Gravid

Dette er vigtigt, når du køber børnesko

10. oktober 2019
Torsdag, 10. oktober 2019 - 7:00 Udgivet første gang fredag d. 16. januar 2015 - af Anne Romanelli. Foto: Shutterstock
Det kan være aldeles uoverskueligt at købe børnesko. Der er uanede muligheder, og hvad er egentlig bedst for børnenes fødder? Her guider en fodterapeut dig til de bedste sko til dit barn.

Det kan være uoverskueligt for mange forældre at købe børnesko. Der er uanede muligheder, og hvad er egentlig bedst for børnenes fødder? Fortvivl ikke. Fodterapeut Connie Roskjær, der står bag fodklinikken Bare Fødder, giver dig her sine bedste råd til køb af børnesko:

Vælg sko, der sidder godt fast på foden

Snørebånd, velcrobånd eller sandalremme skal fungere som sikkerhedsselen i en bil og samtidig holde skoen fast på foden. Moden skifter hele tiden inden for sko, så vær opmærksom på, at ikke alle sko er lige velegnede. F.eks. er ballerina-, kinasko og andre lignende modeller ikke så gode til at bruge mange timer om dagen, da de hverken har støtte til svangen eller har en stødabsorberende sål.

Spørg altid efter kvalificeret hjælp

Du kan få masser af hjælp i skoforretningerne. Få altid begge fødder målt op i længde og bredde. Det er meget vigtigt altid at købe sko til den største af fødderne, og det kan godt være nødvendigt at lægge en sål i den ene sko, hvis der er stor forskel på føddernes størrelse. Sko med den forkerte størrelse og/eller pasform kan meget hurtigt ødelægge en fod i vækst. Mål fødderne i alle butikker, hvis du f.eks. besøger flere skobutikker samme dag. Ikke alle skomærker bruger samme størrelsesanvisninger. Husk også, at en barnefod godt kan vokse i spring, dvs. 1 til 3 størrelser på bare en sommer.

En ny sko skal have både gå- og voksetillæg

Den indvendige længde i skoen skal være ca. 1-1,5 cm længere end den længste tå på den største fod. Det giver plads til, at tæerne kan strækkes ud, når barnet går, og til at barnets fødder kan vokse. Sports-/fritidssko er fodvenlige, men kun så længe pasformen passer lige præcist dit barn. De fleste sportssko er dog designet til specifikke sportsgrene og er derfor ikke egnede til hverdagsbrug. Undgå brug af 'gummisko' og lignende hele dagen og hver dag.

LÆS OGSÅ: Babyudstyr - nødvendigt eller unødvendigt?

Blød eller hård bund?

Det er delte meninger om, men jeg plejer at sige, at det kommer an på, hvor meget dit barn render rundt. Hvis dit barn først lige skal til at lære at gå, er det bedst med en hård bund, som kan støtte det i opstarten. Men er barnet godt i gang med gåtræningen, eller går det allerede helt selv, så er de bløde bunde nok mest behagelige for barnet. Det vigtigste er dog, at skoen har en fast og stiv bagkappe, da det er dét, som styrer foden. Hårdheden af bunden er knap så vigtig. Det er også meget individuelt hvilken bund, børnene selv synes er mest behagelig. Man kan evt. sætte barnets sko frem foran barnet, og så vil det typisk selv vælge dem, det går bedst i. Det er under alle omstændigheder godt for barnet, hvis det får skoene af og går på bare fødder eller i (skridsikre) strømper, når det kommer hjem fra institution, så fødderne kan få luft og frihed til at vokse.

Sko i naturlige materialer er bedst

Især er det vigtigt, at indersålen er fremstillet i naturlige åndbare materialer, da det giver foden mulighed for at komme af med kondens. Tjek altid skoen indvendigt for generende syninger, fejl i opbygning, folder i indersål og lignende.

Tjek rumindholdet i fronten af skoen

Der skal være plads nok både i højde og bredde, til at tæerne kan bevæge sig op og ned. Hvis der er for lidt plads i bredden, vil det give fejlstilling i forfoden, og der vil ikke være nok plads til storetåen i højden, hvilket kan give nedgroede negle. Dog må dog heller ikke være for meget plads, da det vil give stød på tåspidserne, når foden rutsjer frem og derved igen en risiko for fejlstillinger senere hen.

Sko skal altid passe perfekt omkring hælen

Skoen må hverken være for løs eller for stram. Det er godt med en fast bagkappe/hæl, da den styrer foden, når barnet går. Har man et barn, der går skævt på hælene, skal der altid bruges fast bagkappe. Hvis dit barn vil have sko med hæl, er det vigtigt hælhøjden er max. 4 cm. Til små børn skal de være lavere. Faconen på hælen skal være bred og lavet af et stødabsorberende materiale.

LÆS OGSÅ: Babyudstyr: Det får du brug for til din nyfødte

Indersålen skal give støtte

Svangen skal have støtte, og sålen skal have en stødabsorberende og støttende effekt på hele foden.

Har dit barn et par yndlingssko?

Du kan næsten altid regne med, at barnets tæer kan bøjes sammen og derved passe et par sko lidt længere, end godt er. Er du i tvivl, så tag evt. de løse såler ud af skoene, og få dit barn til at stille sig på dem - vær opmærksom på, at man ikke kan bruge de første 2-3 mm ved hælen, da en bagkappe som oftest er lidt skråt skåret. Hvis der ikke er en indersål, så tegn omridset af foden på et stykke papir og prøv den i skoene. Der, hvor sålen krøller, er dér, hvor foden får tryk.

Skal der absolut købes dyre sko?

Dyre sko er ikke altid ensbetydende med, at det er de bedste sko. Det vigtigste er, at skoen passer hele sæsonen. Det kan ikke nytte noget at købe dyre sko lidt for store, fordi de så vil give friktionsskader først på sæsonen, passe midt i sæsonen og måske være for små sidst på sæsonen. Så er det bedre at købe lidt billigere sko, der skiftes efter barnets grohastighed, som jo kan variere meget. Man kan sagtens finde gode sko til 150-250 kr. i Kvickly eller Føtex. De behøver ikke koste 1200 kr., hvilket jo så sikkert også vil få forældrene til at insistere på, at de bliver brugt måske lidt for meget.

Er det nok med et par sko per sæson?

Nej - det er faktisk mit vigtigste råd af dem alle, og grunden til at det er bedre at købe flere billige sko end blot et par meget dyre sko. Ved at skifte sko ofte, får man nemlig flyttet uhensigtsmæssige tryk rundt på foden, så der ikke udvikler sig varige skader. Det kan faktisk godt ske for børn, der kun får 1 par gode sandaler/vinterstøvler pr. sæson. Børn har blødere knogler, og de siger måske ikke fra, hvis det trykker for meget. Så mit vigtigste råd er, at barnet på ethvert tidspunkt har nogle flere sko at skifte imellem, som samtidig passer perfekt på det givne tidspunkt.

Lyt altid til dit barn

Hvis dit barn beklager sig over skoen, så er der måske noget om snakken!

Læs også