https://imgix.femina.dk/media/13784d74473b427799c4e452d803e1a3.jpg
Gravid

Mistet sexlyst

1. december 2008
af Dorthe Taxbøl
Hvis sexlysten er væk, må man tale med hinanden om det

Det er lidt svært at skrive om, men min kæreste og jeg har et problem. Jeg er gravid i 20. uge og har helt og aldeles mistet lysten til sex, men jeg kan ikke give nogen grund. Jeg holder meget af min kæreste, vi har tidligere haft et godt sexliv og har altid kunnet tale om det. Men nu er det pludseligt svært. Min kæreste forsøger at forstå mig, men … Jeg har læst, at sexlysten kan forsvinde, fordi man er træt og har kvalme, men den fase er overstået for mig. Jeg har dårlig samvittighed over hele tiden at afvise min kæreste.
A.J.

Kære AJ
Det er rigtigt, at sexlysten kan blive mindre eller forsvinde i de første måneder i graviditeten på grund af kvalme og træthed. Men der er også andre grunde. Mange kvinder gennemlever nemlig en form for "krise" i forhold til det at skulle være mor. Krise skal her forstås som udvikling.
Psykisk begynder man at forberede sig til den nye og ukendte rolle, og det kan betyde, at man ikke kan rumme ret meget andet. Det går over, når man på en eller anden måde har fundet sig tilpas med graviditeten og de forventninger, man har til sig selv og sin partner. Det bedste råd er at tale om de forventninger, I har til hinanden.
Man kan sagtens trænge til og nyde ømhed, nærhed og kærtegn uden at have samleje. Men det er vigtigt, at I fortæller hinanden, hvilke følelser og behov, I begge har. Det kan være svært at tale om, men gør forsøget, det giver øvelse til næste fase: Når barnet er født, og sexlivet skal i gang igen.
Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs også:
Fyr op under sexlysten
Har du lyst?

Læs også