https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/gravid/alenemedmavenprim.jpg
Gravid

Ekspert: Vent ikke for længe med at få børn!

24. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Mange danskere vælger i dag at få børn i en sen alder, da de ser børnene som en bremseklods for andre projekter. Men det er en dårlig idé at udskyde forældreskabet, understreger fertilitetslæge.

De negative aspekter ved at få børn har for alvor været fremhævet i medierne på det seneste.

En lykkeforsker har peget på, at man er lykkeligere uden børn, andre eksperter har fokuseret på det store pres, småbørnsfamilier er under osv. osv.

Det billede skal der nu ændres på, mener man hos Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet, som derfor lancerer en kampagne, der fokuserer på alle glæderne ved at have børn.

Risiko for ufrivillig barnløshed

Danskerne skal nemlig være klar over, at børn ikke nødvendigvis sætter en stopper for alle de andre projekter, man måtte have - og at hvis man venter for længe med at starte 'projekt barn', kan det være, at det slet ikke kan realiseres:

- Både mænd og kvinder får børn i en senere alder nu, og jo senere man prøver, jo sværere er det at få børn, og jo større er sandsynligheden for, at man ender i ufrivillig barnløshed, siger Katrine Birch Petersen, der er fertilitetslæge på Rigshospitalet, til Aftenshowet.

Hver 7. kvinde får aldrig børn

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver femte danske mand og hver syvende danske kvinde ikke får børn overhovedet, og for mange vedkommende er barnløsheden ikke frivillig.

- På Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet er gennemsnitsalderen for kvinder, der henvender sig, omkring 34 år, og alligevel kommer 70 procent af dem for at høre, hvor længe de kan udskyde det at få børn. Og da tager vi en snak med dem om, at hvis man bliver ved med at udskyde, så er der risiko for, at de overhovedet ikke får nogle børn, fortæller Katrine Birch Petersen.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark er per 1. januar 2015: 29,1 år.

Læs også:
Her er førstegangsfødende yngst og ældst
Styrk din fertilitet - 10 gode råd
Flere danske kvinder får aldrig børn
Denne aldersgruppe fødte mest i 2014
'Karriere er vigtigere end børn'
Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid

Læs også