Sille og Philip
Gravid

Sille skal føde på direkte tv: Sådan har jeg det før fødslen

17. februar 2016
af Anne Romanelli
Sille og Phillip har sagt ja til at få fødslen af deres første barn vist på direkte tv. Her kan du læse mere om deres beslutning og høre, hvordan den kommende mor har det med at skulle føde med hele Danmark som tilskuer.

For første gang nogensinde sendes et kejsersnit på direkte tv i Danmark, når DR1-programmet ’Sundhedsmagasinet’ i aften kl. 20.30 transmitterer den 29-årige sygeplejerske Sille Tejlmanns fødsel direkte fra Næstved Sygehus.

Hun og kæresten, den 32-årige reservedelsekspedient Phillip Breining, bliver her forældre for første gang (formentlig til en sund og rask dreng), og de har sagt ja til at lade seerne følge hele processen – fra moderen får målt hjerterytmen, til barnet bliver født.

Læs også: Kejsersnit - fordele og ulemper

Imens er eksperter med på sidelinjen, og de vil fortælle mere om fødsler og kejsersnit undervejs, ligesom seerne samtidig kan kommentere fødslen og stille spørgsmål i en live-chat på dr.dk.

Derfor vil Sille og Phillip vise fødslen på tv

De vordende forældre har indvilliget i at få vist Silles kejsersnit på tv for at sætte fokus på, at kejsersnit i nogle situationer kan være et godt alternativ til en naturlig fødsel.

- Der har været megen overvejelse omkring at deltage i programmet. Vi er begge meget private mennesker og har ikke behov for at blive landskendte, men personligt synes vi, at det kunne være rart, at der blev sat fokus på, at kejsersnit af mange forskellige årsager kan være et godt alternativ til en vaginal fødsel. Vi vil gerne være med til at sætte gang i en debat omkring, hvad der er naturligt, hvad der er nødvendigt, og hvad der er trygt for den gravide i forhold til fødsler, siger Sille Tejlmann til dr.dk og henviser til, at der efter hendes opfattelse tit – og helt uretmæssigt – bliver set ned på kvinder, der har fået kejsersnit.

Vigtigst at sønnen har det godt

At fødslen skal foregå foran rullende kameraer er ikke noget, som den kommende mor tager så tungt. Det vigtigste er, at sønnen har det godt, og så giver tv-udsendelsen jo også forældrene et helt unikt minde, understreger Sille Tejlmann:

- Samtidig giver det os mulighed for at forevige vores søns fødsels og gøre dagen endnu mere særlig, end den allerede er. Og så tænker vi, at når vi først ligger der, så tænker vi ikke over, at hele Danmark ser med. Så er det bare vores lille øjeblik. Det vigtigste er bare, at vores søn har det godt. Om han så er født den ene eller den anden vej, det har ingen betydning for os, siger hun.

Derfor skal Sille have planlagt kejsersnit

Sille Tejlmann skal have et planlagt kejsersnit, fordi der er tendens til skæv ryg i hendes mors familie, og da Sille blev født af sin mor, var der så meget tryk på morens rygsøjle, at hun var tæt på at blive lam fra livet og nedefter.

Silles mor har ingen mén i dag, men skulle igennem et helt års genoptræning for at kunne gå normalt igen.

Læs også: Kejsersnit - hvorfor og hvornår?

- Den historie fylder rigtig meget hos mig. Jeg ved, at den skævhed er noget, der er arveligt, så det har helt sikkert sat tydelige spor i mig ikke at vide undervejs i en fødsel, om mine presseveer kan gøre, at jeg faktisk bliver lam. Det gør mig mest tryg at skulle have kejsersnit og vide, at jeg ikke skal tænke på den risiko, forklarer Sille.

Selve kejsersnittet vises med 1 minuts forsinkelse

Hvad angår sikkerheden for mor og barn har DR og produktionsselskabet Mastiff i tæt samarbejde med de ansvarlige læger og den fødende sikret en klar procedure for, hvad der skal ske, hvis der opstår noget uventet.

For eksempel bliver selve kejsersnittet sendt med 1 minuts forsinkelse i tilfælde af uforudsete hændelser, så der kan stilles om til værterne, og lægerne og den fødende har mulighed for at få fred og ro, uden at billederne når ud til seerne.

Læs også: Kejsersnit vs. vaginal fødsel: De største forskelle

Den kommende mor tager indtil videre det hele med et smil:

- Det bliver både en kæmpestor oplevelse, men det betyder også, at jeg lige skal overvinde det der med at skulle have sådan en lille klump, som er helt smurt ind i fosterfedt. Jeg tror da allerhelst, at jeg ville have ham leveret med storken pakket ind i en blå hue og sparkedragt, joker Sille Tejlmann.

Læs også:

Kejsersnit: Stor forskel på landsdele

Tiden efter kejsersnit

Dine veer før akut kejsersnit er ikke 'spildt arbejde'

Akut vs. planlagt kejsersnit: Forskel på børns sundhed bagefter

Fantastiske fotos - 17 mødre holder deres nyfødte for første gang:

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også