende hast det første år. Den ene uge ligger hun stille og rolig i barnevognen og pludrer – den næste uge skriger hun, hvis du bare overvejer at lægge hende fra dig. Her fortæller sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen om de fem uger, hvor din baby tager de mest markante tigerspring.

Som mor undrer du dig sikkert over, hvorfor dit barn den ene uge smiler, sover og er glad og tilfreds og den

Helens babydagbog

'Helens babydagbog' er en bog til nybagte småbørnsforældre. Ud over at være en praktisk dagbog, hvor du kan skrive alt det, som er vigtigt at huske i løbet af din babys første leveår, er den smækfyldt med konkret information og gode idéer, som du kan bruge som nybagt forælder.
Gyldendal, 199 kr.

næste uge er misfornøjet med alt. Men bare rolig - det er ikke din baby, der er utilregnelig. Det er derimod et tegn på, at din baby tager et tigerspring.

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fortæller her om de fem uger, hvor de mest markante tigersrping sker, og giver dig samtidig et par tips med på vejen, så du ved, hvad du skal gøre, når tigerspring står på.
 

Tigerspring i uge 5: Baby er vågen, aktiv og opmærksom


Allerede fem uger efter fødslen vil du opleve, at baby er mere vågen, aktiv og opmærksom. Dit barn begynder at kunne genkende de nære ting, begynder at kunne se længere og kunne fornemme farver. Som familie begynder I ofte også at bryde ud af den "boble", som I har befundet jer i de første uger. Far begynder at få rigtig meget indflydelse, og det er skønt for både mor, far og barn, når den lille falder til ro og i søvn i fars favn. Ofte er det nemmere end hos mor, fordi han er tryg og ikke dufter af mælk og dermed giver lyst til mad frem for søvn.

Det er også her i uge fem, at baby skal til lægeundersøgelse: Skriv ned, hvis der er noget, du er i tvivl om, så du husker det hele.

Tip: Når du taler med lys stemme, taler lidt hurtigt og med korte, små ord og gentager dine ord, vil du fange dit barns interesse. Taler du med dæmpet toneleje, taler langsomt og roligt, bruger dybe lyde, som "shhh-shhhh" eller "ssåå-sssååå", falder dit barn til ro.
 

Tigerspring uge 18: Behov for tryghed og måske start på skemad


I uge 18 kan dit barn få begyndende angst for fremmede. Det handler om, at dit barn begynder at opleve verden mere bevidst og får mere rumfornemmelse. Det øger behovet for tryghed og kan gøre, at dit barn pludselig græder og protesterer over at komme over til for eksempel bedsteforældrene eller andre "kendte" ansigter. Det kan I som forældre måske godt blive bekymrede over, men det er altså helt normalt.

Det er måske også tiden, hvor din baby viser sig parat til skemad. Start i så fald med lidt smagsprøver af grød, grønt eller frugt. Vær tålmodig, for det er en helt ny fornemmelse for dit barn at spise med ske. Det tager tid at lære.

Vær opmærksom på: Nu er dit barn meget bevidst på, hvad du gør, og vil naturligt prøve at få fat i de ting, du har omkring dig. Hold derfor knive, varm kaffe og små tingester væk fra dit barns rækkevide.

Her kan du læse gode råd om tigerspring
 

Tigerspring i uge 26: Mere mad, højstol og godt gang i denNu kan dit barn sidde i høj stol og være med ved spisebordet, når I spiser. Samtidig er det tid til at komme i gang med de grovere grødtyper. Prøv gerne med lidt havregrød, øllebrød og grøntsagsmos. Dit barn kan også så småt begynde at gnaske på brødskorper, agurkestænger og den slags.

Ofte er denne alder også en alder, hvor mange forældre oplever stor uro. Det skyldes, at dit barn er rigtig godt i gang både motorisk og mentalt. Som forældre føler I måske ofte, at I "giver og giver - og intet virker godt nok". For uanset hvad I gør, så virker jeres barn utilfreds, og det bliver en del forældre fortvivlede over.

Mad: Det er tid til tre skemåltider dagligt - morgenmad, frokost og aftensmad. Dog stadig i små mængder, da mælken endnu udgør størstedelen af dit barns mad-indtag.
 

Tigerspring i uge 35: Begynder at kravle, let til infektioner og separationsangst


Dit barn begynder så småt at kravle og oplever nu verden mere og mere på egen hånd.
Det er ofte også i denne periode, at dit barn let får infektioner. En del børn starter nemlig i dagpleje eller vuggestue omkring uge 35, og barnets immunsystem bombarderes med bakterier og vira - og deraf flere sygedage.

Dit barns appetit varierer, og det er naturligvis frustrerende, når dit barn lukker munden for skeen. Samtidig er børn i denne alder ofte også ekstra tryghedssøgende og "klynger sig" ekstra meget til jer.

Tip: Sig til dig selv, at dit barn har brug for at få fyldt sit "mor-depot" eller "far-depot" godt op, så dit barn har noget at tære af, når det mere og mere bevæger sig ud i verden på egen hånd. Dit barn skal lige hen til jer, have et kram, tankes lidt op, og så tør hun bevæge sig videre på egen hånd igen.

Tigerspring: Hvad gør du når baby græder?
 

Tigerspring i uge 50: Temperament, personlighed og anerkendelse

Sikke da et temperament! Næsten et år gammel, og dit barn viser tydeligt, at "den her vil jeg have!"
Konflikter i hverdagen klares bedst med anerkendelse, og det er vigtigt ikke at skælde ud. Hvis dit barn eksempelvis gentagne gange smækker tallerkenen i bordet, skubber koppen på gulvet eller slår gaflen i bordet for at høre lyd, så prøv at anerkende dit barns lyst til at lave lyd ved at give hende en tromme eller lignende at slå på.

Husk: Dit barn prøver ikke grænser for at genere dig, men fordi det er i gang med at undersøge verden og lære. Se det som et tegn på sund og vigtig udvikling.

Læs også