https://imgix.femina.dk/media/5577d50406c44c2096962acb3f0d2aed.jpg
Gravid

Nybagte mødre hader at shoppe

12. august 2011
af Isabella Hindkjær
Foto: All Over Press
Næsten halvdelen af alle nye mødre frygter at skulle købe tøj efter graviditeten

Man er lige kommet af med maven, alligevel hader godt halvdelen af alle nybagte mødre at gå på jagt efter nyt tøj. Det viser en ny engelsk undersøgelse, der afslører, at 47 procent af kvinder med børn under fem år gruer for at træde ind i tøjforretningerne.

Og det er en skam. En god shoppingoplevelse er nemlig særligt vigtig, når man lige er blevet mor. Det siger Christina Wedel, der er stylist og personlig shopper samt forfatter til bogen Hvad klæder mig?

- Selvom man står i en situation, hvor det kan være svært bare at få taget et bad, er et nyt tøjkøb en god prioritering. Shopping er lig med følelsen af, at man gør noget godt for sig selv, og det er meget vigtigt, at du får lov til det. Det er både for din egen skyld, men det smitter også af på din mand og dit barn, at du føler dig lækker, siger Christina Wedel.

Prøverummet skræmmer
Undersøgelsen viser, at kvinderne især er skræmt af shopping, når de skal prøve tøjet. Det er typisk fordi, kvinder, der har gennemgået en graviditet, bliver konfronteret med, at deres krop har ændret sig, når de står foran spejlet i et prøverum.

- Man føler sig generelt tyk, usexet og sårbar, lige når man har født. Det hele har handlet om barn og fødsel, og kroppen har kørt sit eget løb. Tøj har for de fleste ikke været en prioritet, og pludselig skal man nu i gang igen. Succeskriteriet bliver hurtigt, om man kan passe sin gamle jeans-størrelse, og det er både svært og urimeligt for mange, siger Christina Wedel.

Derfor kan det ifølge stylisten være en god idé at vælge butikker efter, hvor gode prøverummene er.

- Det er vigtigt for shoppingoplevelsen, at du bruger tid på at undersøge butikkerne og vælger dem, hvor prøverummene er rummelige, har gode spejle og et behageligt lys. Husk også altid at barbere dine ben og tage noget ordentligt undertøj på, så du føler dig mere lækker. Og vurdér aldrig tøjet, før du har taget nogle fede sko eller støvler på fødderne, siger Christina Wedel.

Undgå kæder og storcentre
Ifølge Michelle Strutton, som er talskvinde for analysefirmaet Mintel, der står bag den engelske undersøgelse, viser undersøgelsen at der et hul i markedet for butikker, der henvender sig til de nye mødre.

Christina Wedel mener også, at der findes mange tøjforretninger, der ikke nødvendigvis egner sig til de nybagte mødre. Personalet skal have god tid, og derfor er stormagasinerne og de store kæder ikke altid ideelle.

- Det skal være et kundevenligt sted, hvor personalet har tid til at lytte til dig. Fortæl ekspedienten, at du er nybagt mor og trænger til et stilboost. Husk også at finde inspiration i blade, inden du tager af sted, så du kan komme med referencer, når du taler med butikspersonalet, siger Christina Wedel.

Brug dine nye fortrin
Selvom der måske er røget nogle ekstra kilo på, har du som nybagt mor nogle helt særlige fordele, som du bør fokusere på, mener stylisten.

- Mange bliver forskrækkede og kede af det, fordi de har taget på. Men i stedet skal man benytte sig af de nye fortrin, man har, nemlig de store, flotte bryster og ofte også en glødende smuk hud. Gå efter kjoler og høje støvler, så du fremhæver din femininitet, mens din krop langsomt vænner tilbage til sit normale udgangspunkt, siger Christina Wedel.

Og der vil som oftest også være opbakning hjemmefra, så man kan bytte barnet ud med en veninde i et par timer. Ifølge Christina Wedel er noget af det værste man kan byde sig selv nemlig at have børn med på shopping.

- Hvis man som kvinde siger til sin mand, at man har brug for 'alene-tid' til at blive møglækker igen, plejer den at gå rent hjem. Det er vi kvinder bare ofte rigtig dårlige til, så det skal vi huske os selv på, siger Christina Wedel.

Læs, hvorfor mænd siger nej tak til sex med gravide

Læs også om en kvinde, der blev alkoholiker, efter hun havde født på femina.dk

Læs også