https://imgix.femina.dk/media/article/tand_1.jpg
Gravid

Tandfrembrud

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
De fleste spædbørn får deres første tand i seks til otte måneders alderen. Sædvanligvis er det de to midterste tænder i undermunden, som kommer først,

De fleste spædbørn får deres første tand i seks til otte måneders alderen. Sædvanligvis er det de to midterste tænder i undermunden, som kommer først, og dernæst de to midterste i overmunden. Herpå kommer tænderne faktisk i rækkefølge fra midten og udefter.
Ved et års alderen har de fleste babyer otte tænder. Både alder ved tandfrembrud og rækkefølgen af de tænder, der kommer, kan variere.
Barnet kan i tilknytning til tandfrembrud være pirreligt, for tandbrud kan gøre ondt og være ubehageligt.
Nogle forældre oplever, at deres børn får feber og rød numse. En bidering, som er kold efter en tur i køleskabet, kan lindre, men det kan blive nødvendigt at give lidt smertestillende medicin. Spørg sundhedsplejersken, den praktiserende læge eller børnetandlægen i din kommune, hvad der kan hjælpe.
De nye små tænder behøver ikke udgøre noget problem for amningen. Et ammebarn tager morens brystvorte langt ind i munden, og det er slet ikke barnets læber eller gummer, der malker mælken ud, men først og fremmest tungen. Barnets tunge dækker undertænderne under amningen, så det stort set ikke lader sig gøre at bide og die på én gang.
Babyer kan dog finde på at bide for at eksperimentere med de nye tænder. Det sker typisk, når amningen er ved at være slut, og brystvorten er på vej ud af munden. Du kan forsøge at råbe højt og ret ublidt rykke barnet væk fra brystet. Måske vil barnet så forbinde det at bide i mors bryst med en ubehagelig reaktion.
Hvis bideriet gentager sig, kan du være vaks til at fjerne barnets mund fra brystet, når det er ved at være færdigt med at die.

Læs også