https://imgix.femina.dk/media/9583663b143f4e028fa404c8b1fa5f90.jpg
Gravid

Fra modermælk til rigtig mad

31. maj 2010
af Anneline Højrup
Foto Colourbox
Hvornår skal du supplere med grød? Og hvornår har baby ikke længere brug for mælk? Her er en oversigt over babyens kost fra nyfødt til 1 år...

1-3 DAGE:
I de første dage er det råmælk, babyen får fra brystet. Det er en gullig væske, som er rig på proteiner og antioxidanter, der beskytter den nyfødte mod infektioner.

2-4 DAGE:
Efter nogle dage begynder modermælken at løbe til. Modermælken indeholder dobbelt så meget fedt og sukker som råmælken. Det er solid næring, som sørger for, at barnet hurtigt tager på i vægt.

4-6 MÅNEDER:
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer ammes fuldt ud, indtil de er omkring seks måneder. Jeres barn kan dog have behov for anden mad tidligere. Hold øje med barnets signaler, og tal med din sundhedsplejerske.

6-9 MÅNEDER:
I løbet af denne periode vænnes barnet langsomt til at spise skemad. I starten er der kun tale om små smagsprøver på grød eller mos. Introducer én ny madvare ad gangen, og lad barnet vænne sig til skeen, smagen og konsistensen i et par dage, før du prøver noget nyt.

8 MÅNEDER:
Efterhånden får barnet så meget kontrol over tunge og læber, at det begynder at tygge og drikke af kop. For at barnet kan øve sig i at tygge, er det vigtigt, at maden gradvist bliver grovere. Når det er cirka otte måneder kan det tygge rugbrødssnitter.

9 MÅNEDER:
Nu kan barnet stort set spise samme mad som resten af familien. Sørg for at tilbyde mange hoved- og mellemmåltider, så du sikrer en god vækst og udvikling. De fleste børn i seks- til tolvmånedersalderen har brug for seks til syv måltider om dagen. Når barnet er ni måneder har det brug for cirka ¾ l mælk dagligt, og på dette tidspunkt kan modermælk erstattes af sødmælk.

1 ÅR:
Hvis mor og barn har det godt med det, kan du fortsætte amningen til barnet er omkring et år. Barnets mælkebehov er nu ½ l om dagen.

Lær dit barn at spise (næsten) alt fra første skefuld

Er der vitaminer nok i dit barns mad?

Kan en baby leve af majsgrød og nullermænd?

Få babymos og babygrød sendt direkte til døren >> Se mere her

Artiklen indeholder affiliate-link

Læs også