https://imgix.femina.dk/media/f628dd17f3ea44199ee650f6a4d636d3.jpg
Gravid

Må jeg flyve, når jeg er gravid?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Eller risikerer jeg abort?

Jeg er af mit arbejde blevet inviteret på en tre-dages tur til Paris. Vi skal flyve derned, og jeg har tjekket med forsikringsselskab og rejseselsskab, om der skulle være noget i vejen for at flyve i graviditeten. Begge gav grønt lys. Men så fortæller en veninde mig, at hun kender tre piger, der har aborteret i forbindelse med flyvning, og nu ved jeg ikke, om jeg tør tage afsted. Jeg er 20 uger henne, når jeg skal flyve. Og graviditeten er forløbet normalt indtil nu.
Det har taget min kæreste og mig fire år at blive gravide, og vi måtte igennem IVF (reagensglasbehandling), før der endelig var to streger på graviditetstesten. Det er ønskebarnet, der ligger i min mave, og jeg vil på ingen måde udsætte mig for noget, der kan være skadeligt, give risiko for abort eller være farligt for mig i graviditeten. Skal jeg bare tage afsted og nyde turen, eller skal jeg sige nej tak og blive hjemme? Kan det på nogen måde være farligt at flyve? Jeg har læst, at livmoderhalsen kan udvide sig pga. trykket.
Louise

Kære Louise
Flyvning påvirker kroppen, og især lange flyvninger kan belaste kroppen en del, men jeg har ikke kunnet finde noget bevis for, at flyvning skulle være den direkte årsag til, at kvinder har aborteret, eller at trykket i flyet i øvrigt skulle have indvirkning på livmoderhalsen. Som du sikkert har bemærket, bliver gravide kvinder hurtigere utilpasse end andre. Flyselskaberne er klar over, at flyvninger kan være belastende, derfor har alle flyselskaber regler for, hvornår og hvor langt de vil have gravide med. Ingen kan få en lægeerklæring på, at de er raske nok til at flyve. Det er op til den enkeltes velbefindende at beslutte, om man vil udsætte sig for de strabadser, der følger med at rejse, og i øvrigt følge flyselskabets regler.
Så helt konkret: Hvis din graviditet indtil nu er forløbet normalt, og du har det godt, kan du sagtens tage af sted og nyde nogle dage i Paris.
Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs også:
Fem råd til dig, der skal flyve
Pas på solen under gravditeten

Læs også