https://imgix.femina.dk/media/8c2fabfcb89b4869b9f7a1e63604a4d6.jpg
Gravid

Sex under graviditeten

2. december 2008
af Mette møllevang
Illustration: Rikke Bisgaard
Nogle kvinder oplever en helt ny sanselighed og mere lyst til sex, når de er gravide, mens andre skruer ned for blusset. Uanset hvilken kategori du tilhører, kan du lade dig inspirere af sexologens råd om at nyde din seksualitet under graviditeten.

Om du bliver en sexmaskine eller føler dig som en træt, oppustet ballon, når du er gravid, er lidt forskelligt.

Stærkere sexlyst under graviditet
- Når man er gravid, er der en høj koncentration af kønshormoner i kroppen. Det betyder, at brysterne og kønsorganerne kan blive mere følsomme. Det er den primære årsag til, at mange kvinder oplever en stærkere lyst til sex, under deres graviditet, forklarer Tanja Glückstadt, der driver Sex- og Samlivsrådgivningen.
- Det spiller også ind, at der er en øget mængde blod i kroppen, når man er gravid. Der strømmer mere blod til skeden, og mange kvinder oplever derfor kraftigere orgasmer, siger Tanja Glückstadt skynder sig dog at slå fast, at lysten til sex også hænger tæt sammen med, hvordan éns graviditet forløber.

Nyd kroppen som den er
Hvis din graviditet forløber uden problemer, og du er en af de heldige, der mærker en større sexlyst, kan du fastholde den nye lyst og sanselighed også efter fødslen.
- Hold fast i din lyst, og værn om den. Mærk dig selv som kvinde og kæreste, også efter du er blevet mor. Prøv virkelig at mærke den energi, der er i det fantastiske under, at du er gravid. Din krop er frodig, nyd den, som den er. Du kan også dyrke sex uden at behøve at tænke på prævention. Glæd dig også over, at du ikke har menstruation. Der er ingen menstruationsgener. Nyd humøret og friheden og lysten til sex, siger Tanja Glückstadt.

Lyt til din krop mens du er gravid
Det gælder generelt om at mærke, hvordan sex føles for dig, og selvfølgelig ikke gøre noget, der føles ubehageligt.
- Mærk efter, hvilke stillinger der føles rare, og hvilke der ikke gør godt. Sidst i graviditeten, hvor maven er stor, er en god stilling, at kvinden ligger på siden med plads til, at manden kan trænge ind. Også på alle fire med en stor pude under maven er en god stilling for gravide. Uanset hvor langt man er i graviditeten, skal man være opmærksom på blødninger og veer. En orgasme kan medføre sammentrækninger i livmoderen, der kan vare op til 10-15 minutter. Det er helt normalt og ikke til skade for barnet, siger Tanja Glückstadt.

Lystens 3 faser

1. trimester: Den nye fornemmelse, kvalmen, trætheden, angsten for at abortere kan alt sammen påvirke dig, så lysten til sex glider i baggrunden.
2. trimester: I denne fase oplever mange øget sexlyst. Orgasmerne kan også blive kraftigere, fordi der er øget blodgennemstrømning omkring skeden.
3. trimester: Her kan lysten stadig være stor, men sex kan volde problemer, fordi maven nu er så stor, at den sætter en fysisk begrænsning for udfoldelserne.

Læs også:
Spørgsmål til sexologen
Har du lyst?
Parterapeutens 4 vigtige råd
Mistet sexlyst

Læs også