Gravid
15. november 2009

Mange 'går ned' lige efter en fødsel

Det er meget almindeligt at føle sig deprimeret 10-15 dage efter en fødsel
Af: Anette Lunøe Jæger
https://imgix.femina.dk/media/5acdfe3abc284ae0a292ee4392d657c0.jpg

Efter fødsel

Jeg anede ikke, at jeg kan forvente andet end en dejlig baby, når jeg har født, og jeg havde heller ikke skænket andet end babyen en tanke. Indtil en veninde, der har født, fortalte mig, at jeg både kan risikere at lide af efterveer, mens jeg ammer, og at gå ned med flaget i de første 10-15 dage efter fødslen. Hvad er det lige, der sker efter fødsel? Hvad skal jeg forberede mig på?
Line Hersom

Kære Line Hersom
Som gravid er det svært at forestille sig tiden efter fødsel. Mødet med det lille nye væsen er målet for den rejse, graviditeten er, og tiden bagefter er ofte ikke i fokus hos den gravide.
Men barselsperioden er sjældent en dans på roser. Man er træt, når man bliver vækket flere gange hver nat, hormonerne kører op og ned, og så skal kroppen arbejde på at finde tilbage mod sit gamle jeg. Man skal som par finde sig til rette i de nye roller som forældre.

Efterveerne er en naturlig del af barselsperioden. En ve er en sammentrækning af det muskelbundt, som livmoderen består af. En efterve kommer når livmoderen trækker sig sammen, efter fødsel. Inde i livmoderen, er der et sår, der hvor moderkagen har været vokset sammen med livmodervæggen. Når moderkagen er født, vil man bløde fra dette sår. Det er helt almindeligt, at man bløder mere end under en menstruation de første par dage efter fødsel. I takt med at livmoderen trækker sig sammen, mindskes blødningen fra livmoderen. Efterveerne er altså gode, for de sikrer, at du ikke bløder for meget efter fødslen. De varer sjældent mere end et døgn, og du må gerne tage smertestillende, hvis du synes, at de bliver for slemme. Tal med personalet på barselsgangen om det. Det er almindeligt, at efterveerne bliver kraftigere med antallet af fødsler.

I perioden efter fødslen, barselsperioden, skal dine hormoner falde på plads igen. Det er i den forbindelse, at der er nogen, der oplever det, man kalder " Maternity blues", og som din veninde beskriver som at gå ned med flaget. Bliver reaktionen kraftigere, kan der være tale om en fødselsdepression. En fødselsdepression kommer af en blanding af psykologiske, biologiske og sociale årsager. Den rammer cirka 10 procent af nybagte mødre, og den kan ramme i varierende styrke. Det er altid vigtigt, at kontakte nogen, for eksempel praktiserende læge eller sundhedsplejerske, hvis man får symptomer på depression.

Symptomerne kan være: Tristhed, træthed, mindsket overskud, tendens til gråd, vanskeligheder ved at sove, lavt selvværd, tvivl om egne evner til at tage vare på barnet. Almindeligvis vil depressionen gå over i løbet af nogle måneder eller et halvt år. Behandlingen af en fødselsdepression kan være samtaler med en psykolog og eventuelt medicinsk behandling.

Anette Lunøe Jæger, jordemoder

Læs også:
Din krop efter en fødsel
Den nyfødte bliver vurderet lige efter fødslen
Hvad er en ve?
Tiden efter et kejsersnit

Læs mere om:

Læs også