baby der græder

Jordemoderen: 8 tips til at lindre refluks hos din baby

8. marts 2019
af Michelle Løvstrup
Thejls: Foto: Panthermedia
Reflukssygdom er en hård nyser både for baby og babys forældre, og fordi sygdommen kan have mange forskellige årsager, kan det være svært at finde ud af, hvad man kan gøre for at lindre babys smerter. Her får du jordemoderens tips til at komme bedst igennem den sure sygdom.

Når baby har refluks, kan det, der skulle være en dejlig og rolig introduktion til verden, i stedet blive et opslidende forløb og en hård start på livet.

Hvis du er mor til et ulykkeligt refluks barn, fortjener du helt sikkert en medalje! For refluks er både en hård omgang for baby og for forældrene, og fordi sygdommen kan have mange forskellige årsager, kan det være en decideret jungle at finde ud af, hvad man kan gøre, for at lindre smerten hos sin datter eller søn. Men der findes heldigvis små ting, man selv kan gøre for at lindre refluksen og smerterne, der følger med, så baby endelig kan få lidt ro.

Jordemoder på Baby Instituttet Camilla Kristiansen har sammen med journalist Maria Lyngsøe Hougaard skrevet bogen ”Refluks – hjælp din baby”, og hun giver dig her sine bedste råd til at få din baby bedst muligt igennem et refluksforløb.

- Det er ekstra vigtigt at få dækket dit barns basale behov, som en god søvn, et ordentligt måltid og luftafgang i form af bøvser. Det er enormt vigtigt, fordi vores døgnrytme påvirker nervesystemet, som påvirker fordøjelsen, som igen påvirker refluksen.  Man skal altså hjælpe sin baby til at få så stabil en døgnrytme, som det overhovedet er muligt under omstændighederne. Når man dækker de basale behov, healer man nervesystemet og derved styrker man også fordøjelsen og dermed lindrer man refluksen, fortæller Camilla Kristiansen.

LÆS OGSÅ: 5 lyde, din baby laver - og hvad de betyder

Disse tips kan lindre din babys ubehag

God søvn, ordentlige måltider og stabile døgnrytmer kan lyde som en utopi, når der er tale om et barn med reflukssygdom, og det er da også nemmere sagt end gjort. Men med disse otte tips, er du godt på vej:

 

1. Am din baby, hvis du kan. Refluks optræder hyppigere hos babyer, der får modermælkserstatning.

 

2. Undgå koffein og alkohol, hvis du ammer og overvej om din baby reagerer negativt på bestemte fødevarer. 

 

 

3. Brug tyngdekraften til at holde maden og syre nede – lad baby spise i en siddende stilling, tuml ikke for meget rundt med din baby efter et måltid, og put ikke dit barn lige efter.

 

4. Sørg for, at din baby får bøvset godt af efter hvert måltid. Bøvser er luft i maven, der kan give luftbetinget refluks.

 

5. Giv din baby probiotika, også kaldet mælkesyrebakterier, der styrker tarmfloraen og fordøjelsen, og på den måde forebygger refluks.

 

6. Giv din baby magnesiumtilskud – gerne som olie eller lotion, da baby på den måde ikke behøver at få det i munden. Husk dog at rådføre dig med en læge, inden du giver din baby kosttilskud.

 

7. Overvej at give din baby behandlinger hos en kranio sakral terapeut, kiropraktor eller osteopat, der kan løsne eventuelle spændinger i kroppen. Hvis din baby samtidig har problemer med fordøjelsen, kan zoneterapi hjælpe.

 

8. Hjælp dit barn med at sove. For mange kan en løsning være, at lade barnet sove i en lodret stilling som i en vikle- eller bæresele, hvis intet andet hjælper. Hvis din baby skal sove liggende, er det en god idé at hæve den ene ende af sengen med et par bøger eller andet, så din baby sover med hovedet hævet. Husk at sørg for, din baby ligger sikkert, så han eller hun ikke triller ned i fodenden af tremmesengen. 

 

Obs: Hvis du mistænker, at din baby har refluks, så skal du altid gå til læge med din baby. Det er lægen, der kan stille den korrekte diagnose og hjælpe jer i forhold til videre udredning, undersøgelser og eventuel behandling. 

 

LÆS OGSÅ: Amning: Sådan undgår du, din baby gylper

 

”Refluks – hjælp din baby” af Camilla Kristiansen og Maria Lyngsø Hougaard, er udgivet af Babyinstituttet, vejledende pris er 299,95 kr. Køb den her