gravid mave
Gravid

Klumme: Graviditetsmafiaen

16. september 2019
af Majbritt Maria Nielsen
foto: Pantherstock mm.
"Alt fra indtagelse af vingummier, kortere ophold i passiv damp fra e-cigaretter, friske bær i bagværk, løbetræning, optøning af frosne kødboller og hen over varme bade med badesalt til indånding af kridt fra en skoletavle kan man åbenbart diskutere til hudløshed og gerne totalitært," skriver Majbritt Maria Nielsen, der i forbindelse med sin graviditet har opdaget, at lige præcis den spirende mave er et ganske kontroversielt emne...
Når de sidste raketter er samlet op fra jorden om et halvt års tid, skal min kæreste og jeg være forældre. Det er vores første barn og vi glæder os usigeligt. Det er tilmed et ønskebarn, så vi kunne ikke være mere glade eller stolte. Derfor har jeg de sidste par måneder brugt meget tid på internettet, for hvorfor ikke bruge ventetiden på at orientere sig tilstrækkeligt om alt det, vi nu skal vide. Og jeg skal love for, der er nok stof at søge frem. Jeg vidste på forhånd, at selve moderskabet er en offentlig stridsplads, fordi gode kvinder med stærke viljer og alt fra ingen til tre fødsler under bæltet giver deres besyv med om opdragelse, kost og indlæring på selv den vageste opfordring. Jeg kender og elsker nogle af de kvinder, der med et trylleslag også er blevet pædagoger, når de har født. Men jeg havde aldrig troet, at selve graviditen også var så kontroversielt et emne!
Alt fra indtagelse af vingummier, kortere ophold i passiv damp fra e-cigaretter, friske bær i bagværk, løbetræning, optøning af frosne kødboller og hen over varme bade med badesalt til indånding af kridt fra en skoletavle kan man åbenbart diskutere til hudløshed og gerne totalitært; nogle kvinder uddanner sig til graviditetseksperter sideløbende med deres eget barns udvikling i maven, forstod jeg hurtigt, imens jeg scrollede løs. Topmålet af tilegnet viden fremkom, da en gravid kvinde deklarerede, at hvis man overhovedet opholdt sig i et hus, hvori et rum var nymalet, eller hvis man fik lavet lyse striber i håret, imens man var gravid, så var man nok ikke klar til at blive mor. Jeg klappede simpelthen computeren sammen og gik ind i vores soveværelse, der på det tidspunkt var under intens renovering, herunder blev malet (uha!), og sagde til min kæreste: ”Jeg er ked af at meddele dig, at jeg altså slet ikke er klar til at læse blogs eller debatindlæg om graviditet på internettet.” Jeg går dog fortsat ud fra, at den slags indlæg er skrevet i en god mening, om end nogle af dem har karakter af at skulle sætte en anden gravid kvinde til vægs. De kvinder, der føler sig så sikre på deres egen metode til at gro et barn, deler det selvfølgelig, fordi de virkelig tror på, at det er sandheden. Det ændrer dog ikke på, at det for andre af os er helt fint at gå igennem en graviditet uden røg, alkohol og bunker af friskfangede rovfisk, men med et overskueligt antal vitaminer, nogenlunde sund kost (hvis man kan holde det nede!) og en god portion kærlighed til det lille menneske, der snart kommer ud til os. LÆS OGSÅ: Klumme: Babyshowers - den nye hvide plet på det sociale landkort Derfor er mit råd til mig selv og andre kvinder, der venter sig: dyrk din graviditet så tosset, du har lyst til. Du er formentlig fornuftig og ved godt, du ikke skal tage på bodega, imens du venter dig. Har du derimod lyst til at sidde i skrædderstilling og meditere i en økologisk kornmark i ni måneder, så gør du bare det. Bare du ikke tror, at din måde er din eneste måde. Og luk så lidt ned for graviditetsmafiaen på internettet. Man kan blive helt ør af at læse om for folks holdninger som førstegangsgravid, og ingen af dem skal alligevel være mor til dit barn. Og det bliver endnu værre, når ungen først er ude.
Majbritt
Majbritt Maria Nielsen er30 år, radiovært, forfatter, debattør, satiriker og foredragsholder.

Læs også