https://imgix.femina.dk/media/df9c1d940c1940d5a1d08e2216a51413.jpg
Gravid

Kend de forskellige stamceller

16. november 2009
af Sophie Nyborg
Foto: Istockphoto
Forskerne arbejder hele tiden på at udvikle brugen af stamceller. Der bruges primært knoglemarvsstamceller, men du kan også få dit nyfødte barns navlestrengsstamceller frosset ned

I dag bruges hovedsageligt knoglemarvsstamceller fra donorer i offentlige stamcellebanker. Men i forhold til fremtiden diskuterer forskerne, hvilke typer stamceller, der har de største potentialer. Man diskuterer hovedsageligt de embryonale stamceller, navlestrengsstamceller eller knoglemarvsstamceller, men forskerne arbejder også på at finde andre kilder til stamceller i kroppen.

Embryonale stamceller
Embryonale stamceller fås i dag hyppigst fra befrugtede æg, der er tilovers fra kunstig befrugtning. Embryonale stamceller har det største potentiale til at blive til alle kroppens celletyper, og mange forskere mener derfor, de er de mest interessante stamceller i forhold til forskning i sygdomme som Parkinson, Alzheimers sygdom og sklerose. Forskning i embryonale stamceller har allerede vist lovende resultater inden for behandling af slidgigt, sukkersyge og hjerte- og leversygdomme.

Voksenstamceller - navlestreng og knoglemarv
Forskere har opnået lovende resultater i behandling af for eksempel sukkersyge eller opbygning af helt nye, raske organer med både knoglemarvsstamceller og navlestrengsstamceller. Fordelen ved navlestrengsstamceller i forhold til knoglemarvsstamceller er, at de er nemme at få fat i, og at de ser ud til at have større potentiale til at blive mange forskellige celletyper. Derudover har navlestrengsstamceller "ingen alder", når de bliver opsamlet. Det mener nogle forskere er en fordel, hvis de skal udskifte syge celler i kroppen.

Hvor mange nedfryser stamceller?
Nedfrysning af stamceller fra navlestrengen finder sted i forbindelse med to procent af alle fødsler herhjemme. Ifølge StemCare er interessen for nedfrysningen af navlestrengsstamceller stigende. Indtil videre er der ikke nogen af deres kunder, der har haft brug for deres navlestrengsstamceller til behandling. Det koster omtrent 11.200 kroner at få frosset sit barns navlestrengsstamceller ned og vævstypebestemt det. Derudover koster det 1.370 kroner ekstra om året at have dem opbevaret.

Se også:
Hvad er stamceller?
Skal - skal ikke fryse stamceller ned?

Læs også