Gravid

Gravid: Passer du godt nok på dine tænder?

af Redaktionen 11. april 2016
Vidste du, at gravide er i særlig risiko for at udvikle tandkødsbetændelse og paradentose? Og at infektioner i tænder og mund kan føre til komplikationer i graviditeten? Alligevel er det især i perioden, hvor danske kvinder får børn, at de undgår tandlægen.

Dansk Tandforsikring har gennemført en ny undersøgelse blandt 1.099 danskere for at finde ud af, hvor ofte vi går til tandlægen, og hvad der afholder os fra at gå til tandlægen.

Undersøgelsen viser, at det særligt er kvinder mellem 25-36 år, der er dårlige til at huske tandlægebesøget. 31% af kvinderne overholder ikke de anbefalede undersøgelser, og 23% undlader at gå til tandlægen, selvom de oplever problemer med tænderne.

Husk tænderne – især i graviditeten

Ifølge Denis Lewinsky, der er direktør i Dansk Tandforsikring, er det dog vigtigt, at man ikke glemmer tænderne. Særligt når man er gravid.

Læs også: Dine spisevaner i graviditeten kan give dit barn huller

- Vi ser en klar tendens til, at folk først begynder at tænke på deres tænder, når de har haft større problemer med dem. Og det gælder i særdeleshed kvinder. 58% af vores kvindelige kunder tegner først en forsikring, når de er over 40 år. Altså efter de har været gravide og har fået børn. Men det er særligt, når man er gravid, at man skal tænke på sine tænder. Gravide har større risiko for at udvikle paradentose og tandkødsbetændelse (pga. ændringer i hormonbalancen, red.). Og kalkmangel under graviditeten kan også være med til at svække tænderne, siger han.

Studier viser desuden, at infektioner i tænder og mundhulen kan være årsag til komplikationer i graviditeten som f.eks. for tidlig fødsel.

Tænder nedprioriteres i børnefamilien

Christina-Louise Lindhardt, der er Postdoc og PhD i sundhedsvidenskab, arbejder i øjeblikket på et EU-projekt om gravides sundhed.

Læs også: Sådan lindrer du dit barns smerter ved tandfrembrud

Hun mener, at travlhed og økonomi er årsagerne til, at kvinder i 30’erne har det med at forsømme deres tænder:

- Moderne kvinder har meget om ørerne, og når de bliver gravide og får børn, bliver der ikke just mindre at se til. Af forskellige grunde – ofte økonomiske og tidsmæssige – bliver det personlige vedligehold justeret lidt ned, og i en travl hverdag kan tandlægen måske blive prioriteret fra, vurderer hun.

Sund livsstil gælder ikke tænderne

Christina-Louise Lindhardt peger på det paradoksale i, at danske gravide ellers prioriterer sundhed højt – bare ikke når det gælder tandsundhed:

- Gravide kvinder i Danmark er generelt meget opmærksomme på at leve sundt. Mange spiser økologisk og undgår produkter med parabener i. Ganske enkelt fordi vi er bevidste om vigtigheden af en sund livsstil under en graviditet. Men vi tænker ikke vores tænder ind i den sammenhæng. Det skyldes nok blandt andet, at det fagpersonale, vi møder under en graviditet, ikke har fokus på tænderne, da tandsundhed ikke er en del af myndighedernes sundhedsanbefalinger, siger hun.

Her kan du købe elektriske tandbørster til børn og voksne>>

En gravid kvindes tandkød kan hæve og bløde mere pga. den øgede blodgennemstrømning, som hormonændringerne under en graviditet forårsager. Så hvis du bløder mere fra munden, når du børster tænder og bruger tandtråd (eller hvis det sker selv, når du ikke børster tænder), så kan det være tegn på graviditet. Kilde: Parents Magazine
Du kan også opleve, at din næse stopper lettere til med enten snot eller blod, hvis du er gravid – og at du måske også snorker mere. Hormonændringerne under en graviditet bevirker nemlig også, at indersiden af din næse hæver, og det betyder, at der er mindre plads til, at luft kan cirkulere rundt. Og det kan altså føre til snot, næseblod og snorken. Kilde: Parents Magazine
Din voksende baby har brug for en betydelig blodforsyning for at få den nødvendige ilt og næring. Den øgede blodcirkulation, som dette medfører i din krop, kan betyde, at du får blodsprængninger/åreknuder på bl.a. ben og fødder. Blodcirkulationen kan også give hævelser omkring endetarmen, så du måske får hæmorider.        Kilde: Parents Magazine
Under en graviditet øges dine mængder af hormonet progesteron. Det sætter fordøjelsen ned og kan føre til forstoppelse. Din gravide krop absorberer også mere vand, hvilket kan gøre det sværere for afføringen at passere fordøjelsessystemet. Kilde: Parents Magazine
Når du bliver gravid, stiger hormonmængden i din krop pludseligt. Det kan forårsage hovedpine - især tidligt i graviditeten. Kilde: Parents Magazine
Graviditetshormonet relaxin løsner ledbåndene i dit bækken, så baby i sidste ende kan komme ud, men det kan også påvirke leddene i dine fødder, som kan flade ud og blive bredere og/eller længere. Kilde: Parents Magazine Læs mere her: 13 tidlige tegn på graviditet