Gravid

Gravid i 20érne

af Jette Lüthcke 11. december 2008
Foto Vanna Envall
Louise Aagaard Larsen har det fint med at blive gravid som 25-årig. Og fysisk har hun haft det rigtig godt.

Hvordan har din graviditet været indtil nu? Fysisk har jeg det rigtig godt. Jeg har haft lidt bækkensmerter, men føler, at jeg er rimelig nådigt sluppet. Faktisk havde jeg troet, at jeg skulle ligge vandret med kvalme og træthed, men det har der intet været af. Psykisk har det også været overraskende positivt. Jeg tror, at jeg nåede at stresse af, inden jeg blev gravid.

Hvad har overrasket dig mest ved din gravide krop? I begyndelsen var jeg overrasket over, at det tog så lang tid, før man kunne se, at jeg var gravid. Det var først fra uge 23, at man kunne se det. Jeg havde nok regnet med at tage hurtigere på. Det er lidt skræmmende, at min krop ikke længere svinger med bare et halvt kilo på vægten, men nu med flere kilo. Så jeg er holdt op med at veje mig.

Hvad er den største fysiske forandring? Helt klart maven! Og det er ret hyggeligt, fordi den har formet sig rigtigt som en gravid mave og ikke bare en tyk mave. Jeg synes også, at det er hyggeligt at finde tøj, der passer, men det er ikke hyggeligt, når jeg pludselig ikke har noget tøj at tage på. Egentlig er det ret befriende ikke at skulle tænke på, om jeg ser tyk ud.

Hvordan har du det med, at din krop måske forandrer sig? Jeg vil helst stadig ligne en på 25-26 år og forestillede mig længe, at jeg ville komme til at se 10 år ældre ud, når jeg fik børn. Men jeg kan se på mine veninder, der har børn, at det gør de ikke. Jeg er da bange for, at der er nogle ting ved min krop, som ikke forbliver, som de er, og det skal jeg lære at acceptere.

Hvilke tanker gør du dig om din alder og din graviditet? Indtil vi begyndte at planlægge graviditeten, var det at blive gravid noget abstrakt, der lå meget langt ude i fremtiden, og jeg så mig nok først som gravid i begyndelsen af 30'erne. Men for et år siden begyndte Martin og jeg at tale om, hvis og hvornår vi skulle have børn. Valget stod mellem nu, mens jeg læser, og inden jeg skal skrive speciale eller om tre-fire år, når jeg har etableret mig på arbejdsmarkedet. Nu synes jeg, at det er fint. De fleste andre får børn i 30'erne, men jeg er stolt over, at jeg kan gøre det nu. Jeg tror også, at min alder får en positiv virkning på den måde, jeg bliver mor på, og på hvordan min krop restituerer sig bagefter. Risikoen bliver mindre, jo yngre man er, så der er ingen grund til at vente, for mentalt er jeg klar.

Louise Aagaard Larsen

Alder: 25 år Børn: Gravid i uge 29 med sit første barn Stilling: Læser socialvidenskab og psykologi Kæreste med: Martin

Læs også: Gravid i 30'erne Gravid i 40'erne Gravid for første gang