baby med refluks
Gravid

Refluks: Sådan finder du ud af, om din baby lider af det

29. marts 2019
af Michelle Løvstrup
Thejls: Foto: Panthermedia
Halsbrand, sure opstød, refluks. Kært barn har mange navne, og lige så mange symptomer. For refluks er, udover utroligt smertefuldt, en vanskelig sygdom at behandle og diagnosticere, da den kan have mange forskellige årsager. Her forklarer jordemoder Camilla Kristensen dig alt hvad du skal vide, hvis du har mistanke om, at din baby har refluks.

Konstant uro, utrøstelig gråd, søvnløshed og skrig af smerte, der fortsætter, uanset hvor meget du luller, vugger og nynner. Få ting er så hjerteskærende som at se sin datter eller søn bundulykkelig, uden at vide, hvad der er galt. Er du mor til et barn, der er meget utilpas det meste af døgnet? Så lider din baby måske af reflukssygdom – en sygdom, som både kan være svær at opdage og vanskelig at behandle, fordi den kan have flere forskellige årsager.

Jordemoder på Baby Instituttet Camilla Kristiansen har sammen med Journalist Maria Lyngsøe Hougaard skrevet bogen ”Refluks – hjælp din baby”. Her fortæller jordemoderen dig alt, hvad du skal vide om den sure sygdom.

Hvad er refluks?

Selve ordet refluks betyder ”tilbageløb”. Hvis din baby har refluks, vil det sige, at det indhold, som han eller hun har i mavesækken - det kan være mælk, slim eller mavesyre - kommer tilbage op i spiserøret og nogle gange også ud i munden og videre ud som gylp. Refluks er også det, vi voksne kender som halsbrand eller sure opstød.

- Stort set alle babyer oplever tilfælde af refluks, fordi alle babyer gylper en gang imellem, men nogle børn har det så ofte, at der opstår komplikationer – og det kan være både stort og småt som syreskader i spiserøret, vedvarende smerter eller udtalt søvnløshed på grund af ekstrem utilpashed. Hvis et barn har komplikationer af refluks, så er der tale om decideret refluks-sygdom, fortæller Camilla Kristiansen.

Derfor får din baby refluks

Det kan virke som det mest uretfærdige i verden, at netop din baby lider af reflukssygdom og befinder sig i et konstant stadie af utilpashed, når alle andre synes at gå rundt i den lykkelige babyboble med glade børn. Det kan være svært at finde ud af præcist hvorfor, nogle børn lider af refluks, fordi der kan være flere forskellige årsager til, at lige netop dit barn bliver ramt.

- Det, vi ved, har en sammenhæng med refluks, er, om barnet har et stramt eller kort tungebånd. Det er en disponerende faktor, fordi det påvirker nervesystemet, som skal fortælle tarmsystemet, hvordan det skal fungere, når man spiser, og på den måde kan det forårsage, at lukke-funktionen ikke fungerer optimalt. Man har også tendens til at sluge mere luft, hvis man har stramt eller kort tungebånd, og luft i mavesækken kan give det, der kaldes luftbetinget refluks, siger Camilla.

For nogle kan løsningen på refluksproblemet altså være at få klippet tungebåndet, men for andre vil der være andre årsager til, at babyen lider af de sure opstød.

- Andre årsager kan også være, at babyen er født for tidligt, født ved kejsersnit eller generelt har haft en hård fødsel og derfor har spændinger og låsninger i muskler og led – ofte kæben, nakken og bækkenet, og spændingerne kan påvirke fordøjelsen.

Fordøjelsen er vigtig, da en god tarmflora er nøglen til et godt helbred. Hvis tarmfloraen er svækket, har man sværere ved at fordøje den mad, man indtager og øget risiko for at få refluks. Mange af de børn, der har refluks, reagerer overfølsomt overfor bestemte fødevarer, f.eks. har en del babyer med refluks problemer med at håndtere komælk, og derse mave-tarmsystem reagerer negativt på mælkeproteinet, fortæller Camilla Kristiansen.

LÆS OGSÅ: Amning: Sådan undgår du, at baby gylper

Disse symptomer skal du kigge efter

Din baby kan af gode grunde ikke selv fortælle dig, hvad der er galt, og hvor den har ondt, og med de mange forskellige mulige årsager til sygdommen, kan det være svært at få den diagnosticeret.

- Det er vigtigt at pointere, at din baby godt kan have rigtig slem refluks uden nogensinde at gylpe - det kalder man ”silent refluks”. Omvendt behøver meget gylp heller ikke at betyde, at der er noget galt. Hvis han eller hun ellers har det strålende, sover godt og tager fint på, er det ikke en baby, der har et problem. Hvis man som forælder har en fornemmelse af, at ens barn ikke har det godt, skal man tage det alvorligt og følge sin mavefornemmelse. Selvfølgelig kan børn græde, hvis de slår sig, får tænder eller andet, men de skal ikke græde hele tiden, siger Camilla Kristiansen.

Har du mistanke om, at dit barn har refluks? Der findes rigtig mange symptomer på, at dit barn har refluks. Her får du nogle af dem, du skal holde øje med.

- At din baby græder en stor del af sin vågne tid

- At din baby har svært ved at finde ro i søvnen, og ofte vågner med et skrig. Sover ofte med kroppen i en ”flitsbue” holdning, hvor hovedet er bukket bagover.

- Et ambivalent forhold til spisning: De vil gerne spise, men ikke alligevel. Det kan lindre smerterne at spise, så nogle babyer spiser måske for meget, mens andre spiser for lidt, fordi de ved, at de får ondt bagefter.

- Frustration og gråd under spisningen.

- Våde lyde fra spiserøret.

- Motorisk uro.

- Meget savl (mavesyren kan påvirke spytsekretionen).

- Græder voldsomt, når de slår bøvser.

- Græder meget i autostolen.

- Rødme omkring øjne og mund.

Hvis du mistænker, at din baby har refluks, så skal du altid gå til læge med din baby. Det er lægen, der kan stille den korrekte diagnose og hjælpe jer i forhold til videre udredning, undersøgelser og eventuel behandling

Disse tips kan lindre din babys ubehag

God søvn, ordentlige måltider og stabile døgnrytmer kan lyde som en utopi, når der er tale om et barn med reflukssygdom, og det er da også nemmere sagt end gjort. Men med disse otte tips, er du godt på vej:

1. Am din baby, hvis du kan. Refluks optræder hyppigere hos babyer, der får modermælkserstatning.

2. Undgå koffein og alkohol, hvis du ammer og overvej om din baby reagerer negativt på bestemte fødevarer.

3. Brug tyngdekraften til at holde maden og syre nede – lad baby spise i en siddende stilling, tuml ikke for meget rundt med din baby efter et måltid, og put ikke dit barn lige efter.

4. Sørg for, at din baby får bøvset godt af efter hvert måltid. Bøvser er luft i maven, der kan give luftbetinget refluks.

5. Giv din baby probiotika, også kaldet mælkesyrebakterier, der styrker tarmfloraen og fordøjelsen, og på den måde forebygger refluks.

6. Giv din baby magnesiumtilskud – gerne som olie eller lotion, da baby på den måde ikke behøver at få det i munden. Husk dog at rådføre dig med en læge, inden du giver din baby kosttilskud.

7. Overvej at give din baby behandlinger hos en kranio sakral terapeut, kiropraktor eller osteopat, der kan løsne eventuelle spændinger i kroppen. Hvis din baby samtidig har problemer med fordøjelsen, kan zoneterapi hjælpe.

8. Hjælp dit barn med at sove. For mange kan en løsning være, at lade barnet sove i en lodret stilling som i en vikle- eller bæresele, hvis intet andet hjælper. Hvis din baby skal sove liggende, er det en god idé at hæve den ene ende af sengen med et par bøger eller andet, så din baby sover med hovedet hævet. Husk at sørg for, din baby ligger sikkert, så han eller hun ikke triller ned i fodenden af tremmesengen.

Læs også