Amning påvirker ikke dit barns IQ, konkluderer ny forskning.
Gravid

Gør amning virkelig dit barn klogere?

1. december 2015
af Anne Romanelli
Amning er med til at forbedre børns IQ, siger en sejlivet myte. Men kan det virkelig være rigtigt? Her er, hvad den seneste forskning siger!

Amning har mange fordele

Amning styrker dit barns helbred (jf. Sundhedsstyrelsen), skaber gode muligheder for at ‘bonde’ med baby, koster intet og kræver næsten ingen ’rengøring’.

Og ifølge en sejlivet myte gør amning også dit barn mere intelligent...

Men netop denne myte punkteres nu af britiske forskere fra Goldsmiths University: Amning gør ikke dit barn mere intelligent, konkluderer de i en ny undersøgelse.

11.582 børn blev fulgt i 16 år

Og forskerne har virkelig studeret sagen grundigt.

De har således undersøgt hele 11.582 børn, der er født mellem 1994 og 1996 – og har fulgt børnene helt fra fødslen og frem til 16-årsalderen.

Her finder du alt til din amning - bl.a. ammetøj, ammepuder, brystpumper, suttebrikker og sutteflasker >>

Ca. 2/3 af børnene blev ammet i de første 4 måneder af deres liv eller mere – resten fik modermælkserstatning.

Alle børn tog hver især ni IQ-tests i løbet af de 16 år, hvor undersøgelsen foregik, og der blev her taget højde for faktorer som børnenes sociale arv og andre ting, der kunne tænkes at have indflydelse på resultaterne.

Amning påvirker ikke børns IQ

Resultaterne talte deres tydelige sprog:

Drengene, som var blevet ammet, scorede ikke et højere tal i deres IQ-tests sammenlignet med drengene, som havde fået modermælkserstatning.

Pigerne, som var blevet ammet, havde lidt bedre resultater i deres IQ-tests end pigerne, der havde fået modermælkserstatning - men forskellen var så lille, at forskerne vurderer den som værende ’ubetydelig’.

- I disse dage bliver man jo nærmest beskyldt for bevidst at skade sit barn, hvis man ikke ammer. Men det er ikke korrekt – og gør intet for at hjælpe nybagte mødre. Børn gør masser af ting, som har indflydelse på deres intelligens. Amning har ikke nogen indflydelse på børns IQ, som kan skille sig ud fra børnenes sociale arv, siger forskningsleder Sophie von Stumm til New Yok Times.

https://imgix.femina.dk/ammepude220.jpg

Læs også