Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gravid

Kvinder føler større smerte end mænd – her er årsagen

12. marts 2016
af Anne Romanelli
I denne voldsomt populære video konkluderes det, at mænd er bedre til at tåle smerte end kvinder. Men det er ikke helt fair at stille det sådan op, viser forskning.

BuzzFeed satte sig i 2015 for at bevise, hvem der havde den største smertetærskel – mænd eller kvinder.

I eksperimentet blev en række mænd og kvinder bedt om at holde hånden nede i en skål med isvand så længe som muligt, og det viste sig, at mændene var en anelse bedre til det.

Naturlig smertelindring under fødslen - 4 metoder

Videoen, som du kan se ovenover, er siden blevet vist på YouTube over 13 mio. gange, og i kommentarfeltet er der masser af debat om, hvorvidt man på denne måde kan drage en konklusion om, at mænd tåler smerte bedre end kvinder.

Og det er måske heller ikke helt fair at stille det sådan op, viser et studie fra Georgia State University i USA ifølge bt.dk.

Naturlig forklaring på forskellig smertetærskel

Her har forskere undersøgt, hvorfor kvinder eksempelvis skal have næsten dobbelt så meget smertelindrende medicin som f.eks. morfin, når det gælder sygdomme som gigt og muskelsmerter, end tilfældet er med mænd.

Man fandt i den forbindelse ud af, at forklaringen er, at kvinder har en øget aktivitet af immunceller i hjernen (mikroaglia), som gør, at de ikke reagerer lige så godt på f.eks. den smertelindrende morfin.

10 råd til at klare veerne

Forskerne gav således både han- og hunrotter et middel, der stoppede mikroaglia-aktiviteten i deres hjerner, hvorefter hunrotterne reagerede nemmere på morfin.

Derfor konkluderer forskerne altså, at der er en helt naturlig, biologisk forklaring på, at kvinder føler større smerte end mænd, og at kønnenes reaktion på smerte derfor ikke kan sammenlignes som i ovenstående video.

Læs også