https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/alenemedmavenprim.jpg
Gravid

Gravid og alene

7. december 2013
af Kathrine Karlshøj, redigeret af redaktionen
foto: Pantherstock
Lykken ved at være gravid og drømmen om en kernefamilie kan briste på et øjeblik, hvis den kommende far forlader dig. Vi ser nærmere på konsekvenserne ved et brud i graviditeten, og hvordan du kan komme videre.

Du er gravid, faderen til dit kommende barn har vendt dig ryggen, og nu skal du være enlig mor. Hele din drøm om en

Her kan du få råd om økonomien

  • Børnebidrag skal betales af den forælder, der ikke har barnet boende.
  • Som enlig kan du søge om børnetilskud, uanset hvor stor en indkomst eller formue du har.
  • Børne- og ungeydelse kaldes også for børnepenge, og bliver automatisk sat ind på din konto.
  • Du kan få økonomisk friplads eller tilskud til daginstitutionsbetaling til dit barn, alt afhængig af din indkomst.
  • Du kan søge om boligstøtte til din lejebolig, alt afhængig af din indkomst.
  • Du kan søge om beboerindskudslån, hvis du bor i almen bolig, og du er økonomisk berettiget til det.

familie er med ét blevet knust, og den partner, du troede, du skulle dele alle de nye oplevelser og indtryk med, er gået ud af døren. Det er på ingen måde en ønskesituation pludselig at skulle være alenemor og specielt ikke som førstegangsfødende.

Men desværre vil et parforhold ofte være særligt sårbart når man bliver gravid, fordi både manden og kvinden får nogle nye roller, fortæller Camilla Egelund Naef, der er autoriseret psykolog med speciale i familie- og parterapi: "Kvinden har før kunne koncentrere sig om sin kæreste, og nu fokuserer hun på at sætte sig ind i rollen som kommende mor".

Parforholdet kommer altså til at ændre karakter, og samtidig kan det være svært for en mand at følge med, når hormonerne flyver rundt i kroppen på kvinden. Nogle mænd ved ikke, hvordan de skal forholde sig til alt det nye, og hvis det bliver for meget, kan de finde på at vende ryggen til det hele.

Ifølge Camilla Egelund Naef er der en større risiko for, at manden får kolde fødder, hvis begge parter er meget unge. "Nogle unge mænd har en forestilling om, at det kunne være sjovt at lege far, mor og børn, men når det kommer til stykket, så har de ikke lyst til at lave de ændringer, der skal til, for at der også er plads til et barn i deres liv," fortæller hun.

Derfor sker et brud under graviditeten oftest, fordi manden ikke er klar til at ændre sit liv. Spontaniteten i hverdagen forsvinder, mens rutiner og skemaer kommer til at fylde det hele.

"Det kan godt føles lidt som et fængsel, da det kan være svært at planlægge en hurtig tur i biografen eller en middag på en restaurant, for pludselig skal alting være på barnets præmisser," forklarer Camille Egelund Naef. Hvis manden først indser, hvor meget han skal ofre, når hans kæreste er blevet gravid, kan det for ham virke som den bedste løsning at smutte.

Læs også: Bliv en forælder trods skilsmisse

Kom hurtig videre

Bliver du forladt, mens du er gravid, ændrer hele dit liv sig, og du skal forholde dig til flere forskellige ting. Først og fremmest er der selve bruddet og det faktum, at du er blevet forladt af den, du elsker. Bare det alene kan få de fleste af os til at krybe i fosterstilling, men derudover skal du som gravid også forholde dig til din nye situation som alenemor. Alle de drømme du har haft om at blive mor, far og barn eksisterer ikke længere, og du skal pludselig til at ændre hele din forestilling om, hvordan den første tid som nybagt forælder vil blive.

Sidst, men ikke mindst betyder bruddet måske også, at du står i økonomiske problemer eller mangler et sted at bo. Og det alt sammen, mens hormonerne flyver rundt i kroppen på dig, og maven vokser støt. Det siger sig selv, at det er en ordentlig mundfuld for selv den sejeste og mest selvstændige kvinde. Men desværre stresser alle problemerne ikke kun dig - det påvirker også barnet i maven, når mor er ulykkelig.

"Undersøgelser har vist, at stresshormoner går lige i blodet. Derfor bør man så vidt muligt undgå stress når du er gravid, da det kan skade barnet," forklarer Camilla Egelund Naef.

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men det betyder altså, at det bedste for både mor og barn er, hvis du hurtigt kan komme videre efter bruddet. Og det handler om at skifte fokus hurtigst muligt; du troede, du skulle leve i en kernefamilie, men pludselig skal du til at gå en helt anden vej, og det må du indstille dig på. Du kan hurtigt komme på benene igen ved at være realistisk. Du må gerne være ked af det, men du skal hurtigt finde ud af, om du vil komme videre, eller om du vil kæmpe for at få faderen tilbage, siger Camilla Egelund Naef.

"Det nytter ikke noget at gå og drømme om at få ham tilbage, hvis du inderst inde ved, at det ikke kan lykkes, for så har du sværere ved at fokusere på dit nye liv. Drømmene vil blot bremse dig i at komme videre".

Få et fornuftigt forhold til faren

Selvom du måske har indstillet dig på, at du ikke længere skal være sammen med dit barns far, er det helt naturligt, hvis du er rasende, og kun har lyst til at kalde de grimmeste ting, du kan finde på. Det er kun forståeligt og helt i orden. Men prøv så vidt muligt at nøjes med at dele din vrede med dine veninder og din familie. Du slipper nemlig ikke udenom, at manden - som far til dit barn - skal være en del af dit liv i mange år fremover, og derfor er det vigtigt, at du ikke vender din vrede mod ham.

"Nu handler det ikke om dine egne sårede følelser eller faderens umodenhed. Faktisk er jeres følelser for hinanden ret irrelevante. Det eneste, der skal have fokus, er jeres lille, fælles barn," siger Camilla Egelund Naef, der godt ved, at det kan virke som en uoverkommelig opgave at holde sin vrede inde, når man er blevet forladt midt en meget sårbar tid.

"Men det kan godt lade sig gøre, især når barnet kommer til verden, for så vil det føles langt vigtigere end fortiden med faderen," fastslår Camilla Egelund Naef.

Sådan undgår I et brud

I kan som par selv gøre jeres for at forberede jer på forandringerne ved at få et barn, så I ikke ender med at gå fra hinanden. "Hvis I ikke er forberedt på, at forholdet vil ændre sig, er der nemlig en risiko for, at den ene, oftest manden, bakker ud," siger Camilla Egelund Naef.

Inden I beslutter jer for at få jeres første barn, skal I gøre jer det klart, at hverdagen kommer til at ændre sig, og at I begge to helt sikkert kommer til at ofre en masse ting til fordel for jeres barn. Både i jeres individuelle privatliv og i jeres parforhold.

Der er måske ikke plads til så meget sex, som der plejer at være, og der er måske heller ikke så meget nærhed i parforholdet, som der var førhen. Ligesom byturene, fodboldtræningerne og shoppeturene bliver færre. Tal om, hvad det vil betyde for jeres liv at få et barn, og spørg nogle forældre i jeres omgangskreds, hvordan det har påvirket dem at få børn.

"Uanset om det gælder et bryllup, eller om det drejer sig om at blive forældre, så er der alt for mange, der ikke tænker længere end til selve dagen, hvor de står foran alteret eller midt i fødslen. De glemmer at tænke på, hvad der kommer efterfølgende. Derfor er det en rigtig god ide, at sætte sig ned og tale det igennem, inden I bliver gift eller du bliver gravid. På den måde får I snakket om, hvad det indebærer at få et barn, og afstemt hinandens forventninger".

Her kan du læse om Sandra, der blev forladt da hun var gravid

Læs også