
Refluks: Er din baby den sureste baby i byen?
29. november 2017Mit andet barn, Rio, blev nærmest født sur. Han startede faktisk meget godt ud med at være en nem lille bebs, men efter 2 uger ændrer mælken karakter, og det gjorde han så også… Han blev enormt gazzy! Han kunne slå nogle sømandsbøvser, der lød, som om han ville vende vrangen ud, og når jeg bevægede hans ben mod maven, var han altid god for en prut.. eller 30!
Et 'refluks-barn'
Det er normalt, at babyer har tiltagende gråd, fra de er 2 uger og op til 5 uger, hvor det så for det meste aftager, men for Rio blev det værre. Han syntes også at have besvær med at håndtere min mælk. Han var faktisk en videnskab at amme: Først var han sur, når han opdagede, at han var sulten, så blev han sur over at vente på nedløbet, så blev han sur over det løb for stærkt, så blev han rasende over at kløjes i mælken, så slog han flikflak over at skulle bøvses, og når bøvse kom, skældte han også ud på den.
Han var ingen solstråle af en baby, og hans problemer tiltog. Han begyndte at vågne mange gange. Skreg i smerte, ville op og bøvses og så ned og sove videre. Han ville konstant amme for at lindre sit ubehag. Hans bøvser var sure, og han havde hård mave og forstoppelse. Han var i det hele taget en rigtig plaget lille mand.
Et 'refluks'-barn, viste det sig.
LÆS OGSÅ: Amning - derfor stopper mange mødre med at amme
Kendetegn på refluks
- Smerter ved amning.
- Smerter ved gylp/bøvs.
- Ubehag ved at ligge ned, vågner med skrig og skal bøvse.
- Nægter at spise.
- Overspiser for at lindre surt opstød.
- Dårlig til at sove.
- Hoster ved bøvs.
- Hæshed efter gylp.
- Apnø (vejrtrækningsophør under søvn).
- Elevator lyde fra struben, der synkes mange gange.
- Urolig baby under søvn, hoster og klør sig på næsen.
Gode råd om refluks
- Giv barnet mad, mens det er lodret.
- Hold hovedet højere end maven i min 30 min efter en fodring.
- Undgå tobaksrøg helt.
- Benyt sut, da suttebevægelser kan hjælpe til at holde maden/syren nede, da barnet slapper bedre af i muskulaturen.
- Undgå stramt tøj om babys mave.
- Brug hjælpemidler til at hjælpe til at holde baby med hovedet over mave niveau.
- Berolig barnet med 'white noise' for at berolige deres 'alarmberedskab', da stress trigger mavesyren.
- Skift ble inden en fodring, løft ikke barnets ben men rul i stedet barnet til siden.
- Undersøg for allergier (ved amning bør mor undgå mælkeprodukter og soya).
- Der findes modermælkserstatning velegnet til, at maden bliver i maven (Enfamil).
Behandling af refluks
Tal først og fremmest med din sundhedsplejerske og læge om, hvorvidt dit barn mon kan være refluksbarn. Refluks kan herefter evt. behandles med Nexium, som er et middel, der hæmmer udpumpningen af mavesyre fra syreceller i mavesækken, og nogen gange gives Gaviscon til at lægge et skumlåg på mavesækkens indhold.
Før man begynder medicinsk behandling, er det dog vigtigt at afklare, om barnet har bedring allerede ved en ændring i ammerutiner. Overamning kan have samme symptomer som refluks, men bedres ved mere kontrolleret amning.
Det er også vigtigt at afklare, om barnet har nogle låsninger i nakke og ryg, da dette kan have indflydelse på muskulaturen omkring mavesækken og dermed også give unødvendige reflukssymptomer.
Anden hjælp og information om refluks
Der findes yderligere hjælp at hente, hvis din læge eller sundhedsplejerske ikke ved nok om refluks. På Facebook er der eksempelvis oprettet en gruppe, der hedder Forældre med refluksbørn.
Men en ekspert som Ulla Lebahn kan også være behjælpelig med at lave en sensorisk profil på barnet, som kan hjælpe til udredning. Speciallæge Werner Petersen er også kendt for at have stor viden om refluksdiagnose- og behandling.
En osteopat kan hjælpe med at afgøre, om dit barn er låst i sin nakke og ryg og har det, der hedder Kiss kid syndrome.
Om Heidi Meyer Vallentin: Uddannet jordemor, udvikler af Meyermetoden, en vemestringsteknik som virker smertelindrende og fødselsforløsende. Du kan følge Heidi Meyer Vallentin på hendes blog, Meyermor, som du finder her.
Andre indlæg af Heidi Meyer Vallentin:
Få din baby til at sove med De 5 S'er
Hvem skal styre amningen - dig eller din baby?