Forskere: Så længe bør du vente med at klippe navlestrengen

8. juni 2015
af Anne Romanelli
Foto: Panthermedia
Det kan gavne dit barns udvikling på flere måder, hvis du ikke klipper navlestrengen lige med det samme, lyder konklusionen i en svensk undersøgelse.

Forskning fra Uppsala Universitetet i Sverige konkluderer, at det kan gavne både dit barns motoriske udvikling og dets sociale kompetencer senere i barndommen, hvis du venter med at klippe navlestrengen til mindst 3 minutter efter fødslen.

Særligt drengebørn har gavn af, at moderen venter med at klippe navlestrengen, lyder det.

Tidlig vs. sen klipning af navlestrengen

Forskerne har i fire år fulgt i alt 263 svenske børn, der alle var født til tiden af sunde mødre. Man sammenlignede børnene, der havde fået klippet navlestrengen tidligt (inden for 10 sekunder efter fødslen), med de børn, der havde fået klippet navlestrengen sent (mindst 3 minutter efter fødslen).

Og fire år senere fandt man følgende mønster:

Børnene var lige intelligente, uanset om de havde fået klippet navlestrengen tidligt eller sent, men der var også mærkbare forskelle.

- Ved første øjekast er der ikke forskelle at spore, men vi kan se tydelige forskelle i især finmotorikken, hvor de, der har fået klippet navlestrengen sent, generelt er bedre til f.eks. at holde på en blyant, siger forskningsleder Ola Andersson til Reuters Health.

I undersøgelsen blev børnene desuden fulgt tæt af en adfærdspsykolog, der vurderede deres sociale adfærd såsom evnen til at kommunikere, løse problemer og i det hele taget begå sig socialt.

Og børnene, der havde fået klippet navlestregen senere, lod typisk til at klare sig bedre socialt end børnene, som havde fået klippet navlestrengen tidligt, lød konklusionen.

Sen klipning af navlestreng gavner især drenge

Når man ser på de kønsmæssige forskelle, var det især hos drengene, at de stod tydeligt frem.

Det skyldes ifølge Ola Andersson, at jernmangel er mere normalt blandt nyfødte drenge end nyfødte piger. Sidstnævnte har typisk højere jernniveauer ved fødslen, forklarer forskeren.

Det vil derfor gavne især drengebørn, hvis man venter med at klippe navlestrengen til mindst tre minutter efter fødslen, da det giver tid til, at der kan strømme ekstra blod til babyen. Blod, der også indeholder rigelige mængder jern.

- Der sker en stor udvikling af hjernen i løbet af det første leveår, og netop jern er vigtig i den proces. Selv tre minutter kan have en stor effekt på jernniveauet i barnets blod længe efter fødslen, fortæller Ola Andersson.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at man venter med at klippe navlestrengen til mindst 1 minut efter fødslen, eller til at man ikke kan se blodet pulsere tydeligt mere.

Læs også:
7 øvelser der styrker babys motorik
Lær dit barn at håndtere konflikter - 5 tips

Amning gavner det ene køn mere end det andet
Der er forskel på kønnene allerede fra fødslen
Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Se også:
17 fantastiske fotos: Mødre holder deres baby første gang


Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >>


Her finder du børne- og babytøj i høj kvalitet - billigt og med gratis fragt! >>