https://imgix.femina.dk/media/b42785e8bb1649af8f0ad7b403871373.jpg
Gravid

Mødre forurener deres førstefødte

7. marts 2011
af Anna Beckmann
Foto: All Over Press
Kvinder overfører forureningsstoffer til deres børn - særligt den førstefødte er udsat

Skadelige stoffer

Du kan indtage skadelige stoffer på tre måder. Ved det, du spiser, for eksempel mad med pesticider. Ved det, du indånder, det kan være dampe fra maling eller cigaretrøg. Ved det, du smører på huden, for eksempel creme eller make-up.

Stofferne bliver lagret i fedtvæv, hjerne, nyrer eller lever, og herfra bliver det langsomt optaget i blodet. Fra blodet overføres forureningen til moderkage, navlestreng og modermælk og altså videre til barnet.

Kilde: Miljøministeriet

De forureningsstoffer, der gennem livet ophobes i kvindens krop, bliver overført til børnene - og det er især den førstefødte, der er i farezonen. Det viser en dansk-færøsk undersøgelse, hvor man fandt ikke færre end 87 kemikalier hos kvinder og deres nyfødte børn. Det skriver videnskab.dk.

Kan skade hjernens udvikling
Det første barn er mere udsat for de skadelige stoffer end de efterfølgende børn, da moderen gennem den første fødsel og amning skiller sig af med en del af de ophobede forureninger. De skader, barnet risikerer at få, kan være både af fysisk og mental karakter. Blandt andet er der risiko for indlærings- og adfærdsproblemer.

- Når barnet får overført forureningsstofferne, så kan det skade hjernens udvikling, immunforsvaret, kønsudviklingen og give forøget risiko for kræftsygdomme, siger forskningsleder på projektet og professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean til videnskab.dk

Overføres via modekagen og modermælken
- Den ophobning af forurening i kvinden kan hun faktisk kun komme af med ved at blive gravid. Og det er meget uheldigt, da fosteret er særligt sårbart for skadelige påvirkninger under den tidlige udvikling, siger Philippe Grandjean.

Ind til nu har man troet, at moderkagen beskyttede barnet mod skadelige stoffer, og primært kun lod ilt og næring slippe igennem. Men undersøgelsen viser, at både industrikemikalier som PCB, pesticider og diverse metaller også overføres gennem moderkagen, mens en rækker andre stoffer overføres via amning.

Læs også om giftstoffer i modermælken

Læs også