Det kan være svært at gennemskue, hvornår det er tid til at skifte autostol.
Gravid

Hvornår skal man skifte til en større autostol?

5. januar 2016
af Anne Romanelli
Hvordan ved man egentlig, hvornår ens barn er parat til at skifte sin nuværende autostol ud med en større? Få svaret her!

Børn i autostol

Ifølge loven skal alle være spændt fast i bilen uanset alder, og børn under 135 cm skal være spændt fast i særligt sikkerhedsudstyr (autostol eller selepude), der passer til vægt og højde.

Det angives som oftest på den pågældende autostol, hvilken vægtklasse den passer til, og der er typisk tale om klasserne 0-13 kg, 9-18 kg og 15-36 kg. (Nogle autostole har dog et andet vægtklassespænd).

Men når vægtklasserne overlapper hinanden, hvordan ved man så, hvornår det er tid til at skifte én autostol ud med en større? Det har man nogle gode bud på hos autostol.dk, der rådgiver om netop børn i autostole.

Når baby vokser ud af sin babyautostol

En af autostol.dk’s vigtigste anbefalinger er, at børn ikke flyttes over i en autostol til vægtklassen 9-18 kg, før de er fyldt 9 måneder – uanset om de vejer 9+ kg eller ej. Først dér er barnets nakke og ryg nemlig stærke nok til at sidde mere oprejst, som man gør i den større autostol.

Hvis barnet allerede i 5-6 måneders alderen vejer 9+ kg, er det altså stadig det bedste at benytte en babyautostol:

- Man skal udskifte sin autostol, hvis barnet bliver for langt eller vejer mere end den vægt, som autostolen er godkendt til. Men de fleste babyautostole kan bruges op til 13 kg, og det er derfor meget sjældent, at en autostol bliver for lille til et barn i 5-6 måneders alderen. Har du købt en lille autostol (til børn under 9 kg, red.), bør du købe en anden model, alternativt leje eller låne en autostol, indtil barnet er mindst 9 måneder. Det er meget vigtigt, at barnet er blevet over 9 måneder, inden man skifter, lyder rådet fra autostol.dk, som opfordrer til, at man går ud fra følgende tommelfingerregel:

2 ud af de 3 følgende punkter skal være opfyldt, før babyautostolen kan udskiftes:

1) Barnet sidder stabilt selv (nakke er stabil)

2) Barnet vejer over 9 kg

3) Barnet er over 9 måneder

Det anbefales dog ikke at skifte babyautostolen ud, hvis det er 1+2, der er opfyldt!

Når barnet vokser ud af sin 9-18 kg autostol

Man kan se, at barnet er vokset ud af sin 9-18 kg autostol, når ørerne når op til kanten af autostolen, eller barnet vejer mere, end autostolen er godkendt til.

Herefter flyttes barnet over i en 15-36 kg autostol eller en selepude. FDM anbefaler selepuder med ryg- og sidestøtte og understreger, at sikkerhedsselen ikke skal sidder for tæt på barnets hals.

Med autostole eller selepuder til denne vægtklasse er den store forskel, at barnet sidder spændt fast med bilens 3-punktssele. Her bør man ifølge autostol.dk være opmærksom på følgende:

- For at kunne udløse bilens 3-punktssele skal barnet veje mindst 15 kg, hvorfor du under ingen omstændigheder må skifte til 15-36 kg autostolen, før dit barn vejer mindst 15 kg.

Når barnet er over 135 cm

Når barnet er over 135 cm er det som nævnt ikke længere et lovkrav, at der skal bruges autostol eller selepude:

- Men hvis du ikke synes, at barnet sidder højt nok i jeres bil, kan en selepude uden ryglæn godt anvendes. De fleste børn er 135 cm i en alder af 10-12 år, men lange børn kan allerede i en tidlig alder (5-7 år) nå op over de 135 cm, og så vil jeg ikke anbefale, at sætte barnet i bilen uden autostol. Hvis 15-36 kg autostolen stadig er høj nok i ryggen, vil jeg lade barnet sidde i den og derved få gælde af sidebeskyttelsen, som autostolen yder, lyder rådet fra autostol.dk’s ekspert.

Vidste du? Så længe bør dit barn sidde bagudvendt i sin autostol >>

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs også