https://imgix.femina.dk/media/44d30c616a1f4515a3241192451e84f8.jpg
Gravid

Gravid - 4 enkle tricks, der forebygger, at din graviditet ændrer din krop for altid

28. september 2009
af Karitte Lind Bejer
Foto iStockphoto
Som gravid må du først og fremmest indstille dig på at kroppen forandrer sig. Der er enkelte gener, du selv har indflydelse på, men ellers hjælper det gevaldigt at tænke positivt om forandringerne.

På mange punkter har du tabt til biologien på forhånd og må overgive dig til graviditetens, ofte midlertidige, ombygning af din krop. Graviditet betyder uren hud, kløe, kvalme, ømme bryster, arveligt betingede strækmærker og pigmentændringer i ansigtet. Men på andre områder har du selv en vis indflydelse. Det gælder forstoppelse, blodomløbet, din vægt, vand i kroppen, energiniveau og for dem, der ikke er arveligt disponeret: Strækmærker.

Lav venepumpeøvelser to gange dagligt
Du skal lægge dig på ryggen med bøjede ben og lænden i gulvet. Løft så bækkenet så højt op som muligt ved hjælp af dine ballemuskler og hold stillingen et øjeblik. Læg så bækkenet langsomt i gulvet igen. Gentag øvelsen 15-20 gange to gange dagligt. Det giver et bedre blodomløb.

Virker på:
Kredsløbet, vand i kroppen, træthed, fordøjelse og generelt fysisk velvære under din graviditet

Gå en tur dagligt
Afpas turen efter, hvor fysisk aktiv du var før graviditeten. Hvis du var vant til at gå fem kilometer før du blev gravid, så tag sådan en tur i roligt tempo. Lavede du mere eller mindre, så fortsæt med det i roligt tempo og uden at overbelaste kroppen eller anstrenge dig til det yderste.

Virker på:
Kredsløbet, vand i kroppen, træthed, fordøjelse og generelt fysisk velvære.

Spis sundt
Få godt med sunde olier, fibre og spis ikke for meget.

Virker på:
Generelt velvære, kredsløbet, strækmærker, vand i kroppen og træthed.

Forsøg at være tålmodig
Fokuser på, at din krop er ved at skabe et helt nyt liv, og lad være med at tænke, at enhver gene du måtte få, er din egen "skyld." Det er det ikke! Tænk på at din graviditet er noget af det mest naturlige i verden, så lev almindeligt, men lyt til din krops signaler.

Virker på:
Humøret.

Kilder: Anne Ruby, Charlotte Floridon og Netdoktor

Læs også