Gravid
29. juli 2014

Guide: Sikker sex efter fødsel

P-piller, p-ring, spiral, pessar eller kondom – der er mange muligheder, når du skal vælge prævention efter fødslen. Vi guider dig igennem præventions-junglen med hjælp fra jordemoder Camilla Gry Temmesen.
Af: af Anna Sophie Borgbjerg
Guide: Sikker sex efter fødsel

Foto: Colourbox

1. Kondom: Den velkendte klassiker - 97 procent sikker

Kondomet er en rigtig god løsning, når du lige har født. De fleste har prøvet det før, og metoden kan derfor føles dejlig velkendt midt i alt det nye, der sker som nybagte forældre. I de første otte uger efter fødslen, eller så længe kvinden bløder, bør I bruge kondom, da der er stor risiko for infektion i underlivet efter en fødsel. Brug desuden glidecreme sammen med kondomet, da skeden kan være mere tør efter fødslen. På den måde undgår I, at kondomet går i stykker.

Fordele: Beskytter mod infektioner i livmoderen, diverse kønssygdomme og er fri for skadelige hormoner.

Ulemper: Kondomet kan briste eller glide af under akten, så det er en god idé altid at have noget nødprævention ved hånden. Kondomet er måske nok lidt besværligt og kan ødelægge den gode stemning, fordi I er nødsaget til at stoppe midt i legen for at få det på.

2. Pessar: Til planlæggeren - 97 procent sikker

Den lille, runde plastikskål kan virke en smule bøvlet, fordi du skal kunne forudsige, at der bliver brug for den. Pessaret skal nemlig indsmøres i sæddræbende creme og sættes op i skeden en halv time før samleje. Det kan godt være lidt anstrengende i længden, men for nybagte forældre kan planlægningen faktisk være en fordel. Har du tidligere brugt pessar, skal du huske, at dit gamle pessar ikke kan bruges efter fødslen. Bed derfor din læge om at tage mål til et nyt otte uger efter fødslen.

Fordele: For dig, som gerne vil holde dig helt fri af bivirkninger fra hormoner, er pessaret en god løsning.

Ulemper: Pessaret skal sættes op en halv time før samleje, hvilket kan ødelægge spontaniteten og være anstrengende at skulle vente på. Pessaret beskytter dig ikke imod kønssygdomme.

3. Minipille: P-pillens lillesøster - 98 procent sikkerhed

Minipillen har fået sit navn, fordi den, modsat p-pillen, kun indeholder hormonet gestagen, som går ind og hindrer ægløsningen. Minipillen kan bruges som præventionsmetode uden forbehold lige efter fødslen - også selv om du ammer. Pillerne kan give uregelmæssige blødninger og pletblødninger, hvilket nok er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så brugte. I Danmark er der mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere. Blandt kvinder, der lige har født, er minipillen dog ret populær.

Fordele: Minipiller indeholder ikke hormonet østrogen og kan derfor bruges, mens du ammer. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Nogle minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag, for at den beskytter optimalt. Der findes dog nyere typer af minipiller, som ikke skal tages på samme tidspunkt hver dag, hvorfor disse anbefales nu. Minipiller kan give uregelmæssige menstruationer og pletblødninger samt øget risiko for humørsvingninger. Og så beskytter de ikke imod kønssygdomme.

4. P-piller: Den mest brugte - 99,9 procent sikker

Mellem 25 og 30 procent af landets fødedygtige kvinder tyr til de små tabletter, og det gør p-pillen til Danmarks mest brugte præventionsmetode. P-pillen indeholder to hormoner, østrogen og gestagen og frafrådes til kvinder, der ammer, fordi østrogenet påvirker mælkeproduktionen.

Fordele: P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem fra første menstruationsdag. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: P-piller kan give lette bivirkninger de første par måneder som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning, humørsvingninger og øget risiko for blodpropper. Kan påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer, og beskytter ikke imod kønssygdomme.

5. P-ring: Til den glemsomme - 99,9 procent sikker

Hvis du er glad for p-piller, men ikke så god til at huske at tage dem hver dag, kan den lille, bløde og bøjelige plastikring måske være noget for dig. Den lille silikonering har samme bivirkninger og sikkerhed som p-pillen, men holder i tre uger. Du skal selv sætte ringen op i skeden og fjerne den igen efter tre uger. I denne pause får du en menstruationslignende blødning, og efter syv dages pause placerer du en ny p-ring i skeden.

Fordele: Du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. P-ringen giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Kan ligesom p-piller påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer. Risiko for lette bivirkninger som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

6. Spiral: Bedst til dig, der har født - 98 procent sikker

En spiral er en lille T-formet plastikstav omviklet med kobbertråd (kobberspiral) eller en hormoncylinder (hormonspiral). Spiralen placeres i livmoderen ved en gynækologisk undersøgelse. For dig, der har født, er en spiral en supergod løsning - hvis du har fast partner, vel at mærke. Efter en fødsel vil din livmodermund være mere udvidet end før, og oplægningen af spiralen kan derfor foregå relativt smertefrit. Spiralen kan tidligst lægges op otte uger efter fødslen hos din egen læge. Gør man det før, er der risiko for, at den falder ud.

Fordele: Spiralen virker, så snart den er lagt op. Når den er på plads og sidder korrekt, vil hverken du eller din partner mærke noget til den. Kobberspiralen er fri for hormoner, og vælger du en hormonspiral, er der store chancer for, at din menstruation udebliver efter et halvt år. En spiral kan sidde i op til fem år, før den skal udskiftes. Den kan dog tages ud før, hvis du ønsker at blive gravid igen.

Ulemper: Kobberspiralen giver næsten altid kraftigere og mere smertefuld menstruation. Kobberspiralen kan desuden give øget risiko for underlivsbetændelse. En spiral kan falde ud. Gør den det, skal du straks opsøge egen læge. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

4 skarpe til jordemoderen

Hvornår må man starte med sex efter fødslen?

"Lige så snart I begge føler jer parate. Det eneste, I skal huske på, hvis I dyrker sex inden for de første otte uger, er at bruge kondom. Er du blevet syet efter fødslen, vil jeg anbefale, at I venter 14 dages tid. Herefter skulle stingene være væk og bristningen helet."

Hvornår kan man blive gravid igen?

"Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår ægløsningen vender tilbage. Men fordi ægløsningen altid kommer før menstruationen, kan du potentielt have ægløsning hele tiden, og du skal derfor huske at beskytte dig - medmindre du altså ønsker at være gravid igen hurtigt efter fødslen."

Hvilken prævention vil du anbefale til kvinder, der lige har født?

"I langt de fleste tilfælde plejer jeg at anbefale kondom, mini-piller eller spiral. Men har du brugt pessar eller p-ring, før du blev gravid, er der intet i vejen for at fortsætte med det. De naturlige præventionsmetoder som sikre perioder, afbrudt samleje og amning er ikke metoder, jeg anbefaler, da de er alt for usikre. P-stav anbefaler jeg heller ikke, da der er set tilfælde, hvor kvinder er blevet alvorligt syge af denne præventionsform."

Kan man blive gravid, når man ammer?

"Når du ammer på fuld tid - det vil sige, når baby ikke får fast føde - giver det en vis beskyttelse mod graviditet. Hos nogle kvinder udskyder amningen nemlig ægløsningen, og der kan faktisk gå helt op til et år eller mere, før menstruationen vender tilbage. Men du skal huske på, at du har ægløsning, før du får menstruation, så ja - du kan sagtens blive gravid, selv om du ammer. Man kan altså aldrig rigtigt stole på denne metode."

Eksperten
Camilla Gry Temmesen er jordemoder og desuden medejer af mom-to-be.dk, der står bag fødselsforberedelseskonceptet Fantastisk Fødsel.

Læs også