Graviditetskløe: Det skal du være opmærksom på
Graviditet

Graviditetskløe: Det skal du vide om leverbetinget kløe under graviditeten

12. februar 2021
af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Leverbetinget graviditetskløe opstår, når leveren er så påvirket af graviditeten, at den ikke kan følge med. Læs, hvad du bør være opmærksom på, og hvordan graviditetskløe kan behandles.

Kraftig kløe på kroppen under graviditeten kan være et tegn på graviditetskløe.

En tilstand, der er ubehagelig for moren, men som også bør tages alvorlig, fordi det i sidste ende kan være til fare for barnet.

Her forklarer jordemoder Stine Roswall, hvad der sker i kroppen, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan graviditetskløe kan behandles.

Hvad er graviditetskløe?

Graviditetskløe er et signal fra kroppen om, at der har ophobet sig affaldsstoffer i huden, fordi leveren er hårdt påvirket af graviditeten, fortæller jordemoder Stine Roswall.

– Leveren udskiller normalt affaldsstofferne til afføringen, men i de her tilfælde er den så mærket af graviditeten, at den ikke kan følge med. Og det kommer så til udtryk som en voldsom kløe i huden.

Graviditetskløe opstår for det meste i slutningen af graviditeten, fortæller jordemoderen, og det vil derfor være meget sjældent, at man oplever symptomerne før tredje trimester.

Kløen kommer ikke til udtryk som udslæt, så det eneste synlige tegn på huden, vil være kradsemærker. Leverbetinget graviditetskløe rammer mellem 1,5 – 3 procent af alle gravide.

Stine Roswall

Uddannet jordemoder i 2010 og har frem til 2016 arbejdet på Hvidovre Hospital.

I 2017 startede hun sin private jordemoderpraksis, hvor hun tilbyder hjælp til gravide, fødende og nybagte forældre.

Hun har desuden podcasten ’Gravid Podcast’. Privatjordemoderkbh.dk

Hvor på kroppen får man graviditetskløe?

Eftersom affaldsstofferne bliver lejret over hele kroppen, kan graviditetskløen også forekomme på alle hudflader, siger Stine Roswall.

– Men det er ofte der, hvor huden er helt stram, at det klør voldsomt. For eksempel i håndflader og fodsåler, siger hun.

Det er forskelligt, hvor kraftig kløe, man oplever, og behandlingen vil derfor variere derefter.

Graviditetskløe forekommer særligt under hænder og fødder

Hvordan behandler man graviditetskløe?

Nogle vil opleve, at kløen kan afhjælpes med medicin, mens det for andre ikke vil være tilstrækkeligt. I de tilfælde vil leverpåvirkningen først forsvinde, når barnet er født.

– Den ultimative behandling af graviditetskløe er at stoppe med at være gravid, siger Stine Roswall.

– Så når graviditetskløe typisk opstår i slutningen af graviditeten, handler det om at få sat fødslen i gang. Nogle vil blive sat i gang på terminsdagen, og nogle vil blive sat i gang én eller to, måske endda tre uger før fødslen. Det kommer an på, hvor kraftigt er forløb, man har.

Er graviditetskløe farligt for barnet?

At man i nogle tilfælde sætter fødslen i gang før tid, handler ikke så meget om ubehaget, moren har på grund af kløen, fortæller Stine Roswall.

Det handler i stedet om, at graviditetskløe kan være problematisk for barnet.

– Der er noget i de her affaldsstoffer, som i sjældne tilfælde kan resultere i nogle signalfejl inde omkring barnets hjerte, siger hun.

– Graviditetskløe øger altså, om end meget lidt, risikoen for, at barnet dør i livmoderen. Og det er det, der er årsagen til, at man gerne ser graviditeten afsluttet, inden der er gået alt for lang tid.

Det er også barnets og ikke morens helbred, der er årsag til, at man med medicin forsøger at dæmpe forløbet af kløen.

Er graviditetskløe arveligt?

Ifølge Stine Roswall er graviditetskløe ikke arveligt, men man kan have anlæg for det.

Det er altså ikke usandsynligt, at kløen kommer tilbage under anden graviditet, hvis ens lever har været hårdt belastet under den første.

– Men man skal ikke se på sin mor eller lille datter og tænke: ”åh nej, det er i familien”. Når det kommer til graviditetskløe, kan man kun sammenligne med sig selv, siger hun.

Læs også