Hvid støj kan få din baby til at falde til ro og i søvn.
Gravid

Hvid støj: Her er lydene som får baby til at sove

26. februar 2016
Af Elisabeth Lofthus / Mammanett.no
Har du problemer med at få din baby til at falde til ro og i søvn? Så er der måske hjælp at hente i nogle særlige lyde, der kaldes hvid støj.

’Hvid støj’ er lyd med jævn styrke og samme frekvens. Mange forældre har opdaget, at denne type monotone lyd kan gøre barnet søvnigt og således være et hjælpemiddel til at få barnet til at sove.

Virker hvid støj ikke? Her er 10 andre tricks til at få baby til at sove

– Der findes nogle studier, som peger i retning af, at såkaldt hvid støj (jævn baggrundstøj) kan have en søvninducerende og søvnopretholdene effekt på spædbørn, siger Ståle Pallesen, som er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, til Mammanett.no.

Derfor er hvid støj søvndyssende

Han fortæller samtidig, at studierne på dette felt endnu er få, og fundene bør derfor fortolkes kritisk og med forsigtighed.

– Man ved ikke så meget om grunden til, at hvid støj virker søvnfremmende. Nogle mener, at hvid støj sænker aktivitetsniveauet. Andre mener, at det camouflerer andre og mere bratte lyde i omgivelserne, som ellers kunne forstyrre barnet. Og så er der igen nogle, der mener, at barnet også over tid associerer lyden med søvn, og at lyden derfor virker søvninducerende. Det kan også tænkes, at det associeres med nærvær af andre - og at dette virker beroligende, siger professoren.

Eksempler på hvid støj:

• Radio eller CD med tale/musik

• Lyd fra udluftning, f.eks. emhætte/luftrenser (Obs: Udsæt ikke barnet for direkte træk)

• Støvsugning

• Vaskemaskine

• Tørretromle

• Regn

• Føntørrer

• Rindende vand fra f.eks. bruseren

• Blender eller køkkenmaskine

• Barbermaskine

• Apps til mobilen med søvndyssende lyde (god løsning, hvis du ikke vil have blenderen/ bruseren i gang hele natten!)

Læs også: Få din baby til at sove med De 5 S'er

Fosterlyde er også gode som hvid støj

Den norske sundhedsplejerske og ’søvnguru’ Karin Naphaug fortæller, at børn, som er plagede af mavekneb eller er urolige af andre grunde, falder hurtigere til ro ved lyde, som de genkender fra deres mors mave (f.eks. hjerteslag).

I sådanne tilfælde kan det hjælpe med hvid støj, der simulerer netop disse fosterlyde. Disse lyde findes bl.a. i appen Womb Sounds.

Du kan også købe et sovetøjdyr med indbyggede fosterlyde, så du kan have din mobil i fred og ikke udsætte baby for unødig stråling.

Kan hvid støj være skadeligt?

Karin Naphaug advarer imidlertid forældre om, at brugen af lydeffekter for at få barnet til at sove, bliver en vane over tid.

– Jeg er optaget af, at barnet skal indøve sovevaner, som kan overføres til andre situationer, og det er jo ikke sikkert, at der er dækning på mobilen, strøm eller at støvsugeren er tilgængelig på hotelværelset, siger hun.

Læs også: Derfor vågner dit barn stadig om natten

Ståle Pallesen er uenig. Han mener ikke, at det er et problem, at man bruger hvid støj:

– I de undersøgelser, som er lavet, rapporterer forældre ikke om problemer eller forstyrrelser knyttet til at bruge sådanne lyde - og jeg kan heller ikke se, at det skal være et stort problem, at barnet vænner sig til lydene i forbindelse med søvn, siger han.

Denne artikel er skrevet af Mammanett.no

Se også:

https://imgix.femina.dk/video_3.jpg

7 søde sengerutiner - der virker!:

7 søde sengerutiner - der virker!

Læs også