Gravid

Gode råd om vådservietter

3. december 2008
af Anja Bay
Foto: Vanna Envall
Hvis du skal købe vådservietter, så vær opmærksom på, at de kan være fyldt med stoffer, der ikke er egnede til små barnenumser.

Det er relativt nemt at gennemskue en indholdsfortegnelse, hvis man kender betydningen af indholdstofferne. Og det er der så ikke helt så mange, der faktisk gør. Du kan blive en af dem, der gør - start her: Flere af stofferne i vådservietter er harmløse. For eksempel indeholder alle vådservietter vand (Aqua). Aqua Det er vand. Aloe Barbadensis Stoffet aloe barbadensis er en fugtgiver, som er udvundet af aloe vera-planten, og findes i flere vådservietter. Aloe vera har været kendt for at pleje og hele siden oldtiden - det gør det også i vådservietter.

Allantoin Et stof som allantoin er mindre kendt, men optræder også i flere varedeklarationer. Det er udvundet af lægeplanten kulsukkerrod, der gror langs floder og sump i Danmark. Det kan også udvindes af hestekastanie, et træ, som gror i rigtig manges haver. Det er kendt for at fremme hudens naturlige helingsproces.

Anthemis Nobilis Kamille findes også i flere vådservietter. Det går under navnet "anthemis nobilis". Normalt forbindes kamille med sine plejende egenskaber, men der kan ved netop anthemis nobilis være en meget svag, men dog eksisterende, mulighed for kontaktallergi. Men der er også vådservietter, som indeholder skadelige kemikalier:

For at være sikker på, at komme uden om farlige stoffer, så køb de svanemærkede vådservietter, som indeholder begrænsede mængder af allergifremkaldende konserveringsmidler. Desuden er der ikke stoffer fra EU's liste over hormonforstyrrende stoffer eller parfume i svanemærkede vådservietter.

26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer Alpha-Isomethyl Ionone Amyl Cinnamal Amylcinnamyl Alcohol Anise Alcohol Benzyl Alcohol Benzyl benzoate Benzyl Cinnamate Benzyl Salicylate Butylphenyl Methylpropional Cinnamal Cinnamyl Alcohol Citral Citronellol Coumarin Eugenol Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract Farnesol Geraniol Hexyl Cinnamal Hydroxycitronellal Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde Isoeugenol Limonene Linalool Methyl 2-Octynoate

Alpha-Isomethyl IononeAmyl CinnamalAmylcinnamyl AlcoholAnise AlcoholBenzyl AlcoholBenzyl benzoateBenzyl CinnamateBenzyl SalicylateButylphenyl MethylpropionalCinnamalCinnamyl AlcoholCitralCitronellolCoumarinEugenolEvernia Prunastri (Oakmoss)ExtractEvernia Furfuracea (Treemoss)ExtractFarnesolGeraniolHexyl CinnamalHydroxycitronellalHydroxyisohexyl 3-CyclohexeneCarboxaldehydeIsoeugenolLimoneneLinaloolMethyl 2-Octynoate

Kilde: Tino Rabe Tønnesen. Læs mere på: Familie uden kemi Baby Nature Huden Mor Natur Ecolabel

Læs også: Kend din vådserviet