Vintertøj i autostole kan være forbundet med livsfare.
Gravid

Guide: Find den rigtige autostol

16. april 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Det kan være en jungle at købe autostol, og en ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje forælder ikke kender de lovmæssige krav til autostole. Her er en guide til at finde den rigtige autostol.

ECE-mærke, DS-mærke, i-size, Plus Test...

Der findes et hav af sikkerhedsgodkendelser- og tests af autostole, og det forvirrer ofte forældre, der står over for at skulle købe en ny autostol, mere end det rent faktisk hjælper.

Godt hver tredje forælder kender således ikke til de lovmæssige krav til autostole, viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

En autostol uden ECE-godkendelse ikke er lovlig

Undersøgelsen viser, at hver femte dansker står over for at skulle finde og købe den rigtige autostol eller netop har købt én.

Ud af dem svarer kun 64 %, at de prioriterer, at autostolen er sikkerhedsgodkendt efter europæiske standarder (ECE-mærket).

For 70 % var det vigtigt, at den bare var DS-mærket (sikkerhedsgodkendt efter danske standarder). Det til trods for, at en autostol uden ECE-godkendelse faktisk ikke er lovlig. Det sætter barnets sikkerhed over styr og kan give forældre en bøde samt klip i kørekortet.

- Det er et problem, at forældre ikke ved, hvad der er vigtigt, når de skal købe en autostol. Det sikreste valg bør være det letteste valg, men det viser denne undersøgelse med al tydelighed, at det ikke er, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Prisen på en autostol må ikke gå forud for sikkerhed

Godt hver tiende dansker, der overvejer at investere i en autostol, angiver, at prisen er en prioritet for dem. Et helt forståeligt udsagn, da en autostol i mange tilfælde er en dyr investering.

Dog er det vigtigt at understrege, at prisen aldrig må sætte sikkerheden over styr, pointerer Kim Rud-Petersen.

Særligt med den stigende internethandel kan det måske blive en udfordring at finde den sikre autostol. Dels er det ikke alle netsider, der er lige informative, men det er heller ikke alle lande, der stiller samme høje krav til sikkerheden, som vi gør i Danmark og det øvrige EU. Her er det altså ekstra vigtigt at holde tungen lige i munden, når man skal finde den rette stol.

- Udbuddet af autostole kan virke overvældende, når man går på internettet. Og det store udbud kan forvirre mere, end det gavner. Hvilke parametre er de vigtigste? Hvilke er nødvendige? Det er spørgsmål, man let kan fortabe sig i. Men at gå udelukkende efter f.eks. udseende eller pris kan være en farlig løsning. Dog er de autostole, der sælges i Danmark i udgangspunkt lovlige. Men det gør ikke alle stole lige sikre, siger Kim Rud-Petersen.

Gode råd, når du skal købe autostol

Han opstiller i den forbindelse følgende råd til forældre, der skal købe autostol:

* Tjek stolens sikkerhedsgodkendelser. De lovlige i Danmark er ECE og i-size. De øvrige er kun supplementer.

* Undersøg fx Forbrugerrådet Tænks tests af autostole.

* Lad barnet sidde i en bagudvendt autostol til 4-års alderen - og ikke på forsædet før de er 13 år

* Autostolen er stor nok, så længe barnets hoved ikke er mere end 1/3 over kanten på autostolens ryg

* Hvis det er muligt i forhold til indretningen i bilen, gå da efter en stol med isofixmontering.

Læs også