https://imgix.femina.dk/media/81d47a49638c489eac5ee8101787eb22.jpg
Gravid

Med en babys øjne

28. november 2008
af Mette Møllevang
Foto: Istockphoto, Colourbox
Livet begynder i sort-hvid. Først når dit barn er fem-seks uger kommer der kulør på tilværelsen. Følg det spæde syns udvikling, set gennem babys øjne.

Når et barn bliver født, skal det langsomt opdage sig selv og verden omkring sig via de fem sanser.
- Synet udvikler sig i takt med, at barnet udvikler andre færdigheder. En bold, der triller, giver en synsmæssig udvikling, det lærer barnet noget om former og figurer, og hvordan for eksempel en bold fungerer i rummet, siger Helen Lyng Hansen, NetSundhedsplejerske.dk.

Barnet ser i maven
Dit barns syn begynder allerede at udvikle sig, mens du er gravid, og i den sidste tredjedel af fostertilværelsen kan barnet faktisk skelne mellem lys og mørke. Et par uger efter fødslen begynder det at kunne se kontraster i sort og hvid. Og når barnet er omkring seks uger, kan det begynde at skelne farver. Den første farve, barnet kan se, er rød og derefter gul. Sandsynligvis fordi rød er en signalfarve, der naturligt tiltrækker øjet, og fordi gul er så stærk og klar.

Reagerer tydeligt på lys
De første måneder efter fødslen ser barnet kun klart indenfor en afstand af 20-45 centimeter. Resten af verden er uklar og diffus. Men spædbarnet reagerer tydeligt på lys, og vender sig naturligt mod sollys eller en tændt lampe.
- Derfor er det også en god idé i starten at sidde med en lysende lampe bag sig, når man taler med barnet, fordi det vil hjælpe barnet til at se omridset af den voksnes hoved, siger Helen Lyng Hansen, Når barnet fylder et år, kan det næsten se ligesom dig. Dog er der en masse detaljer med koordination, balance og afstandsbedømmelse, som først er helt på plads, når barnet er skoleklart.

Læs også:
Dit lille barns sanser
Øjenkontakt
Tjek dit barns syn

Læs også