Babyshower
Gravid

Klumme: Babyshowers – den nye hvide plet på det sociale landkort

10. maj 2019
af Mie Møller Storm
Tegninger: Mie Møller Storm. Foto: Panthermedia
”Babyshowers får alt til at stritte på mig. Ikke fordi jeg decideret har noget imod at fejre, at andre er gravide, men fordi det er totalt øde land for sociale retningslinjer. Der er ingen Emma Gad på babyshowers, og derfor sidder vi i dag med en udefineret arvet tradition som er ved at blive tvunget ned over hovedet på kvinder i den fødedygtige alder”, skriver Mie Møller Storm.

”Katrine er gravid”

”Fedt, det bliver kanonhyggeligt med bebs … PIS! Tror du, hun forventer et babyshower?”

”Jeg laver det ikke, jeg har simpelthen ikke tid”

”Tror du jeg gider det? Jeg nægter de der tøseting … Hey! kan vi ikke få hendes gymnasieveninder til det?”

https://imgix.femina.dk/laeserklumme-babyshowers1.jpg

Babyshowers. Føj, bare ordet får alt til at stritte på mig. Ikke fordi det er amerikansk, ikke fordi det ikke er hyggeligt, og ikke fordi jeg decideret har noget imod at fejre at andre er gravide, men fordi det er et totalt øde land for sociale retningslinjer, det er den hvide plet på landkortet – et uudforsket socialt territorie. Der er ingen Emma Gad på babyshowers, og derfor sidder vi i dag med en udefineret arvet tradition som er ved at blive tvunget ned over ørene på kvinder i den fødedygtige alder.

Spædbarnsvask?

Et babyshower er ikke en sammenkomst, hvor man mødes nogle mennesker, og vasker en baby sammen. Det er heller ikke evnen til at tage brusebad med en baby, og den efterfølgende fejring af ens succes. Det er derimod en amerikansk tradition, der er ved at vinde indpas på den østlige side af Vesterhavet. Et babyshower i USA kan bedst beskrives som en form for fødsels-polterabend, hvor kvinder overrasker/planlægger en fest for en gravid veninde, og mødes til en dag med leg, babyfejring og gaver til baby. Kort fortalt handler babyshower om at bade kvinden i gaver til baby.

LÆS OGSÅ: Klumme: "Dig, der er gravid. Du er så heldig. Nyd det."

Ikke nok med, at jeg er mor til to og har en dertil rimelig presset kalender - nu er der, sammen med lygtefest i børnehaven, arbejde, min forfatterhobby og normale hyggetider med mine veninder, ved at snige sig endnu en social forpligtelse ind ad bagdøren. Jeg synes, konceptet med at samles om en gravid veninde og æde kage, til det står ud af ørene, er fantastisk, men jeg synes vi skal lave en fordanskning af babyshowers, inden vi ukritisk kaster os ud i gaveorgier til babyer, som endnu ikke er født, og obligatoriske surprisefester for folk i pludselig tyk tilstand. Jeg har derfor følgende forslag til en forventningsafstemning:

Reglement for babyshowers – et forslag:

  • Du kan ikke forvente at andre arrangerer dig et babyshower! Hvis du vil se dine veninder, så kan du jo bare invitere dem selv.
  • Der er intet krav om at give gaver til babyen før efter fødslen. Hvis nogen vil give en gave, kan det også være noget til kvinden - måske en bog.
  • Der bør altid indgå kage eller andet med sukker.
  • Et babyshower skal afspejle den, som modtager det – i forhold til både pynt og lege.

Jeg håber, der kommer en masse af fester for gravide kvinder, for når man sidder som gravid, trænger man til at have sine veninder omkring sig. Veninder, som alle kollektivt fortæller én løgne, som ”Selvfølgelig ændrer dit liv sig ikke efter baby,”, ”Du sprækker overhovedet ikke, skat, en fødsel er som at smutte en mandel” og ”Tosse, selvfølgelig går du ikke som en and – måske mere som en lille lav pony”. Lad os holde nogle fede fester, som vi har lyst til at være til, i stedet for at holde nogen som vi SKAL være til.

https://imgix.femina.dk/laeserklumme-babyshowers2.jpg

Note: Lad mig som mor slå fast, at den leg, hvor den gravide kvinde spiser smeltet chokolade ud af en ble burde forbydes, jeg har aldrig været så tæt på at knække mig, som da jeg så den leg.

https://imgix.femina.dk/laeserklumme-babyshowers3.jpg

Mie Møller Storm er 32 år, mor til to børn på 4 og 1 år, arbejder til daglig som kemiker og er forfatter til bogen ”Politisk ukorrekte råd til mødre”. Derudover tegner hun post-its-tegninger til sin instagram ”Ukorrektemenneske” og kalder sig selv optimistisk boglæser, hvilke vil sige, at hun ejer flere bøger, end hun har tid til at læse.

Læs også