infertilt par
Gravid

Nu kan I teste sædkvaliteten hjemmefra

23. januar 2019
af Ema Seferovic
Foto: Panthermedia
Sædkvaliteten hos vestlige mænd er halveret de sidste 40 år, viser et internationalt studie. Men bare det at få testet sin sæd, kan for en del mænd virke grænseoverskridende. Det vil en dansk virksomhed forsøge at lave om på med deres nye opfindelse, der gør det muligt for dem at teste sædkvaliteten i hjemmets trygge rammer.

En streg. I kigger en ekstra gang - stadig kun en streg. Det var der også i sidste måned og måneden forinden. I håber og kæmper for de to streger, men de er ikke dukket op endnu. Hvorfor sker det ikke for jer?

Infertilitet er noget, mange par døjer med i dag. Faktisk har op til et ud af fem par i den vestlige verden svært ved at blive gravide, viser et internationalt studie fra 2017, og i 40 % af tilfældene er det manden, der er årsagen til infertiliteten.

Men selvom det kan være nedslående at få beskeden om nedsat sædkvalitet, er det faktisk muligt selv at påvirke og forbedre sædkvaliteten. Det har en ny dansk virksomhed valgt at sætte fokus på med opfindelsen ExSeed – et mikroskop, der ved hjælp af en specialudviklet algoritmeteknologi undersøger din mands sædkvalitet via en app.

For nogle mænd kan dårlig sædkvalitet fremprovokere en følelse af fiasko, og det kan derfor være svært overhovedet at få dem overbevist om at blive undersøgt. Det ønsker skaberne bag ExSeed Health at lave om på.

”Vi har opfundet et mikroskop, hvor mændene ved hjælp af en smartphone-app nemt kan teste deres sædkvalitet hjemmefra. Det har vi gjort for at give flere mænd mod på at blive testet,” siger forsker i reproduktiv biologi og opfinder Emil Andersen.

Han håber på, at opfindelsen samtidig vil gøre den enkelte opmærksom på, at man som mand selv kan være med til at forbedre sin sædkvalitet og derigennem tage aktiv del i fertilitetsbehandlingen.

”Alt er i dag tilrettet kvinder, når det handler om fertilitetsbehandling, så ansvaret ligger desværre ofte hos dem. Det ønsker vi at lave om på ved at give mændene et redskab, der kan oplyse og vejlede. Det skal være et fælles ansvar,” siger Emil Andersen.

LÆS OGSÅ: Styrk din fertilitet: Få 10 gode råd

Sædkvaliteten er i bund, hvad nu?

Et ExSeed mikroskop, en spermprøve og en smartphone. Det er, hvad der skal til for at kunne teste sædkvaliteten hjemmefra. Første skridt er at få produceret en spermprøve. Derefter skal prøven placeres mellem to stykker glas, der indsættes i mikroskopet. Informationerne fra mikroskopet overføres nu til en app, som i løbet af få sekunder giver en status på mandens sædkvalitet.

Men ExSeed-appen er det også muligt at booke online konsultationer, hvis man har brug for det, fx hvis resultatet af prøven viser sig ikke at være godt.

”Vi vil gerne sikre os, at folk ikke bare bliver efterladt med et resultat. Derfor har vi gjort det muligt at booke en online konsultation. Her sidder jeg sammen med læge Fatin Willendrup klar til at guide par og forklare dem om de næste skridt,” siger Emil Andersen.

Konsultationen kan gennemføres anonymt og kan bruges som supplement til det skræddersyede livsstilsprogram, som findes i app’en.

LÆS OGSÅ: Fertilitetsbehandling i gamle dage: 5 bizarre metoder

Læs også