vegetar veganer
Gravid

Må børn være vegetarer eller veganere?

af Anne Romanelli 15. februar 2016
Er det okay at lade sine børn vokse op som vegetarer eller veganere, fordi man selv er det? Se her, hvad eksperter svarer.

Mindst 160.000 voksne danskere lever som vegetarer eller veganere, og tallet er stigende.

Det har fået Dansk Vegetarforening (DVF) til at udarbejde pjecen ’Vegetarisk og vegansk ernæring – til gravide, ammende, spædbørn og småbørn’, som indeholder råd om, hvad forældre skal være opmærksomme på, hvis de lader familiens mindste vokse op på disse kostformer.

Det kræver nemlig særlig opmærksomhed fra forældrenes side, så man sikrer, at børnene får den rette ernæring, understreges det.

- Der er visse næringsstoffer, man skal være opmærksom på, særligt B12 vitamin. Derfor udarbejdede vi denne pjece, siger pjecens forfatter og klinisk diætist Maria Felding til Politiken.dk

’Vegetar-forældre mistænkeliggøres’

Dansk Vegetarforening har i forbindelse med pjecens udgivelse udsendt en pressemeddelelse med overskriften ’Slut med mistænkeliggørelse af vegetar-babyer’.

Det skyldes ifølge DVF’s formand, Jacob Kaae Andersen, at forældre, der giver deres børn vegetarkost, ofte føler sig mistænkeliggjorte, og det er helt uberettiget, mener formanden:

- Der er jævnligt såkaldte eksperter, der udtaler sig i medierne om, at børn skal have kød. Det er udokumenteret, men myten er blevet gentaget igen og igen, siger han.

Læs også: 7 ting små børn ikke bør spise

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Pjecen finder til dels opbakning hos Sundhedsstyrelsen, som mener, at det sagtens kan gå an at give sit barn vegetarisk kost. Men man fraråder vegansk kost til børn under to år – dvs. kost uden æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr.

- Børn på vegansk kost kan let komme til at mangle B12-vitamin, og det kan være farligt. Vi er bekymrede, da vi har set børn indlagt med irreversible hjerneskader, fordi de mangler B12 på grund af veganerkost. Hjernen vokser mindre, og deres psykomotoriske udvikling kan blive reduceret, siger Sundhedsstyrelsens ekspert i børnernæring Kim Fleischer Michaelsen.

Læs også: Skemad - hvornår og hvordan?

Sundhedsstyrelsen understreger desuden, at vegetarkost kan mangle vitaminer og mineraler, og at det kræver skærpet opmærksomhed i især barnets første to leveår. Kosten skal bl.a. indeholde minimum 500 ml modermælk, modermælkserstatning eller andre mælkeprodukter dagligt afhængigt af barnets alder. Og så bør forældre rådføre sig med sundhedsplejersken eller lægen om, hvorvidt barnet får tilstrækkelig energi, protein og jern, lyder rådet.

Sundhedsstyrelsens 5 nyeste anbefalinger om mad til spædbørn og småbørn:

Mælk Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.
Jern Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6-måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal stadig have jerntilskud.
Fisk Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at børn under tre år ikke får store rovfisk som f.eks. tun. Det gælder også tun på dåse. Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt.
Gluten Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder.
Varieret kost Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at børnene tilbydes mange forskellige smags- og konsistensindtryk allerede fra 6-måneders alderen, og at børnene i denne alder også selv gives muligheden for at gribe efter maden. Læs også: Lær baby at spise selv med BLW-metoden