Kobberspiral
Gravid

Kobberspiral: Alt hvad du skal vide om den hormonfrie spiral

11. april 2024
Olivia Zypikoff
Foto: Shutterstock
Sig nej tak til hormoner med en kobberspiral – men hvordan virker den egentlig?

En kobberspiral er en lille T-formet platiskgenstand med kobbertråde. Kobberspiralen er en hormonfri præventionsmulighed, der tilbyder langvarig beskyttelse mod graviditet.

Hvordan virker en kobberspiral?

Kobberspiraler frigiver små kobber-ioner, der gør det sværere for sædceller at nå ægget og forhindre graviditet. Kobberet nedsætter sædcellernes evne til at bevæge sig. Processen ligner måden hormonspiralen opererer, men kobberspiralen gør det helt uden hormoner. Læs her om, hvordan en spiral opsættes og fjernes.

Hvad koster en kobberspiral?

En kobberspiral koster mellem 300 og 400 kr. uden tilskud fra Danmark og har en virkningstid på 5-8 år. Flere par er begyndt at dele denne udgift mellem sig.

Før du vælger …

Før du vælger kobberspiralen som præventionsmetode, så er det godt at kende alle fordelene og ulemperne:

Fordele ved kobberspiral

  • Den forhindrer gravidtet
  • Den indeholder ikke hormoner
  • Den har en levetid på op til 8 år

Kilde: Sundhed.dk

Ulemper ved kobberspiral 

  • Den kan give øget menstruationsblødning og smerter efter indsættelse
  • Den kan give kramper, uregelmæssig menstruation og øget vaginal udflåd
  • Den er ikke egnet til kvinder, der ikke tåler kobber

Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor vælge hormonfri prævention?

Hormonfri prævention påvirker ikke kroppens naturlige hormonbalance, hvilket kan være attraktivt for dem, der ønsker at undgå hormonelle bivirkninger eller foretrækker en mere naturlig tilgang til prævention.

Flere studier viser, at hormoner fra prævention kan have negative virkninger på visse kvinder. Et studie fra Rigshospitalet fortæller: "at hormonel kontraception generelt domineres af gestagen (et kunstigt progesteron), der generelt trykker kvinders humør, og øger risikoen for depression".

Hvordan påvirker kobberspiralen ens menstruation?

Ifølge Sundhed.dk giver kobberspiralen typisk kraftigere og langvarig menstruation. Kvinder, der bruger kobberspiral, kan opleve øgede menstruationssmerter, i modsætning til hormonspiralen, som typisk giver mindre blødning og færre smerter.

Kan man bruge tampon, når man har spiral?

Efter indsættelsen af ​​en kobberspiral bør du undgå tamponer, samleje og aktiviteter som karbad, svømning eller havbad i de første fire dage for at mindske risikoen for underlivsbetændelse. Brusebad er tilladt. Efter de fire dage, er det tilladt at bruge tamponer igen. Hvis din partner oplever gener fra spiraltrådene, kan disse justeres af din læge.

Ballerine perlespiral med kobber

Ballerine perlespiralen har et unikt design med små kugler (perler) på en fleksibel tråd, hvilket gør den mere smidig og formbar sammenlignet med den typiske T-formede kobberspiral. Udover at indeholde kobber, som virker som et præventionsmiddel, består Ballerine perlespiralen også af et polymermateriale, der gør den mere fleksibel og tilpasselig til livmoderens form.

Ballerine perlespiralen kan være egnet til kvinder, der tidligere har haft problemer med traditionelle kobberspiraler på grund af størrelse eller komfort, og den kan også være et alternativ for kvinder, der søger en hormonfri præventionsmetode.

Prævention er dit eget valg

Når det kommer til prævention, er der flere forskellige muligheder at overveje: Kobberspiral, hormonspiral og ballerine perlespiral er tre ud mange muligheder. Hver type spiral har sine egne fordele og ting at overveje, så det er vigtigt at vælge den, der passer bedst til din krop og livsstil.

I sidste ende er valget af prævention dit eget, men kroppen er kompleks – søg læge og få en samtale om valg af spiral eller andre former for prævention.

Kilder: Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk

Læs også