Nicoline Aagesen
Gravid

Sådan har du aldrig set gravidbilleder før: "Man kan stadig holde fast i sin vildskab, når man bliver mor"

5. januar 2022
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Nadia Von Rikka
Fotograf Nicoline Aagesen har fået taget billeder gennem hele sin graviditet af sin veninde, fotografen Nadia Von Rikka. Billederne skal inspirere til, at man sagtens kan være sjov, sexet og feminin, selv om man bliver nogens mor.

Hvordan var din graviditet?

Det var virkelig en overraskelse for mig at blive gravid. Egentlig synes jeg, at jeg var rigtig heldig under graviditeten. Det gik rigtig fint ud over de første tre måneder, hvor jeg havde kvalme.

Det var overvældende at få en positiv test, der lige pludselig ændrer alting på et splitsekund. Så er man allerede mor lige der.

Nicoline Aagesen

Hvordan var dit liv, inden du blev gravid?

Jeg boede i Hongkong, hvor jeg arbejdede som model og fotograf. Der var mere fart på dengang, og jeg rejste meget rundt.

Så kom corona, og det var faktisk det perfekte tidspunkt for mig at blive gravid. Alt var lukket ned, og jeg gik ikke glip af noget.

Jeg kunne bare nyde graviditeten og fokusere på at lave en lille baby. Så jeg var også meget kreativ og lavede derfor de sjove billeder med Nadia.

Hvordan kom I på ideen til billederne?

Vi ville gerne lave nogle billeder til gravide, som viser lidt mere personlighed. Det skulle ikke være så opstillet og fint.

Man må gerne være sig selv, og det må gerne være lidt sjovt og sexet. Det behøver ikke være så højtideligt. Billeder af gravide er ofte meget jomfruelige, hvilket jo er den totale modsætning af at blive gravid.

Nicoline Aagesen

Hvad har været vigtigt at vise med billedserien?

Jeg kan altid godt kunne lide at provokere lidt, og det skal være okay at være sig selv, selv om man bliver mor. Du behøver ikke klippe dig korthåret og have havregrød i håret.

Man må godt omfavne sin femininitet, sin tomboy-stil eller, hvad der nu er dig.

Nicoline Aagesen & Nadia Von Rikka

Nicoline Aagesen er model og fotograf. Se mere på mycameramyrules.com og @nicolineaagesen på Instagram.

Hun er bosat i København, men har tidligere boet i blandt andet Grækenland, Hongkong og New York.

I øjeblikket er hun på barsel med sin datter, der er født i april 2021.

Billederne er taget af fotograf Nadia Von Rikka. Fotoprojektet kan ses på Instagram @heymomphotography og @vonrikka.

Skulle du også selv finde dig til rette i rollen?

Det tror jeg alle skal, uanset om graviditeten er planlagt eller ej. Der er lige pludselig nogen, der er vigtigere end dig selv og indtager din krop. Jeg kunne godt føle lidt klaustrofobi i min egen krop.

Der sker noget hele tiden i graviditeten, og kroppen ændrer sig. Jeg synes, jeg var flot gravid, men til sidst følte jeg mig også som en hval. Så det var virkelig et powerboost, når jeg fik taget de her billeder, hvor jeg så godt ud.

Nicoline Aagesen

Hvilke forestillinger havde du om at være gravid, inden du selv blev det?

Jeg har selv en fantastisk mor, og alle mine veninder har børn, så jeg har beundret mange mødre længe, men har helt sikkert fået en større respekt for det, efter jeg selv er blevet mor.

Nicoline Aagesen

Jeg tror slet ikke man forstår den rejse, man skal igennem. Man føler sig meget ensom i graviditeten, for lige meget, hvem man vælger at få børn med, så står man alene i sin krop, og der er ikke andre, der kan være en del af det.

Nicoline Aagesen

Billederne viser også fest, farver og glitter. Er det også et opgør med, hvordan moderskabet skal se ud?

Ja, det er det. Mit liv er lidt et cirkus, og jeg synes godt, at det må være lidt sjovt og anderledes. Det er okay at være lidt skør, og ikke gøre som alle andre.

Alle skal have lov til at gøre det på sin egen måde, og det vil jeg gerne inspirere til med billederne. Man behøver ikke blive anderledes. Man kan stadig holde fast i sin vildskab og sit indre barn, når man bliver mor.

Nicoline Aagesen

Hvilke reaktioner har I fået på billederne?

Der er rigtig mange kvinder, der gerne vil have lavet lignende billeder med deres personlighed, og det var præcis det, vi ville med projektet.

At få folk til at shine, når de føler sig allermest gravide med luft i maven og vand i fødderne.

Nicoline Aagesen

Hvilket billede er din favorit?

Jeg er ret glad for billedet med glitter på. Også fordi mit liv altid har været så festligt, farverigt og fuld af glimmer. Jeg lignede bare en stor diskokugle!

Nicoline Aagesen

Har du og Nadia planer om at fortsætte med at dokumentere dit liv?

Ja, for det er så sjovt at se mit liv gennem Nadias øjne. Nadia og jeg har fulgt min krop i ti år.

Nicoline Aagesen

Vi har taget fotos fra at jeg var en ung pige, til at blive en kvinde, så gravid og til nu, hvor jeg er mor.

Læs også