Gravid
8. oktober 2009

Hvad er stamceller?

Man kan allerede nu bruge stamceller fra knoglemarven til at skabe nye celler i kroppen ved eksempelvis sygdom. I fremtiden kan man muligvis også bruge dem fra navlestrengen
Af: af Sophie Nyborg
https://imgix.femina.dk/media/7623030cdb384b92bc988f24252b74e5.jpg

Foto: iStockPhoto

Stamceller er umodne celler, der endnu ikke har specialiseret sig til at blive til en af kroppens mange forskellige celler. Navnlig i knoglemarven findes der nem adgang til stamceller, der kan blive til kroppens forskellige blod- og immunforsvarsceller.

Stamceller i navlestreng og foster
Disse såkaldte "voksne" stamceller findes også i det nyfødte barns navlestrengsblod, og stamceller fra navlestrengen minder derfor meget om de stamceller, der findes i knoglemarven. En anden type stamceller er dem, der findes i det meget tidlige foster, embryonet, det vil sige den celleklump, som vokser i ugerne efter befrugtningen. Disse typer stamceller er væsentligt forskellige fra de voksne stamceller, da de har evnen til at blive til alle kroppens celler.

Hvorfor opsamle sit barns navlestrengsstamceller?
Lægerne kan allerede i dag helbrede en lang række sygdomme med de stamceller, der i forvejen findes i offentlige biobanker, og vores børn bærer også rundt på deres egne stamceller i knoglemarven hele livet. Med vore dages behandlingsmuligheder er der derfor ikke de store fordele i at have sit barns stamceller fra navlestrengen gemt i en privat biobank.

Fremtidssikring
Man kan vælge at få frosset stamcellerne fra navlestrengen ned under barnets fødsel, hvis man satser på, at forskerne i fremtiden finder flere muligheder for at bruge navlestrengsstamcellerne, end de gør med for eksempel knoglemarvsstamcellerne. Forskerne ser potentialer i navlestrengsstamcellerne, fordi de lader til at kunne blive til flere forskellige celler end andre voksne stamceller, og fordi de ikke har nogen alder, når de bliver frosset ned.

Læs også:
Kend de forskellige stamceller
Phtalater skal skade pigefostre

Læs mere om:

Læs også