Hvid støj kan få din baby til at falde til ro og i søvn.
Gravid

Hvid støj: Her er lydene som får baby til at sove

Af Elisabeth Lofthus / Mammanett.no 26. februar 2016
Har du problemer med at få din baby til at falde til ro og i søvn? Så er der måske hjælp at hente i nogle særlige lyde, der kaldes hvid støj.

’Hvid støj’ er lyd med jævn styrke og samme frekvens. Mange forældre har opdaget, at denne type monotone lyd kan gøre barnet søvnigt og således være et hjælpemiddel til at få barnet til at sove.

Virker hvid støj ikke? Her er 10 andre tricks til at få baby til at sove 

– Der findes nogle studier, som peger i retning af, at såkaldt hvid støj (jævn baggrundstøj) kan have en søvninducerende og søvnopretholdene effekt på spædbørn, siger Ståle Pallesen, som er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, til Mammanett.no.

Derfor er hvid støj søvndyssende

Han fortæller samtidig, at studierne på dette felt endnu er få, og fundene bør derfor fortolkes kritisk og med forsigtighed.

– Man ved ikke så meget om grunden til, at hvid støj virker søvnfremmende. Nogle mener, at hvid støj sænker aktivitetsniveauet. Andre mener, at det camouflerer andre og mere bratte lyde i omgivelserne, som ellers kunne forstyrre barnet. Og så er der igen nogle, der mener, at barnet også over tid associerer lyden med søvn, og at lyden derfor virker søvninducerende. Det kan også tænkes, at det associeres med nærvær af andre - og at dette virker beroligende, siger professoren.

Eksempler på hvid støj:

• Radio eller CD med tale/musik

• Lyd fra udluftning, f.eks. emhætte/luftrenser (Obs: Udsæt ikke barnet for direkte træk)

• Støvsugning

• Vaskemaskine

• Tørretromle

• Regn

• Føntørrer

• Rindende vand fra f.eks. bruseren

• Blender eller køkkenmaskine  

• Barbermaskine

• Apps til mobilen med søvndyssende lyde (god løsning, hvis du ikke vil have blenderen/ bruseren i gang hele natten!)

Læs også: Få din baby til at sove med De 5 S'er

Fosterlyde er også gode som hvid støj

Den norske sundhedsplejerske og ’søvnguru’ Karin Naphaug fortæller, at børn, som er plagede af mavekneb eller er urolige af andre grunde, falder hurtigere til ro ved lyde, som de genkender fra deres mors mave (f.eks. hjerteslag). 

I sådanne tilfælde kan det hjælpe med hvid støj, der simulerer netop disse fosterlyde. Disse lyde findes bl.a. i appen Womb Sounds.

Du kan også købe et sovetøjdyr med indbyggede fosterlyde, så du kan have din mobil i fred og ikke udsætte baby for unødig stråling. 

Kan hvid støj være skadeligt?

Karin Naphaug advarer imidlertid forældre om, at brugen af lydeffekter for at få barnet til at sove, bliver en vane over tid.

– Jeg er optaget af, at barnet skal indøve sovevaner, som kan overføres til andre situationer, og det er jo ikke sikkert, at der er dækning på mobilen, strøm eller at støvsugeren er tilgængelig på hotelværelset, siger hun.

Læs også: Derfor vågner dit barn stadig om natten

Ståle Pallesen er uenig. Han mener ikke, at det er et problem, at man bruger hvid støj:

– I de undersøgelser, som er lavet, rapporterer forældre ikke om problemer eller forstyrrelser knyttet til at bruge sådanne lyde - og jeg kan heller ikke se, at det skal være et stort problem, at barnet vænner sig til lydene i forbindelse med søvn, siger han.

Denne artikel er skrevet af Mammanett.no

Se også:

 

7 søde sengerutiner - der virker!:

7 søde sengerutiner - der virker!

Et felt frem! På mine sønners dør hænger et kort med felter og en lille actionfigur, der er fastgjort med ‘elefantsnot’. Hver morgen får mine sønner så lov til at rykke figuren et felt frem, hvis de er blevet i deres seng – og når de når frem til det sidste felt, får de en lille belønning. Vi startede med 5 felter til vores 3-årige og 10 felter til vores 5-årige, og hver gang de når til enden af kortet og skal starte forfra, kommer der et ekstra felt på. Tricket kan også bruges til andre ting som f.eks. at rydde op eller spise deres grøntsager! Forældretip på Parents.com
Hold dig bare vågen – i din seng… Min 5-årige datter fik besked på, at hun da godt måtte være vågen, så længe hun blev i sin seng! På den måde lod jeg også hende få en ‘sejr’, nemlig at jeg jo på sin vis ikke bestemte, om hun skulle sove eller ej. Det virkede helt perfekt. Hun faldt selvfølgelig i søvn næsten med det samme af at ligge dér i sengen – uden at vi skulle igennem en konflikt. Forældretip på Parents.com
En magisk sengetid   Jeg har hængt en mase selvlysende stjerner op på loftet i min søns værelse. Når det er sengetid, opfordrer jeg ham bare til at ligge og tælle stjernerne. Det virker hver gang! Forældretip på Parents.com
En kort, en lang Min datter og jeg har haft en del konflikter omkring sengetid, da hun altid gerne vil have læst en historie, som hun selv vælger. Men nogle gange bliver det senere end andre, før hun er klar til at blive puttet, så der ikke er så lang tid til at læse i. Jeg har derfor organiseret bøgerne på hendes bogreol efter længde. Så kan jeg fortælle hende, hvilken hylde hun må vælge en bog fra, og alle er glade og tilfredse. Det kan også få hende til at blive hurtigere færdig med aftenrutinen, hvis jeg lokker med, at der måske kan blive tid til en bog fra hylden med de lange historier. Forældretip på Parents.com
Monstre, gå væk! Hvis vores børn er bange for at gå i seng, fordi de har uhyggelige tanker om monstre eller andet, så lader vi som om, at vi laver afspærringer for alt det uhyggelige, så det ikke kan komme ind på værelset. Det gør vi f.eks. ved at lege, at vi stabler en masse fantasibjerge i alle hjørnerne, som er lavet af lego, bamser eller andre gode ting. Det får vores børns tanker over på de gode ting i rummet, så de kan sove trygt. Forældretip på Parents.com
Kapløb med tiden Jeg sætter æggeuret til et vist antal minutter inden sengetid, hvor min datter og jeg så har det sjovt med at se, om hun kan nå at få børstet tænder, tisset, få nattøj på og ligge sig under dynen i tide. Jeg sørger selvfølgelig for, at der altid er nok tid, så det ikke kører op i en spids, og hun elsker konkurrenceelementet ’kan jeg nå ind i min seng, inden uret ringer?’. Forældretip på Parents.com
Fribillet Jeg har haft held med at lave en fribillet til min søn, som han får lov til at bruge 1 gang (og kun 1), når han først er lagt i seng. Det giver ham lov til at stå ud af sengen én gang for f.eks. at få et glas vand eller et kram. Men efter dét skal han blive i sengen. Forældretip på Parents.com Læs også: 10 tricks til at få din baby til at sove