blodprøve graviditet
Gravid

Hver fjerde graviditet ender i en spontan abort - nu kan forskning vise, hvad tabet skyldes

24. februar 2023
Af Silje Qvist
Foto: Unsplash
Hver fjerde graviditet ender i en spontan abort. Ofte bliver kvinden mødt med forklaringen, at der er noget galt med fostret. Men nu kan ny forskning vise, hvad tabet skyldes, og det kan muligvis forebygge graviditetstab.

I Danmark ender omkring 20.000 graviditeter hvert år som spontane aborter. På verdensplan er det mindst 30 millioner.

Mange mødre har efterfølgende fået at vide, at fostret nok har været for sygt til at kunne overleve, og at den spontane abort var kroppens naturlige måde at skille sig af med det på.

Men den tese holder kun i 60 procent af tilfældene ifølge nuværende viden.

Overlæge Henriette Svarre Nielsen har selv måttet overlevere den besked til mange forældrepar gennem tiden. Gang på gang blev hun mødt med spørgsmålet:

”Hvordan kan du vide det, når du ikke har undersøgt fostret?”

Det kunne hun godt se pointen i.

De resterende 40 procent af spontane aborter kan nemlig skyldes årsager hos moderen. De årsager kan potentielt behandles og være med til at forhindre gentagne graviditetstab.

Det har Henriette Svarre Nielsen, der er professor og overlæge fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, sat sig for at undersøge gennem det såkaldte ”COPL”-studie.

Det er det største forskningsprojekt i verden inden for feltet, og det første, der undersøger fosterets genetik gennem moderens blod i tidligere graviditetstab.

Sådan gjorde de

Henriette Svarre Nielsen og hendes kolleger har over en periode på to år undersøgt fosterets genetik gennem blod fra 1000 kvinder, der har aborteret ufrivilligt. Deres resultater har de sammenlignet med undersøgelser af væv fra deres tabte fostre.

Her viser det sig, at halvdelen af de undersøgte fostre ikke havde større genetiske afvigelser. Tabet skyldes altså andre tilstande hos moderen eller fosteret.

Studiet viser også, at blodprøverne kan afsløre de genetiske afvigelser helt ned til femte graviditetsuge.

Det betyder, at kvinder kan blive undersøgt fra første graviditetstab. Derefter kan de efter behov udredes og behandles, så de undgår gentagne graviditetstab.

I dag er det nemlig sådan, at man først undersøger kvinder efter årsagen, når de har været igennem hele tre graviditetstab.

Det er hård proces for en del familier, der i mange tilfælde også går igennem en dyr fertilitetsbehandling.

Ifølge en pressemeddelelse fortæller Henriette Svarre Nielsen, at det vil være til stor økonomisk gevinst for samfundet, hvis man udvikler metoder, der kan forebygge denne slags tab – ud over den personlige gevinst, det vil være, hvis færre familier skal igennem den svære proces.

Forskerne bag projektet forventer, at deres resultater vil føre til mere forskning på området.

Læs også