Gravid

Når din baby tager et tigerspring

12. juni 2012
af Magasinet Mor
Din skønne, glade baby kan på få dage ændre karakter og blive klynkende og krævende. Der er dog ingen grund til at fortvivle: Hun er højest sandsynligt bare i gang med et tigerspring.

Fænomenet 'Tigerspring' har fået sit navn af hollænderne Hetty vVan de Rijt og Frans Plooij, der gennem 25 år har studeret mere end 10.000 babyers adfærd. De har fundet ud af, at alle børn udvikler sig i mentale spring. Hvert spring, der sker nogenlunde samtidigt for alle, giver børnene mulighed for at samle informationer på en ny måde og bruge dem til at udvikle de færdigheder, de har brug for i deres udvikling - både fysisk og mentalt - for at blive velfungerende voksne.

Men når springet sker, vil barnet have en urolig periode, hvor det er besværligt og omklamrende og har brug for ekstra omsorg, fordi forandringerne i den mentale og fysiske udvikling, gør barnet uroligt. Det er en hård periode for både barn og forældre. Men bedst som man har lyst til at ringe efter professionel hjælp, bliver den lille, ulykkelige baby igen glad og medgørlig og behersker oven i købet pludselig nye færdigheder.

Her giver vi dig et overblik over babys syv tigerspring de første år - og hvad du kan gøre:

5 UGER
Baby begynder at være mere aktiv og vågen. Hun oplever en voksende bevidsthed om sine omgivelser, lytter og kan skelne lyde.
Det kan du gøre: Begynd at pludre sammen. Hold pauser, så hun får mulighed for at svare. Giv masser af fysisk kontakt og nærhed, men giv også baby pauser, så hun kan bearbejde alt det nye

Få mere viden om Første tigerspring (ca. 5 uger)

8 UGER
Baby oplever farver og aner mønstre. Hun genkender ting og finder sine hænder. Ser, hører, lugter og smager anderledes.
Det kan du gøre: Det bedste legetøj er dig, men sort-/hvide billeder, uroer og ophængte ting er også spændende.

Få mere viden om Andet tigerspring (ca. 8 uger)

12 UGER
Baby kan følge med og opdager, at hun kan være med til at skabe overgange og forandringer. Skelner mellem kendt og fremmed. Pludrer og klukler. Begynder at prøve på at rulle.
Det kan du gøre: Begynd med bevægelege: cykelbevægelser med benene og hjælp til at dreje underkroppen. Giv hende kulørte rangler og ting til at bide i.

Få mere viden om Tredje tigerspring (ca. 12 uger)

19 UGER
Baby kan nu gribe, trille og smile og prøver at krybe. Begynder at undersøge ting og nærstuderer verden.
Det kan du gøre: Underhold hende med aktivitetscenter, spejle, rystedåser med indhold, sange og billeder af andre babyer.

Få mere viden om Fjerde tigerspring (ca. 19 uger)

26 UGER
Nu åbnes øjnene for afstand. Også mellem mor og barn, hvilket skaber utryghed. Baby bliver reserveret over for fremmede. Lærer at koordinere arme og ben og flytter legetøj fra hånd til hånd.
Det kan du gøre: Leg med store bolde, bagepapir, der rasler, papbøger og lege som 'borte tit-tit' og 'ride ranke'.

Få mere viden om Femte tigerspring (ca. 26 uger)

37 UGER
Her opdager baby, at ting hører sammen i kategorier: både ærter og avocado er mad, og en hest er en hest, hvad enten den er lille og gul eller stor og sort. Hun undersøger verden metodisk.
Det kan du gøre: Gyng med hende, gem ting under et tæppe, giv hende grydeskeer og grydelåg, hun kan lege med.

Få mere viden om Sjette tigerspring (ca. 37 uger)

46 UGER
Baby begynder at forstå, at ting skal ske i en bestemt rækkefølge. Begynder at samle og ikke kun ødelægge og får mere præcise bevægelser.
Det kan du gøre: Lad hende prøve gåvognen, lav en tunnel, giv hende ting, der kan stables og æsker, der kan åbnes og lukkes.

Få mere viden om Syvende tigerspring (ca. 46 uger)

Få mere viden om Ottende tigerspring (ca. 55 uger)


Læs også:
Din babys sprog
Tænder på vej
Av! Når baby vokser
Babys mentale udvikling
Tigerspring


Læs også